Ο Σωκράτης Κόκκαλης έπειτα από 17 χρόνια προσφοράς και υπηρεσίας ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εκτός από τις 18/6/2010 που αποφάσισε να μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στον Βαγγέλη Μαρινάκη, πήρε παράλληλα την απόφαση στο τέλος του χρόνου του 2010 να αφήσει και την προεδρία της ΠΑΕ για τον άνθρωπο που ξεκινάει να γράφει τη νέα ιστορία του Θρύλου, επίσης τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Το όνομά του Σωκράτη Κόκκαλη σημαίνει πάρα πολλά για όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού αφού είναι ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας. Το όνομά του φυσικά και έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Θρύλου.
Ενεργούσε πάντα ως οπαδός του Θρύλου
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αποφάσεις του Σωκράτη Κόκκαλη αμφισβητήθηκαν από τον κόσμο του Ολυμπιακού, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί και να πει κάτι διαφορετικό από τ' ότι ο Κόκκαλης από μικρό παιδί ήταν και είναι οπαδός του Θρύλου.
Πάντα ο Κόκκαλης αποφάσιζε ως οπαδός του Ολυμπιακού. Πολλές φορές έχει πράξει ακούγοντας την άποψη του λαούτ του Θρύλου και ένα από τα πιο τρανά παραδείγματά του ήταν όταν οι φίλαθλοι ζητούσαν την παραμονή του Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα και λίγες ημέρες μετά ανακοινώθηκε η ανανέωση του συμβολαίου του, κάνοντας έτσι για ακόμη μία φορά το χατήρι του κόσμου. Την απαίτηση του λαού, δηλαδή να μείνει ο "μάγος" στο Λιμάνι.
Τα δάκρυα...
Πολλές από τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Σωκράτης Κόκκαλης έχουν μείνει στην ιστορία, με τις περισσότερες απ' αυτές να έχουν ως κύριο αποδέκτη τον Παναθηναϊκό στην γνωστή καζούρα που γίνεται πάντα ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες, αφού είναι οι "αιώνιοι" αντίπαλοι.
Παρόλα αυτά όμως η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν είχε πει σε μία εκδήλωση του συλλόγου: "Όσο ζω θα παραμείνω στον Ολυμπιακό" και τη στιγμή που το έλεγε δάκρυσε.
Δεν κουράστηκε ποτέ να σηκώνει κούπες...
Ένας μεγάλος και επιτυχημένος πρόεδρος, δεν γίνεται να μην έχει σηκώσει κούπες. Έτσι και ο Σωκράτης Κόκκαλης στα 17 χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό σήκωσε 12 πρωταθλήματα πέντε κύπελλα και ένα σούπερ καπ και μέσα σε αυτά τα πέντε είναι νταμπλ. Εκτός αυτών ο Ολυμπιακός επί παρουσίας Κόκκαλη στον σύλλογο έχει διακρίσεις στην Ευρώπη, καθώς έχει φτάσει μία φορά μέχρι τους "8" και μία φορά μέχρι τους "16", της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, το Champions League.
Τα πάντα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90...
Η αρχή του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό ήταν το 1993, όταν και είχε μπει στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά, ο οποίος είχε πάρει την ομάδα από τον Κοσκωτά, με τα πολλά οικονομικά προβλήματα.
Ο Σταύρος Νταϊφάς το 1993 αποφασίζει να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και έτσι ο Κόκκαλης είναι αυτός ο οποίος γίνεται πρόεδρος, ενώ να σημειωθεί πως ήταν ήδη πρόεδρος στο τμήμα μπάσκετ του συλλόγου το οποίο επίσης οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ανέλαβε τα χρέη του Κοσκωτά...
Ο άνθρωπος αυτός ανέλαβε από την πρώτη ημέρα που μπήκε στον Ολυμπιακό να φέρει εις πέρας τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί επί εποχής Κοσκωτά. Τελικά κατάφερε τα χρέη να ρυθμιστούν και έτσι σιγά-σιγά αρχίζει να... στρώνει και πάλι η ΠΑΕ.
Δεν είναι ψέμα πάντως αυτό που λένε πολλοί ότι δηλαδή αν δεν υπήρχε ο Σωκράτης Κόκκαλης για να γίνει η ρύθμιση χρεών, ο Ολυμπιακός δύσκολα θα έβρισκε και πάλι τον δρόμο του.
Ήθελε πολύ να πάρει πρωτάθλημα...
Και αφού ο Κόκκαλης κατάφερε και έβαλε τον Ολυμπιακό σε ρύθμιση για τα χρέη που είχε η ΠΑΕ, αυτό που ήθελε στη συνέχεια ήταν να σηκώσει το πρώτο του πρωτάθλημα. Κάτι το οποίο κατάφερε το 1996 όταν και ήρθε ο πρώτος τίτλος του πρωταθλητή στην εποχή Κόκκαλη.
Με την πρόσληψη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη τεχνική ηγεσία και δημιουργώντας μία ομάδα από το μηδέν, ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο για να ανακτήσει και πάλι τα ηνία στην Ελλάδα.
Το "στολίδι" του Ρέντη...
Εκτός όμως από τίτλους και διακρίσεις, ο Κόκκαλης άφησε μεγάλη κληρονομιά στον Ολυμπιακό και ένα από αυτά είναι η αθλητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη, οι οποίες ανακαινίστηκαν στις 16/11/2003.
Οι οποίες μάλιστα μετά την ανακαίνισή τους θεωρούνται από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης και αποτελεί "στολίδι" του Θρύλου, εκεί όπου έχουν την πολυτέλεια να προπονούνται οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου.
Η επιστροφή στον Ναό...
Το μεγαλύτερο όμως έργο του Κόκκαλη δεν ήταν η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Ρέντη, αλλά το χτίσιμο του γηπέδου "Γ. Καραϊσκάκης". Συγκεκριμένα, το 2004 ο Ολυμπιακός επέστρεψε στον Ναό του, αφού πήρε απόφαση ο ισχυρός άντρας του συλλόγου να γκρεμίσει το παλιό Καραϊσκάκη και να φτιάξει το καινούργιο γήπεδο και δημιουργήθηκε ένα πραγματικό "στολίδι" για τον σύλλογο.
Οι "ερυθρόλευκοι" αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στο καινούργιο Καραϊσκάκη την σεζόν 2004-2005 και κατέκτησαν το πρωτάθλημα.
Το συγκεκριμένο έργο ο Σωκράτης Κόκκαλης το προσπαθούσε χρόνια για να υλοποιηθεί, αφού προτού επέλθει η συμφωνία για το Καραϊσκάκη είχε παίξει ο Ολυμπιακός σε Ριζούπολη και ΟΑΚΑ, ενώ είχε "ψαχτεί" να φτιάξει γήπεδο στο Ρέντη στη θέση που είναι οι εγκαταστάσεις της ομάδας.
Όποιον αστέρα ήθελε, τον έφερε στον Θρύλο
Η αλήθεια είναι πως ο μέγας ευεργέτης του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, όταν ήθελε έναν παίκτη τον αποκτούσε ό,τι και αν γινόταν. Ακόμα και όταν ο κόσμος του Θρύλου φώναζε "Κόκκαλη Κόκκαλη σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό", ο ίδιος άκουσε την θέληση του λαού και έκανε πράξη τα λόγια τους. Κάτι που δεν το πίστευε κανείς, αφού ο Ριβάλντο έχει αναδειχθεί ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.
Έτσι όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο Καραϊσκάκη, παράλληλα ανακοινώθηκε και η απόκτηση του Ριβάλντο Μπόρμπα Φερέιρα, ο οποίος ό,τι και αν έχει πει από την ημέρα που έφυγε από τον Θρύλο δεν παύει να αποτελεί έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου.
Εκτός του Ριβάλντο όμως μέσα στα χρόνια προεδρίας του Ολυμπιακού ο Σωκράτης Κόκκαλης, έκανε μεγάλες μεταγραφές όπως αυτές των Αναστόπουλου, Κρίστενσεν, Εστάι, Ίβιτς, Γιουσκόβιακ, Αλεξανδρή, Γιεκινί, Τζόρτζεβιτς, Γκόγκιτς, Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Ζε Ελίας, Ζέτεμπεργκ, Μπερμούδες, Καρεμπέ, Νικοπολίδη, Σούρερ, Τουρέ, Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Λούα Λούα, Μπελούτσι, Ντουντού και Ντιόγκο.Σωκράτης Π. Κόκκαλης... Γεννηθείς το 1939 εν Αθήναις. Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ιστορίας του Ολυμπιακού επί επαγγελματικού πρωταθλήματος, αναμορφωτής της ομάδας μπάσκετ και ποδοσφαίρου και ένας εκ των μεγαλύτερων (και πλουσιότερων) επιχειρηματιών παγκοσμίως. Το βιογραφικό του όπως είναι αναρτημένο στο επίσημο site της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πραγματικά εντυπωσιακό :
Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Φυσική και στην Ηλεκτρονική από το Πανεπιστήμιο Ηumboldt του Βερολίνου το 1963. Μιλάει εκτός των Ελληνικών άλλες 6 γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Ιταλικά και Γαλλικά). Είναι ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM HOLDINGS, του μεγαλύτερου ομίλου τεχνολογίας (τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, κατασκευές, ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως όμιλος, η INTRACOM HOLDINGS απασχολεί 5.700 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται εξαγωγικά σε 60 χώρες και διατηρεί θυγατρικές σε 20 χώρες. Επίσης είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος της INTRALOT Α.Ε.,μιας από τις τρεις παγκοσμίως μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης και παροχής ολοκληρωμένων συστημάτων τυχερών παιχνιδιών, που απασχολεί 4,000 εργαζομένους εκ των οποίων 3,400 εκτός Ελλάδος.
Το 1997 ανακηρύχθηκε John Harvard Fellow μετά την ίδρυση του Προγράμματος Κόκκαλη στο Kennedy School of Government, στο Πανεπιστήμιο του Harvard (ΗΠΑ). Μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα Κόκκαλη έχει καλύψει τα έξοδα περίπου 40 μεταπτυχιακών υποτρόφων για σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Harvard και πάνω από 200 υποτροφίες για προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Το 1998, προς τιμή της μνήμης του πατέρα του, Πέτρου Κόκκαλη (διεθνώς αναγνωρισμένου Καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), ίδρυσε το Ίδρυμα Κόκκαλη, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα. Στόχος του Ιδρύματος είναι η διάδοση της γνώσης και η προώθηση έρευνας, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και η υποστήριξη της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω χρηματοδότησης εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, καθώς και χορηγιών σε ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι Πρόεδρος Δ.Σ. του Athens Information Technology (ΑΙΤ), ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου που ιδρύθηκε το 2002. Το ΑΙΤ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επνδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης. Έχει αποκλειστική πανευρωπαϊκή συνεργασία με το κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Carnegie Mellon, καθώς και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard και με το Ίδρυμα Κόκκαλη σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα, το ΑΙΤ έχει χορηγήσει περισσότερες από 250 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές από 21 χώρες.
(Πως το'χε πει ο Ριβάλντο, βρε παιδιά; Οτι "δε τον ξέρει κανένας έξω απ'την Ελλάδα, χάρη σε εμένα τον μαθαίνουν;")
Η εμπλοκή του με τα κοινά του Ολυμπιακού
Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν "άρρωστος Ολυμπιακός" κατά το κοινώς λεγόμενον και ήταν "μπλεγμένος" στα διοικητικά του Ολυμπιακού επί εποχής Γουλανδρή ακόμη. Παρακολουθούσε πάντοτε τον Ολυμπιακό από κοντά, είδε την εποχή Νταϊφά αλλά και την εποχή Κοσκωτά. Το μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς με το διορισμό - στην ουσία - του Αργύρη Σαλιαρέλη αλλά και τις αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες ομίλου εφοπλιστών (με "μπροστάρη" τον Νταϊφά) για την ανάκτηση της διοίκησης, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τον ίδιο ώστε να "μπεί" στην ΠΑΕ. Ήταν και το "φέσι" που είχε φορέσει στην ομάδα ο Κοσκωτάς που έκαναν τη θηλειά των χρεών ανασταλτικό παράγοντα για κάθε επίδοξο νέο ιδιοκτήτη.
Το καλοκαίρι του 1991 ο Κόκκαλης αποφασίζει να αναμιχθεί με το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Του Ολυμπιακού του Παπαστράτειου, με τους λίγους αλλά καλούς και πιστούς οπαδούς, του Ολυμπιακού που μπορούσε να συντρίψει π.χ. τον Παναθηναϊκό, αλλά να χάσει με 20 πόντους απ'το Σπόρτινγκ. Παντελώς ανυπόληπτη ήταν η ομάδα τότε, σε μια εποχή που οι ομάδες της Θεσσαλονίκης (Άρης - κυρίως- και ΠΑΟΚ) "σάρωναν" σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η σεζόν ήταν προγραμματισμένη να ξεκινούσε με προπονητή τον... Σπύρο Φώσκολο (τον θυμάται κανείς;), γιό του γνωστού σκηνοθέτη / σεναριογράφου Νίκου Φώσκολου και τον Ολυμπιακό να προσδοκά σε άλλη μια μέτρια σεζόν, με στόχο το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα. Ο Κόκκαλης έρχεται και φέρνει μαζί του σαρωτικές αλλαγές σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο : Φέρνει τον πολυνίκη προπονητή του Άρη, Γιάννη Ιωαννίδη, φέρνει τον μεγάλο Γιουγκοσλάβο άσο Ζάρκο Πάσπαλι, η αναγέννηση του Ολυμπιακού αρχίζει και η συνέχεια γνωστή. Ας επιστρέψουμε στα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού τώρα...
Το "μπάσιμο" στην ΠΑΕ
1992... Οι προσπάθειες του Σταύρου Νταϊφά να βγάλει τον αγαπημένο του Ολυμπιακό απ'το αδιέξοδο στέφονται με επιτυχία. Ο Νταϊφάς σε ανύποπτο χρόνο είχε πεί πως αισθανόταν τύψεις που ο Ολυμπιακός πέρασε απ'τα χέρια του στα χέρια του Κοσκωτά και πως ήταν χρέος του να επανορθώσει. Ως επικεφαλής ομίλου επιχειρηματιών, συνεπικουρούμενος του Σωκράτη Κόκκαλη, παίρνουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ΠΑΕ με στόχο την εξυγίανση της ομάδας και την επιστροφή στους τίτλους : Το Μάρτιο του 1992 το πρωτοδικείο Πειραιά ορίζει διοικητικό συμβούλιο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά ενώ ο Σ. Κόκκαλης συμμετείχε σε αυτό ως μέλος του Δ.Σ.
Με τον νόμο 2021 του 1992 ρυθμίζονται τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί στον Ολυμπιακό από τη "λαίλαπα" Κοσκωτά. Η σεζόν εκείνη θα κλείσει με ένα κύπελλο Ελλάδας (σε διπλό τελικό, 1-1 και 2-0 με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ). Ένα χρόνο αργότερα (15/03/1993), ο Νταϊφάς αποχωρεί, σίγουρος πλέον οτι αφήνει τον Ολυμπιακό στα κατάλληλα χέρια αυτή τη φορά και ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει επισήμως πρόεδρος του Ολυμπιακού, έχοντας παράλληλα και την προεδρία του μπασκετικού τμήματος.
Οι μεταγραφές του Κόκκαλη
Μέχρι τη σεζόν που κλείνει ως αυτή τη στιγμή που κάνουμε αυτό το αφιέρωμα (2007-2008), ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει φέρει στον Ολυμπιακό είτε ως δανεικούς είτε με κανονική μεταγραφή εκατόν είκοσι τέσσερις (124) ποδοσφαιριστές ! Αυτό μεταφράζεται πως σε 15 χρόνια προεδρίας, ο Κόκκαλης φέρνει κάθε σεζόν κατά μέσο όρο 8 παίκτες. Το αξιοσημείωτο είναι πως από τους 123 παίκτες, σχεδόν οι μισοί (54) ήρθαν στον Ολυμπιακό απ'το καλοκαίρι του 2003 και μετά, όπερ μεθερμηνευόμενον πως ο Κόκκαλης την τελευταία πενταετία κάνει σχεδόν 11 (!) μεταγραφές τη σεζόν!
Αναλυτικά οι μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού απ'τη σεζόν 1992-1993 μέχρι και τη φετινή σεζόν :
1992-1993
Μιχάλης Κούσουλας (Παναιτωλικός), Ντανιέλ Μπατίστα (ΑΕΚ), Γιώργος Μίρτσος (Παναχαϊκή), Γιώργος Μητσιμπόνας (ΠΑΟΚ), Στιβ Ρεφενές (Σίδνεϊ), Κρις Καλατζής (Παναθηναϊκός, Ιανουάριος 1993).
1993-1994
Φότι Στρακόσα (ΠΑΣ Γιάννινα), Γιώργος Αμανατίδης (Απόλλων Καλαμαριάς), Βασίλης Ιωαννίδης (Απόλλων Καλαμαριάς), Τάκης Γκώνιας (Λεβαδειακός), Νίκος Αναστόπουλος (Ιωνικός Νικαίας), Βασίλης Μουρατίδης (Δόξα Δράμας), Μπέντ Κρίστενσεν (Σάλκε), Φαμπιάν Εστάϊ (Ουνιβερσιτάτε Τσίλε, Ιανουάριος 1994).
1994-1995
Κυριάκος Τοχούρογλου (Δόξα Δράμας), Νίκος Νταμπίζας (Πόντιοι Βέροιας), Γρηγόρης Τρούπκος (Νάουσα), Πέτρος Μαρινάκης (ΟΦΗ), Αλέξης Αλεξανδρής (ΑΕΚ), Ίλια Ίβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Ρασίντ Γιεκινί (Βιτόρια Σετούμπαλ), Ηλίας Σαπάνης (Νάουσα, Ιανουάριος 1995), Πέτρος Πασσαλής (Εδεσσαϊκός, Ιανουάριος 1995).
1995-1996
Γιώργος Σκαρτάδος (Ηρακλής), Θεόφιλος Καρασσαβίδης (Απόλλων Αθηνών), Αντρέϊ Γιουσκόβιακ (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Εμίλ Κρεμενλίεφ (Λέφσκι, Ιανουάριος 1996), Γρηγόρης Γεωργάτος (Παναχαϊκή, Ιανουάριος 1996).
1996-1997
Στέλιος Γιαννακόπουλος (Πανηλειακός), Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (Πανηλειακός), Μίρσα Βαρεσάνοβιτς (Φόρβετς Στάγιερ), Ανδρέας Νινιάδης (Εθνικός), Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς (ΑΕΚ), Αλέκος Κακλαμάνος (Ιάλυσος), Στέλιος Σφακιανάκης (Καβάλα, Ιανουάριος 1997), Σίνισα Γκόγκιτς (Ανόρθωσις, Ιανουάριος 1997), Γιώργος Ανατολάκης (Ηρακλής, Ιανουάριος 1997).
1997-1998
Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (Πανηλειακός), Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ), Κώστας Καρτερουλιώτης, Δημήτρης Μαυρογενίδης (Άρης), Τάσος Μητρόπουλος (Βέροια), Πίτερ Οφορίκουε (Καλαμάτα).
1998-1999
Κόφι Αμπονσά (Γκαπόα Ρίντερς), Παρασκευάς Άντζας (SKODA Ξάνθη), Φέλιξ Αμποάγκουε (Αλ Αχλί), Λουτσιάνο (SKODA Ξάνθη), Σάββας Πουρσαϊτίδης (Βέροια, Ιανουάριος 1999).
1999-2000
Τζιοβάνι (Μπαρτσελόνα), Ζλάτκο Ζάχοβιτς (Πόρτο), Θανάσης Κωστούλας (SKODA Ξάνθη), Λάμπρος Χούτος (Ρόμα, Ιανουάριος 2000).
2000-2001
Άγγελος Γεωργίου (Πανηλειακός), Μιχάλης Σηφάκης (Φωστήρας), Νέρι Καστίγιο (Ντανούμπιο), Γρηγόρης Γεωργάτος (Ίντερ), Χρήστος Κόντης (Πανιώνιος), Χρήστος Πατσατζόγλου (SKODA Ξάνθη), Χοσέ Μοεντίμ Ζε Ελίας (Μπολόνια), Παρ Ζέτερμπεργκ (Άντερλεχτ), Γκαμπριέλ Άλβεζ (Νασιονάλ Μοντεβιδέο).
2001-2002
Χόρχε Μπερμούδες (Μπόκα Τζούνιορς), Στέλιος Βενετίδης (ΠΑΟΚ), Κριστιάν Καρεμπέ (Μίντλεσμπρο), Ζίζι Ρόμπερτς (Πανιώνιος).
2002-2003
Φάνης Κατεργιαννάκης (Άρης), Ευθύμης Κουλουχέρης (Προοδευτική), Τζόνι Νόβακ (Ουντερχάχινγκ), Εντού Ντρασένα (Γκουαρανί).
2003-2004
Γιουράϊ Μπούτσεκ (SKODA Ξάνθη), Σπύρος Βάλλας (SKODA Ξάνθη), Παντελής Καφές (ΠΑΟΚ), Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Ιεροκλής Στολτίδης (Ηρακλής), Τάκης Γκώνιας (Ηρακλής), Μάρτσιν Κούζμπα (Βίσλα Κρακοβίας), Τάσος Πάντος (Προοδευτική), Αλέκος Τάτσης (Προοδευτική), Γιάννης Ταραλίδης (Πανηλειακός, Ιανουάριος 2004), Γρηγόρης Γεωργάτος (ΑΕΚ, Ιανουάριος 2004).
2004-2005
Αντώνης Νικοπολίδης (Παναθηναϊκός), Γκαμπριέλ Σούρερ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μίλος Μάριτς (Ζέτα), Ιβάν Ρέζιτς (Χάϊντουκ Σπλίτ), Γιάννης Οκκάς (ΑΕΚ), Ριβάλντο (Παλμέϊρας), Γιοακίμ Αλεσάντρε Ντ'Ακόλ, Πέτρος Φιλιππάκος.
2005-2006
Έρβιν Λέμμενς (Εσπανιόλ), Μιχάλης Καψής (Μπορντό), Γιάγια Τουρέ (Μέταλουργκ Ντόνετσκ), Αρούνα Μπαμπανγκίντα (Μέταλουργκ Ντόνετσκ), Μιχάλης Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός), Ντάνι (Εσπανιόλ), Έρολ Μπουλούτ (Μόναχο 1860), Χάρης Παππάς (Απόλλων Καλαμαριάς), Τάσος Κυριάκος (Καλλιθέα), Ζόρα Χοβνανισιάν (Ιανουάριος 2006).
2006-2007
Τόμισλαβ Μπούτινα (Μπρίζ), Μίχαλ Ζεβλάκοβ (Άντερλεχτ), Αμπντεσλάμ Ουαντού (Ρεν), Μάρκο Νε (Μπέβερεν), Γιαχμίρ Χίκα (Ρόζενμποργκ), Φέλιξ Μπόρχα (Νασιονάλ Κίτο), Ντιντιέ Ντομί (Εσπανιόλ), Ζούλιο Σέζαρ (Τίγκρες), Γιαννούλης Φακίνος (Κορωνίδα Γαλατσίου), Βασίλης Τοροσίδης (SKODA Ξάνθη, Ιανουάριος 2007), Λεοζίνιο (Κορίνθιανς, Ιανουάριος 2007).
2007-2008
Βάντσε Σίκοφ (SKODA Ξάνθη), Παρασκευάς Άντζας (SKODA Ξάνθη), Ραούλ Μπράβο (Ρεάλ Μαδρίτης), Λουτσιάνο Γκαλέτι (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κριστιάν Λεντέσμα (Σαν Λορέντζο), Ντάρκο Κοβάτσεβιτς (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Λομάνα Λούα Λούα (Πόρτσμουθ), Λεονέλ Νούνιεζ (Αρχεντίνος Τζούνιορς), Ροντρίγκο Αρτσούμπι (Λανούς), Κώστας Μήτρογλου (Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ), Ζολτ Λάτσκο (Φερεντσβάρος), Μιχάλης Σηφάκης (ΟΦΗ), Μίρνες Σίσιτς (Λεβαδειακός, Ιανουάριος 2008), Φερνάντο Μπελούτσι (Ρίβερ Πλέϊτ, Ιανουάριος 2008), Λεονάρντο (Πορτουγκέζα, Ιανουάριος 2008).
2008-2009
Γιώργος Γκαλίτσιος (Λάρισα), Γιάννης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Πάβελ Κόβατς (Απόλλων Καλαμαριάς), Όσκαρ Γκονζάλεθ (Ρεάλ Θαραγόθα), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Άρης), Ντουντού Σεαρένσε (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ντιόγο (Πορτουγκέζα).
Ο κόσμος τη σήμερον ημέρα αμφισβητεί τις μεταγραφές του Κόκκαλη. Το επιχείρημα "μα, με τόσα λεφτά, να επιλέγει σαπάκια;". Η αλήθεια είναι οτι στον Κόκκαλη αρέσει να κάνει μεταγραφές που αρέσουν στον ίδιο (ο Τζιοβάνι ήταν προσωπική του επιλογή - μάλιστα ήθελε να τον φέρει "πακέτο" απ'τη Μπαρτσελόνα με τον Σόνι Άντερσον, αλλά ο Άντερσον προτίμησε να πάει στη Λιόν), αλλά δεν έχει περάσει ούτε μία μεταγραφική περίοδος που να μην ικανοποίησε κάποια επιθυμία προπονητή του απ'την ημέρα που ανέλαβε. Ας δούμε σε αυτό το σημείο ποιές ήταν οι επιλογές του Κόκκαλη ανά μεταγραφική περίοδο :
1993-1994 : Οι προσωπικές του επιλογές είναι οι Νίκος Αναστόπουλος, Μπέντ Κρίστενσεν και Φαμπιάν Εστάϊ. Οι υπόλοιποι ήταν εισηγήσεις του Λιούπκο Πέτροβιτς.
1994-1995 : Εκτός απ'τους Πέτρο Πασσαλή και Ηλία Σαπάνη που ήταν επιλογές του Τάϊς Λίμπρεχτς, όλοι οι άλλοι ήταν μεταγραφές Κόκκαλη.
1995-1996 : Οι Γιώργος Σκαρτάδος (επιλογή του Λίμπρεχτς) και Εμίλ Κρεμενλίεφ (επιλογή του Σταύρου Διαμαντόπουλου) είναι οι επιλογές των προπονητών. Οι άλλοι είναι "δικοί του".
1996-1997 : Η σεζόν αυτή μένει στην ιστορία όχι μόνο ως η σεζόν του πρώτου πρωταθλήματος μετά τα "πέτρινα χρόνια", αλλά και ως η μόνη σεζόν που ο Κόκκαλης δεν έκανε ούτε μία προσωπική μεταγραφή! Όλες, μα όλες, ήταν μεταγραφές του Μπάγεβιτς, τον οποίο τότε ο Κόκκαλης τον είχε... "μη μου το Ντούσαν τάραττε".
1997-1998 : Ο Κόκκαλης επανέρχεται στο προσκήνιο και επαναφέρει στην ομάδα τον Τάσο Μητρόπουλο τιμής ένεκεν και τον Πίτερ Οφορίκουε απ'την Καλαμάτα, παρά την αντίθετη εισήγηση του Μπάγεβιτς.
1998-1999 : Ο Μπάγεβιτς ζήτησε τον Παρασκευά Άντζα απ'την Ξάνθη και ο Κόκκαλης πήρε εκτός αυτού και το Βραζιλιάνο Λουτσιάνο.
1999-2000 : Ζάχοβιτς - Κωστούλας επιλογές του Μπάγεβιτς, Χούτος επιλογή του Μπιγκόν. Ο καλύτερος όλων όμως, ο Τζιοβάνι, ήταν επιλογή του Σωκράτη.
2000-2001 : Ο Κόκκαλης ικανοποιεί όλες τις μεταγραφικές εισηγήσεις του Γιάννη Ματζουράκη και φέρνει και... δώρο το Γεωργάτο απ'την Ίντερ.
2001-2002 : Μπερμούδες - Καρεμπέ - Ρόμπερτς ήταν μεταγραφές του Λεμονή, αλλά η επιλογή Βενετίδη ήταν επιλογή Κόκκαλη.
2002-2003 : Ευθύμης Κουλουχέρης και Εντού Ντρασένα, προσωπικές επιλογές του προέδρου.
2003-2004 : Ο Κόκκαλης ικανοποιεί τις επιθυμίες του Προτάσοφ και του παίρνει τους Μάρτσιν Κούζμπα και Γιάννη Ταραλίδη. Όλες τις άλλες μεταγραφές τις κάνει ο ίδιος.
2004-2005 : Μάριτς, Ρέζιτς, Ντ'Ακόλ, Φιλιππάκο, Οκκά ο Ντούσαν; Νικοπολίδη - Σούρερ - Ριβάλντο ο πρόεδρος.
2005-2006 : Καψής - Κωνσταντίνου - Ντάνι - Μπουλούτ - Παππάς - Κυριάκος ήταν μεταγραφές του προέδρου.
2006-2007 : Μόνο οι Τοροσίδης και Λεοζίνιο ήταν οι μεταγραφές του προέδρου γι'αυτή τη σεζόν.
2007-2008 : Με εξαίρεση τον Άντζα, το Μήτρογλου και το Σίσιτς, οι άλλοι ήταν επιλογές προέδρου και Ίβιτς.
2008-2009 : Οι εισηγήσεις του Βαλβέρδε που εισακούστηκαν ήταν ο Όσκαρ Γκονζάλεθ. και ο δανεισμός του Σεμπάστιαν Λέτο. Οι Γκαλίτσιος - Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν κλεισμένοι απ'το Δεκέμβρη του 2007, ο Κόβατς μεταγραφή του Ράντου, ο Ντιόγο εισήγηση Νινιάδη από την περασμένη σεζόν και ο Ντουντού επιλογή Σωκράτη Κόκκαλη Junior απ'την περασμένη σεζόν.
Ποιές μεταγραφές αποδείχθηκαν τελικά πιο χρήσιμες; Αυτές που έκαναν οι προπονητές, ή αυτές που έκανε ο πρόεδρος; Τα συμπεράσματα δικά σας...
Σωκράτης και προπονητές
Θα μπορούσε κανείς να γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα "Σωκράτης Κόκκαλης και προπονητές". Από τις 15/03/1993 που ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος της ΠΑΕ, ο Κόκκαλης έχει αλλάξει σχεδόν μια... εικοσάδα προπονητές. Το πιο ωραίο είναι πως στη... "συγκυβέρνηση" του 1992 με πρόεδρο το Σταύρο Νταϊφά, ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο να αλλαχθεί ο προπονητής της ομάδας, Όλεγκ Μπλαχίν, καθώς έλεγε πως "δεν είναι λύση οι αλλαγές προπονητών". Βλέποντας όμως το Σταύρο Νταϊφά να αλλάζει 4 (!) προπονητές στο διάστημα που παρέμεινε στην προεδρία (Μπλαχίν, Γεωργιάδης, Φίλης, Πέτροβιτς), μάλλον κόλλησε το... μικρόβιο της προπονητοφαγίας.
Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική μονάχα περιγραφή των προπονητών που πέρασαν απ'τον πάγκο του Ολυμπιακού επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη :
_________________________________________________________________
01.02.1993 - 05.11.1993, Λιούμπομιρ Πέτροβιτς : O Κόκκαλης ανέλαβε δύο μήνες μετά την πρόσληψη του Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, τον οποίο είχε εγκρίνει σαν μέλος του Δ.Σ. της διοίκησης Νταϊφά. Πριν καλά-καλά κλείσει χρόνο και με αφορμή την κακή πορεία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, στέλνει τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης Πέτροβιτς στο σπίτι του.
_________________________________________________________________
06.11.1993 - 26.01.1994, Κώστας Πολυχρονίου : Ο πρώτος υπηρεσιακός προπονητής επί προεδρίας Κόκκαλη. Ο "κυρ Κώστας" όπως τον αποκαλούσαν όλοι ήταν ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που απο προπονητική δεν έπαιρνε χαμπάρι. Ο Κόκκαλης είχε κατά νου να πορευθεί με αυτόν μέχρι το τέλος της σεζόν ώστε να έχει χρόνο να βρεί τον κατάλληλο προπονητή για τον Ολυμπιακό. Ο κυρ Κώστας αποδείχθηκε (πολύ) λίγος, ο Ολυμπιακός όδευε ολοταχώς προς μια αποτυχημένη χρονιά και ο Κόκκαλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει ότι απομένει απ'τη χρονιά, τον διώχνει και φέρνει τον επόμενο.
_________________________________________________________________
27.01.1994 - 16.09.1994, Νίκος Αλέφαντος : Ο Αλέφαντος αναλαμβάνει την αποστολή να βγάλει τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Με το που πατάει το πόδι του, ο Ολυμπιακός αποκλείεται απ'το κύπελλο Ελλάδος, αλλά τελικά σώζει τη χρονιά και βγαίνει στο UEFA. Το εμφατικό 3-0 επί της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη ενθουσιάζει τον Κόκκαλη που του λέει "μένεις". Ο Αλέφαντος κάνει τη χειρότερη προετοιμασία της δεκαετίας, ο Ολυμπιακός σέρνεται, χάνει 1-2 απ'την υποβιβασμένη στη Β' Εθνική Μαρσέϊγ και ο Αλέφαντος πάει σπίτι του κραυγάζοντας "με έφαγε αυτό το πιράνχας, ο Λούβαρης".
_________________________________________________________________
17.9.1994 - 20.10.1994, Νίκος Γιούτσος : Αν δε σε στηρίξει η οικογένεια σου, τότε ποιός θα σε στηρίξει; Ο Κόκκαλης ζητεί χείρα βοηθείας στο πρόσωπο του κουμπάρου του, Νίκου Γιούτσου, ο οποίος ξεκαθαρίζει οτι δεν έχει σκοπό να μείνει ως πρώτος αλλά να βοηθήσει για έναν-δυό μήνες το πολύ, όσο χρειάζεται δηλαδή να βρεθεί κανονικός προπονητής. Το κοουτσάρισμα του ήταν μνημειώδες και ανάγκασε τον Κόκκαλη να χτυπήσει την πόρτα ενός παλιού γνώριμου.
_________________________________________________________________
21.10.1994 - 8.7.1995, Τάϊς Λίμπρεχτς : Ο Ολλανδός με το αίσθημα ανωτερότητας επί των... μαύρων, των Λατίνων και όποιου τέλος πάντων δε του άρεσαν τα μούτρα του κοντεύει να πάθει εγκεφαλικό απ'τα εργομετρικά της ομάδας. Πλακώνεται με τον Ίβιτς, με το Μαρινάκη, με τον Τσιαντάκη (αυτό όντως ήταν κατόρθωμα), με τον Εστάϊ αλλά σουλουπώνει κάπως τον Ολυμπιακό και ο Κόκκαλης του δίνει το ΟΚ να χτίσει την ομάδα της επόμενης σεζόν. Την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας για τη σεζόν 1995-1996 ο Λίμπρεχτς ξιφουλκεί κατά της διοίκησης λόγω της αποδέσμευσης Τσαλουχίδη και γίνεται ο πρώτος προπονητής που θα απολυθεί επί Κόκκαλη απ'την... προετοιμασία.
_________________________________________________________________
9.7.1995 - 11.1.1996, Σταύρος Διαμαντόπουλος : Κάπου εκεί άρχισε η εμμονή του Κόκκαλη με το απόφθεγμα "να αναδείξουμε έναν Έλληνα προπονητή". Τώρα τι ακριβώς βρήκε στον κυρ-Σταύρο Διαμαντόπουλο, είναι απορίας άξιον. Πέραν του γεγονότος οτι του'χε βγάλει το λάδι με αντίπαλο το Λεβαδειακό την περασμένη σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ο Διαμαντόπουλος με το ταβερνιάρικο λουκ έκανε "μπαμ" από μακριά ότι δεν έκανε για προπονητής του Ολυμπιακού. Πρόλαβε να κάνει τη μία απ'τις... 2 παρελάσεις αλλά η εντός έδρας ήττα απ'τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και η ήττα με άθλια εμφάνιση απ'την ΑΕΚ στο κύπελλο εξοργίζει τον Κόκκαλη που βλέπει άλλη μια χρονιά να πηγαίνει χαμένη και διώχνει κλωτσηδόν το Διαμαντόπουλο.
_________________________________________________________________
12.1.1996 - 25.6.1996, Μελέτης Περσίας : Ο Κόκκαλης έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να κοιτάξει επιτέλους για σοβαρό προπονητή. Αναθέτει την ομάδα στον βοηθό του Διαμαντόπουλο και παλιό παίκτη της ομάδας, Μελέτη Περσία. Εν τω μεταξύ, σχεδόν ένα μήνα μετά, έρχεται σε συμφωνία με τον τότε προπονητή της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς για να αναλάβει την ομάδα απ'το καλοκαίρι. Ο Περσίας με εντολή Κόκκαλη προετοιμάζει την ομάδα στο αγαπημένο 4-4-2 του Μπάγεβιτς (και του προέδρου) με υποδείξεις-οδηγούς Μπάγεβιτς. Η παρουσία του Περσία σε αυτό το διάστημα ανταμείβεται με παραμονή και τη νέα σεζόν, ως βοηθός του νέου προπονητή.
_________________________________________________________________
26.6.1996 - 10.11.1999, Ντούσαν Μπάγεβιτς : Ο Μπάγεβιτς ήταν η κίνηση κλειδί του Κόκκαλη. Του παρείχε όλες τις ανέσεις (απόλυτο έλεγχο του τμήματος, όποιες μεταγραφές ήθελε, τη στήριξη του ιδίου και την πλήρη αποδοχή από Δ.Σ. και κόσμο) και με το Μπάγεβιτς στον πάγκο ο Ολυμπιακός έσπασε τα "πέτρινα χρόνια" και κατέκτησε 3 σερί πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, ενώ έφτασε μια ανάσα απ'την πρόκριση στους "4" του Champions League. Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε στην Ελλάδα όπως είχε τελειώσει, με πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά με μια κακή πορεία στο Champions League. Επιπλέον, η κόντρα του με τον νέο σταρ της ομάδας, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ανάγκασε τον Κόκκαλη να ακούσει την "αυλή" του που υποστήριζε οτι ο Μπάγεβιτς ξόφλησε και δε μπορεί να πάει παραπάνω την ομάδα και απέλυσε τον προπονητή των (μέχρι τότε) επιτυχιών.
_________________________________________________________________
11.11.1999 - 10.4.2000, Αλμπερτίνο Μπιγκόν : Πρωταθλητής Ιταλίας, επιλογή Πέτρου Κόκκαλη. Το θέμα ήταν οτι το πρωτάθλημα το'χε πάρει 8 χρόνια πριν με τη Νάπολι και με τους Μαραντόνα - Ντε Νάπολι - Καρέκα στη σύνθεση της. Ο Μπιγκόν που έμεινε στην ιστορία για τις μοδάτες καπαρντίνες του κάνει ότι μπορεί για να... χάσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα, πλακώνεται με το... Hulk Hogan του Ρέντη, Ζλάτκο Ζάχοβιτς και ο Κόκκαλης τον διώχνει έξαλλος.
_________________________________________________________________
10.4.2000 - 25.11.2000, Γιάννης Ματζουράκης : "Κόουτς Ματζούρ" on the rescue. Ο Γιάννης Ματζουράκης προσλαμβάνεται 8 αγωνιστικές πριν το τέλος με στόχο το δύσκολο έργο να κάνει το 8x8 και να κατακτήσει τον τίτλο. Ο Ματζουράκης το καταφέρνει, 4x4 για τον Ολυμπιακό και ο κόουτς Ματζούρ με βοηθό του έναν πρώην γυμναστή των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα και πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ξεκινούν την προετοιμασία. Ο Ολυμπιακός θα αποκλειστεί απ'το C.L. με 3 νίκες / 3 ήττες στον όμιλο και κάτω απ'την πολεμική κραυγή "αρχίδι - μουνάκι - Ματζουράκη" που δονούσε το ΟΑΚΑ στο 2-2 με τη Λίβερπουλ, κατάλαβε πως όταν είδε μπροστά του το Γιώργο Λούβαρη, δεν ήταν για καλό...
_________________________________________________________________
25.11.2000 - 9.10.2002, Τάκης Λεμονής : Ο γυμναστής των εκπαιδευτηρίων που λέγαμε, ανέλαβε πρώτος προπονητής. Αλλάζει το σύστημα στο παραδοσιακό 4-4-2 του Μπάγεβιτς και απλά βάζει 11 παίκτες κάθε φορά να παίξουν. Η ομάδα από πλευράς φυσικής κατάστασης "πέταγε" απ'την καλή προετοιμασία του Ματζουράκη και ο Λεμονής με το 4-4-2 και τους παίκτες να παίζουν ποδόσφαιρο ελευθέρας βοσκής αρχίζουν να σκορπάνε τεσσαροπεντάρες. Στους τυχερούς ήταν και η ΑΕΚ (6-1) και ο Παναθηναϊκός (4-1) για το κύπελλο. Ο Κόκκαλης ξεθάβει το πλάνο ανάδειξης προπονητή, προσθέτει και τη λέξη "νέος" και λέει : "Θέλουμε να αναδείξουμε έναν νέο Έλληνα προπονητή" και ανανεώνει το συμβόλαιο του Τάκη Λεμονή για δύο χρόνια. Ο Ολυμπιακός με το Λεμονή να προσπαθεί να εφαρμόσει το 4-5-1 παιδεύεται, αποκλείεται απ'την επόμενη φάση του C.L. και επαναφέρει το 4-4-2, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία απ'την ΑΕΚ. Ο πρόεδρος που τον πίστευε τον διατηρεί, αλλά η εμμονή του να ξεφύγει απ'το 4-4-2 και η έπαρση που είχε αρχίσει να έχει, βλέποντας και οτι ο κόσμος τον στηρίζει οδηγούν σε άθλιο ποδόσφαιρο, νεό αποκλεισμό απ'το C.L. και κόντρα με τον μεγάλο σταρ της ομάδας, Τζιοβάνι. Ένα απόγευμα, ο Λεμονής μετά τη συνέντευξη τύπου ενός αγώνα κυπέλλου άκουσε το Γιώργο Λούβαρη να του λέει τη λυπητερή.
_________________________________________________________________
10.10.2002 - 30.10.2002, Γιάννης Κόλλιας : "Ο αρχιτέκτονας της Εθνικής Ελπίδων" Γιάννης Κόλλιας ήταν ένα καλοκάγαθο ανθρωπάκι που δε πείραζε μύγα, αλλά το να προσπαθήσει να διδάξει τα μυστικά της μπάλας στο Τζιοβάνι ή τον Αλεξανδρή ήταν μάλλον κακόγουστο αστείο. Ο Κόκκαλης αρχικά είχε πεί "προχωράμε με τον κύριο Κόλλια" αλλά αναγκάστηκε να τον "σκουπίσει" μόλις 20 ημέρες αργότερα, βλέποντας οτι σε 5 αγώνες με αυτόν στον πάγκο, ο Ολυμπιακός δεν είχε σταυρώσει νίκη.
_________________________________________________________________
7.11.2002 - 7.2.2003, Σρέτσκο Κάτανετς : Ο Κόκκαλης για πολλούς και διάφορους λόγους θέλει το "7ο συνεχόμενο" πρωτάθλημα. Πείθεται οτι η Ελληνική αγορά δεν βρίθει από προπονητές αξίας και κοιτάζει πάλι στο εξωτερικό, αλλά τέτοια εποχή δε βρίσκεις και τίποτα σπουδαίο. Έτσι, προχωρά σε συμφωνία με τον προπονητή της Εθνικής Σλοβενίας Σρέτσκο Κάτανετς και του αναθέτει την εντολή χτισίματος της ομάδας απ'την αρχή. Ακριβώς τρείς μήνες μετά, ο Κάτανετς δηλώνει σε συνέντευξη τύπου : "Δε μπορώ να καταλάβω αυτή την ψύχωση για το 7ο, εδώ πάμε να φτιάξουμε ομάδα". Με το που μαθαίνει ο Κόκκαλης τη δήλωση, στέλνει το Γιώργο Λούβαρη για τα περαιτέρω...
_________________________________________________________________
9.2.2003 - 17.3.2004, Όλεγκ Προτάσοφ : ... και το όνομα αυτού, Προτάσοφ. Ο Προτάσοφ που είχε προσληφθεί ως scout στο τεχνικό τιμ, παίρνει το χρίσμα. Ο Κόκκαλης απαιτεί το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός φτάνει να το παίζει "μια ζαριά" στη Ριζούπολη με τον Παναθηναϊκό, ο Κόκκαλης βγαίνει μπροστά και δίνει τη συνέντευξη τύπου όπου χαρακτηρίζει "κότες" και "πελάτες" τους "πράσινους", η Ριζούπολη γίνεται Καμπότζη και ο Προτάσοφ στέφεται πρωταθλητής. Ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν ξεκινάει καλά, παίζει καλή μπάλα και στο Champions League, αλλά έρχεται μια κατραπακιά που όμοια της δεν είχε υπάρξει (7-0 απ'τη Γιουβέντους). Ο Κόκκαλης καταπίνει υπογλώσσια και δεν απολύει τον Προτάσοφ, αλλά έρχονται δύο ήττες εντός έδρας από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που μειώνουν τις ελπίδες του Ολυμπιακού για το 8ο συνεχόμενο και ο Προτάσοφ φεύγει...
_________________________________________________________________
17.3.2004 - 19.3.2004, Σίνισα Γκόγκιτς : Με την απόλυση του Όλεγκ Προτάσοφ, ο Κόκκαλης έχρισε πρώτο προπονητή τον Σίνισα Γκόγκιτς. Ο Γκόγκιτς έκανε μια προπόνηση στην ομάδα, όταν ενημερώθηκε πως ο Κόκκαλης στο Δ.Σ. της επόμενης ημέρας προσέλαβε στη... θέση του τον Νίκο Αλέφαντο.
_________________________________________________________________
19.3.2004 - 31.5.2004, Νίκος Αλέφαντος : Στο Δ.Σ. της 18.03.2004, τα μέλη εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός οτι επιλέχθηκε ο Σίνισα Γκόγκιτς για τη θέση του πρώτου προπονητή, τονίζοντας πως δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία ακόμη για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό. Στο τραπέζι ρίχνεται το όνομα του Νίκου Αναστόπουλου, προπονητή (τότε) της Κέρκυρας. Ο Κόκκαλης - με βαριά καρδιά - ακούει την εντολή της πλειοψηφίας και έρχεται (μέσω Σάββα Θεοδωρίδη) σε επαφή με τον "Αναστό". Η προσφορά; Τρίμηνο συμβόλαιο (χωρίς το "και βλέπουμε" που πρότεινε συνήθως). Ο μουστάκιας αρνείται να αναλάβει για ένα τρίμηνο, να χρεωθεί την ενδεχόμενη αποτυχία του Ολυμπιακού και να "καεί". Τα μέλη του Δ.Σ. σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις και ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη ημέρα. Στις 19.03.2004, ο Σ.Κόκκαλης με συνοπτικές διαδικασίες ανακοινώνει πως προχωράει στην πρόσληψη του Νίκου Αλέφαντου, καθώς "είναι ο μόνος που δέχεται να αναλάβει και ο μόνος που μπορεί να κάνει ηλεκτροσόκ στην ομάδα". Ο Αλέφαντος παραλίγο να κερδίσει μέσα στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό και να φέρει τα πάνω-κάτω, αλλά ελέω Δούρου το 1-3 γίνεται 2-2 και ο Παναθηναϊκός θα μείνει πρώτος μέχρι το τέλος. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Αλέφαντος έχασε στον τελικό του κυπέλλου με κάτω τα χέρια απ'τον Παναθηναϊκό στη Ν.Σμύρνη με 3-1 και κατάφερε το ακατόρθωτο : Στις τρείς παρουσίες του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός έκανε το νταμπλ...
_________________________________________________________________
1.6.2004 - 1.6.2005, Ντούσαν Μπάγεβιτς : Η χρονιά του περίφημου "Γαλλικού Μοντέλου". Στον Ολυμπιακό έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ως τεχνικό διευθυντή τον Κριστιάν καρεμπέ (που μπροστά στο ενδεχόμενο δεχόταν ευχαρίστως να τερματίσει την καριέρα του), να φέρουν Γάλλο "μέντορα" για υπεύθυνο των ακαδημιών και φυσικά, Γάλλο προπονητή. Ο πρώτος υποψήφιος προπονητής είναι ο Ρεϊνάλντ Ντενουί, προπονητής με μία πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Τελικά ο "σίγουρος" Ντενουί δεν δέχεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός στρέφεται σε άλλον Γάλλο, τον Ελί Μπο, που με τη σειρά του αρνείται. Όταν προτείνουν στον Κόκκαλη έναν Γάλλο προπονητή ονόματι Κομπουαρέ (ο οποίος μόλις έχει αρχίσει την προπονητική καριέρα του και το βιογραφικό του δείχνει ότι έχει προπονήσει μόνο ομάδα β' κατηγορίας), ο Σωκράτης "ξηλώνει" τον Καρεμπέ πριν αρχίσει καν δουλειά, στέλνει σπίτι του τον... μέντορα Σουαντό και την επόμενη μέρα ανακοινώνει την επιστροφή του Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Οι οργανωμένοι είναι κάθετα αντίθετοι με την επαναφορά Μπάγεβιτς, αλλά τα καλά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και οι καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη "καλμάρουν" την κατάσταση. Ώσπου, ένα βράδυ του Δεκέμβρη, έρχεται το ταξίδι στο Άνφιλντ. Ο Ολυμπιακός πάει προηγούμενος με 0-1 στα αποδυτήρια και χρειάζεται να φάει 3 γκολ για να μείνει εκτός επόμενης φάσης. Ο Ολυμπιακός... τα τρώει, μένει τρίτος στην ισοβαθμία και ο Ολυμπιακός χωρίζεται στα δύο. Το πρωτάθλημα θα περάσει απο 40 κύματα για να κατακτηθεί την τελευταία αγωνιστική, ο Ολυμπιακός κάνει νταμπλ κερδίζοντας τον Άρη στον τελικό με 3-0 και ο Μπάγεβιτς προλαβαίνει να παραιτηθεί πριν τον... παραιτήσουν.
_________________________________________________________________
5.7.2005 - 28.12.2006, Τρόντ Σόλιντ : Ο Κόκκαλης παρουσιάζει τον Τρόντ Σόλιντ στα ΜΜΕ και δηλώνει πως είναι "ο καλύτερος προπονητής που έχει έρθει στον Ολυμπιακό επί των ημερών του". Με τον Σόλιντ στο τιμόνι ο Ολυμπιακός την πρώτη χρονιά κάνει χοντρά χουνέρια σε ΑΕΚ (κυρίως) και Παναθηναϊκό και "σπάει" το προηγούμενο ρεκόρ (του) της "μεγάλης κατηγορίας", κάνοντας 16 συνεχόμενες νίκες. Ο Σόλιντ πλήρωσε την κακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, όπου δύο συνεχόμενες σεζόν τερμάτισε τέταρτος, αλλά ο Κόκκαλης φέρει μεγάλη ευθύνη στην περίπτωση του για την ελλιπή ανανέωση του ρόστερ.
_________________________________________________________________
29.12.2006 - 11.03.2008, Τάκης Λεμονής : Sir Takis strikes back... Ο Λεμονής που είχε-δεν είχε έναν μήνα στην Ξάνθη, δέχεται το κάλεσμα του Κόκκαλη και επιστρέφει στον Πειραιά. Ο κόσμος διχασμένος αυτή τη φορά και "ξενερωμένος" από άλλη μια "ηρωϊκή" επιστροφή, τον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. Ο Λεμονής πετυχαίνει να χάσει απ'τον Παναθηναϊκό μέσα στο Καραϊσκάκη, αλλά χάρη στο μαύρο χάλι των συνδιεκδικητών τερματίζει άνετα πρώτος. Την επόμενη χρονιά ο Λεμονής παρουσιάζει ένα "σκληρό" 4-5-1 με το οποίο κάνει πολύ καλές (έως εκπληκτικές) εμφανίσεις στην Ευρώπη, αλλά η εμμονή του σε αυτό το σύστημα βάζει τον Ολυμπιακό σε δεύτερο ρόλο στο πρωτάθλημα. Ο Κόκκαλης ενοχλημένος απ'τις συνεχείς κόντρες του τεχνικού διευθυντή, Ίλια Ίβιτς, με το Λεμονή, απ'την κακή εμφάνιση-αποκλεισμό στη φάση των "16" απ'τη Τσέλσι και την εντός έδρας γκέλα με τον Αστέρα Τρίπολης που θέτει σε κίνδυνο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, "σκουπίζει" το Λεμονή (και μετά από λίγο καιρό και τον Ίβιτς). "Δε μπορεί να έχουμε δώσει 20+ εκ. ευρώ σε μεταγραφές και να μη μπορούμε να κερδίσουμε τον Αστέρα", είπε χαρακτηριστικά ο Κόκκαλης.
_________________________________________________________________
12.03.2008 - 31.05.2008, Χοσέ Σεγούρα : Το χρίσμα παίρνει ο βοηθός του Λεμονή, Χοσέ Σεγούρα, ένας "επιστήμονας του ποδοσφαίρου" όπως έλεγαν, με θητεία βοηθού σε Μπαρτσελόνα, ΑΕΚ (βοηθός του Λορένθο Σέρα Φερέρ). Προπονητής κανονικός πάντως δεν είναι και αυτό φάνηκε στην πορεία, άσχετα αν ο Ολυμπιακός έκανε το νταμπλ. Η σεζόν 2007-2008 κλείνει με τον τρόπο που έκλεισε και η σεζόν 2004-2005 : το πρωτάθλημα σφραγίστηκε με νίκη την τελευταία αγωνιστική επί του Ηρακλή και το κύπελλο κατακτήθηκε με αντίπαλο τον Άρη, ενώ ο προπονητής που σήκωσε τις κούπες παραιτήθηκε. Πιστός στο δόγμα "προπονητής που μου παίρνει το πρωτάθλημα, δε διώχνεται", ο Κόκκαλης προσφέρει στον Ισπανό βοηθό του Λεμονή διετές συμβόλαιο. Φοβούμενος το κράξιμο του κόσμου (που του τα'χε μαζεμένα μετά τη βαριά ήττα απ'την ΑΕΚ μέσα στη σεζόν), ο Ισπανός επικαλείται "προσωπικό πρόβλημα" και γυρίζει στην πατρίδα του.
_________________________________________________________________
Το (ανώφελο) ψηστήρι στους μεγάλους προπονητές
Η μεγάλη απορία της πλειοψηφίας του κόσμου είναι : "Πως ένας επιχειρηματίας τέτοιου βεληνεκούς, που διοικεί έναν κολοσσό, που διαχειρίζεται χιλιάδες κόσμο ανθρώπινο δυναμικό, που επιλέγει στις επιχειρήσεις του κορυφαία στελέχη, να μη μπορεί να επιλέξει έναν προπονητή της προκοπής;".
Σωστός ο προβληματισμός. Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές ο Κόκκαλης έχει "κυνηγήσει" μεγάλα ονόματα της προπονητικής, ονόματα υπεράνω πάσης αμφισβήτησης, αλλά δεν έχουν "κάτσει", παρά τις - κατά κοινή ομολογία - εξωπραγματικές απολαβές και bonuses που τους προσέφερε.
Υπάρχει ο αντίλογος σε αυτό, που λέει ότι "οι μεγάλοι προπονητές για να έρθουν δε χρειάζονται μόνο λεφτά στον προσωπικό τους λογαριασμό... θέλουν και μεγάλους παίκτες για να χτίσουν την ομάδα". Σωστό αυτό, εν μέρει όμως. Αν φέρεις π.χ. αύριο το Μουρίνιο, τον Καπέλο ή το Φέργκιουσον και του πείς "θέλω νταμπλ και τελικό Champions League", είναι λογικό να σου πεί "ωραία, κι εγώ θέλω τον Α, τον Β, τον Χ, τον Υ και τον Ζ". Στον επιχειρηματικό κόσμο, όταν η διοίκηση αναθέτει σε έναν manager να επιτύχει κάποιους στόχους, περιμένει απ'αυτόν πρώτα απ'όλα να πεί αν μπορεί να τους φέρει εις πέρας αφ'ενός και να πεί τι "όπλα" χρειάζεται για να το πετύχει αφ'ετέρου. Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να φέρεις έναν προπονητή με στόχο "νταμπλ στην Ελλάδα και πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League" και αυτός αξιώνει μεταγραφές 20 εκ. ευρώ για να το επιτύχει; Ένα το κρατούμενο.
Το δεύτερο είναι οτι άντε και πληρώνεις τον προπονητή, άντε και αποδέχεσαι τις εισηγήσεις του. Πως πείθεις παίκτες - συνήθως "αστέρια" στις ομάδες τους - να αφήσουν σε καλή ηλικία (25-30 ετών μάξιμουμ) ένα προηγμένο πρωτάθλημα για να έρθουν στην Ελλάδα όπου ευδοκιμούν οι ξυλοκόποι και οι άμπαλοι πάσης φύσεως; Απλά δεν έρχονται και τα χρήματα δεν παίζουν κανένα ρόλο. Κλασικό παράδειγμα, ο Πάολο Φούτρε. Ο Κοσκωτάς του έδινε ετήσιο μισθό 1,5 δισ. δραχμές το σωτήριον έτος 1988 και άλλα 3 δισ. στην Ατλέτικο Μαδρίτης για να τον πουλήσει. Οι Ισπανοί ζητούσαν "κάτι παραπάνω" για να τα βρούν, αλλά ο Φούτρε άκουγε Ελλάδα και έβγαζε σπυριά.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι "σταρ" λένε το πολυπόθητο "ναι", αλλά οι περιπτώσεις που παίζουν και μπάλα είναι ελάχιστες. Τρανότερο και λαμπρότερο παράδειγμα όλων; Ζλάτκο Ζάχοβιτς. "Πρώτο όνομα" όταν ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1999 απ'την Πόρτο με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Βαλένθια να "σφάζονται στην ποδιά του". Αποτέλεσμα; Τσακώθηκε με το Μπάγεβιτς, σηκώθηκε έφυγε, τον έφεραν πίσω, τσακώθηκε με το Μπιγκόν και ξανάφυγε. Η απάντηση λοιπόν στο "πως πείθεις αυτούς τους παίκτες να έρθουν" είναι "δύσκολα" ή ακόμα χειρότερα, "ξέχασε το, δεν έρχονται". Άλλωστε αν δεί κανείς την πορεία του Ολυμπιακού απ'το 1979-1980 μέχρι και σήμερα, θα δεί οτι οι παίκτες - αστέρια που δέχτηκαν να έρθουν στον Ολυμπιακό σε αυτή την ηλικία , δε γεμίζουν καλά - καλά ταξί : Λάγιος Ντέταρι, Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέϊρα, Λουτσιάνο Γκαλέτι. Άπαντες ηλικίας 25-28 ετών όταν ήρθαν στην Ελλάδα (δε βάζω μέσα τους Λατινοαμερικάνους που δεν έχουν παίξει στην Ευρώπη ποτέ, για τους οποίους οι καλοί ξένοι προπονητές δε βάζουν ποτέ το χέρι στη φωτιά για την απόκτηση τους). Αντιθέτως, τα πράγματα είναι πιο απλά αν ψάξεις να βρείς παίκτες-ονόματα που έχουν "καβαντζάρει" τα 30-31 τους χρόνια, αλλά τότε είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιηθεί ο ξένος τεχνικός.
Επιστρέφοντας στο θέμα των προπονητών : Η πρώτη κρούση του σε μεγάλο ξένο προπονητή έγινε το 1994, μετά την απομάκρυνση του Αλέφαντου. Το όνομα του εκλεκτού; Αρσέν Βενγκέρ. Προπονητής της Μονακό μέχρι πρότινος (παραιτήθηκε γιατί ήθελε να κάνει κάτι καινούργιο, όπως είχε πεί), με σταθερά καλή παρουσία στο Σαμπιονά και στην Ευρώπη και αποδεδειγμένη την ικανότητα του να "βγάζει" νεαρούς παίκτες (Τερί Ανρί, Νταβίντ Τρεζεγκέ). Ο Βενγκέρ δέχτηκε μια άκρως δελεαστική πρόταση απ'τον Κόκκαλη που πραγματικά έδινε "γη και ύδωρ" στον Αλσατό τεχνικό για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας. Μάλιστα, τα διεθνή μέσα είχαν αρχίσει να χαρακτηρίζουν "σχεδόν τελειωμένη" την έλευση Βενγκέρ στον Ολυμπιακό και ο Αλσατός βρέθηκε στις κερκίδες του Σταδίου "Καραϊσκάκη" για να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι τη νέα του ομάδα. Τελικά αποδέχθηκε την πρόταση της Ιαπωνικής Ναγκόγια Γκράμπους Έϊτ, αφήνοντας τον Ολυμπιακό στα κρύα του λουτρού...
Ακολούθησαν κρούσεις σε "γερά" ονόματα. Μαρτσέλο Λίπι, Λουΐ Φερναντέζ, Ρεϊνάλντ Ντενουΐ, Πολ Λε Γκουέν. Η απάντηση, η ίδια στερεότυπη : "Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε"...
Αυτό που μπορεί κάποιος να καταλογίσει στον Κόκκαλη, είναι την παντελή έλλειψη "σχεδίου Β'", ή "Backup Plan", στη γλώσσα των επιχειρήσεων. Κυνηγάει το μεγάλο του στόχο με μανία, αλλά αν του πεί "όχι" τα χάνει και αντιδρά σπασμωδικά. Παραδείγματα :
1) Το 1994 κυνηγάει τον Αρσέν Βενγκέρ. Ο Γάλλος αρνείται (προτίμησε να πάει στην... Ιαπωνία και τη Ναγκόγια Γκράμπους Έϊτ) και επιλέγει τον Τάϊς Λίμπρεχτς που είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την προπονητική και είχε γίνει τεχνικός διευθυντής της Φέγενορντ.
2) Το 1999 μετά την αποπομπή του Μπάγεβιτς, χτυπάει την πόρτα του Μαρτσέλο Λίπι. Ο Ιταλός αρνείται και επιλέγει τον άνεργο επί... έτη, Αλμπέρτο Μπιγκόν.
3) Το καλοκαίρι του 2000 αποφασίζει να "χτυπήσει" την πόρτα του Μαρτσέλο Λίπι. Ο Ιταλός αρνείται και ο Κόκκαλης ανανεώνει τη συνεργασία του με το Γιάννη Ματζουράκη.
4) Στα τέλη του 2000, με την απόλυση του Γιάννη Ματζουράκη, χτυπάει την πόρτα του Λουΐ Φερναντέζ. Ο Γάλλος πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν και ο Κόκκαλης χρίζει πρώτο προπονητή τον Τάκη Λεμονή.
5) Το 2004 αποφασίζεται να ακολουθηθεί όπως είπαμε και πιο πάνω "το Γαλλικό Μοντέλο" και κυνηγάει τον Ρεϊνάλντ Ντενουΐ που έκανε "θαύματα" με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο Ντενουΐ αρνείται και εν μία νυκτί ο Κόκκαλης καταργεί Σουαντό και Καρεμπέ και ξαναφέρνει το Μπάγεβιτς.
Η μοναδική περίπτωση που ο Κόκκαλης έδειξε να έχει όντως εναλλακτικό πλάνο, ήταν στην περίπτωση του Πολ Λε Γκουέν. Το καλοκαίρι του 2005 ο Κόκκαλης αποφασίζει να δώσει στον Γάλλο ότι ζητήσει προκειμένου να τον πείσει να αναλάβει την ομάδα. Ο Λε Γκουέν ζητάει πριμ, μπόνους, έξτρα πριμ, έξτρα μπόνους. Ο Κόκκαλης λέει "έγινε". Ο Γάλλος ζητάει το αστέρι της Λυόν, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο και το Τζον Κάριου, λέγοντας πως "μπορεί να μεσολαβήσει". Ο Κόκκαλης δίνει το ΟΚ και πάλι και ο Γάλλος ζητάει χρόνο "να το σκεφτεί". Το σκέφτεται, το ξανασκέφτεται, το ξαναματασκέφτεται... Αλλά εις μάτην. Ο Γάλλος δεν απαντάει ποτέ αλλά ο Κόκκαλης έχει ήδη προσυμφωνήσει με τον Τρόντ Σόλιντ και έτσι η προετοιμασία ξεκινάει στην ώρα της και χωρίς προβλήματα.
Παρασκήνια
Οι παρακάτω ιστορίες... παρασκηνιακού περιεχομένου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Sportday" και στις ιστοσελίδες www.sport-fm.gr, www.bam.gr στις 15/04/2008. Τις μεταφέρουμε αυτούσιες...
"15 χρόνια, 15 τίτλοι, Ενας Πρόεδρος Των Μιχάλη Τσόχου, Πάνου Παναγιωτόπουλου Sportday, 15/04/2008
Μην μπλέξεις...
O Σωκράτης Κόκκαλης λίγες μέρες πριν αναλάβει τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό συζητά με ένα φίλο του, (τότε) εκδότη εφημερίδας. Ο εκδότης τον συμβουλεύει να μην μπλέξει ακόμα με το ποδόσφαιρο και να μείνει για δυο-τρία χρόνια ακόμα μόνο στο μπάσκετ. "Ο Βαρδινογιάννης τα ελέγχει όλα. Μην μπλέξεις ακόμα με το ποδόσφαιρο", του λέει. Ο Κόκκαλης το σκέφτεται και δύο βράδια πριν πάρει τον Ολυμπιακό τού λέει: "Θα το κάνω. Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή". Και οι δύο μερικά χρόνια αργότερα αισθάνονται δικαιωμένοι. Ο εκδότης έλεγε στον Σωκράτη ότι τα τρία πρώτα χρόνια δεν μπόρεσε να κάνει κάτι γιατί ο "Καπετάνιος" τα είχε αλώσει όλα. Ο Σωκράτης τού έλεγε: "Μπήκα την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσω μία αυτοκρατορία".
Εχουμε Κατσουράνηδες...
Στην πρώτη θητεία του Λεμονή στον Ολυμπιακό, ο προπονητής και ο Γιώργος Λούβαρης έχουν συμφωνήσει μόνο σε ένα πράγμα. Οτι ο ελεύθερος από την Παναχαϊκή Κώστας Κατσουράνης κάνει για τον Ολυμπιακό. Αμφότεροι προτείνουν στον πρόεδρο Σωκράτη την απόκτηση του παίκτη. Το γεγονός ότι οι Λούβαρης και Λεμονής συμφωνούν σ' αυτή τη μεταγραφή κάνει πολύ καχύποπτο τον Κόκκαλη, ο οποίος απαντά ξερά και στους δύο: "Κατσουράνηδες έχουμε, άλλους παίκτες χρειαζόμαστε". Ο Κόκκαλης ήταν πάντα της λογικής "διαίρει και βασίλευε". Τόσο ο Λούβαρης όσο και ο Λεμονής πιστεύουν ότι αν ο ένας έλεγε "πρόεδρε, να τον πάρουμε" και ο άλλος "πρόεδρε, δεν κάνει", τότε οι πιθανότητες να είχε φορέσει τα ερυθρόλευκα ο Κατσουράνης θα ήταν 50%...
Ελικόπτερο και Κρήτη
Ο Σωκράτης Κόκκαλης βρίσκεται στη Μύκονο και περιμένει την απάντηση στην πρόταση που έχει κάνει στον Λε Γκουέν. Ο Γάλλος προπονητής έχει ζητήσει δύο μέρες παράταση για να απαντήσει. Η προθεσμία έχει μόλις περάσει και το τηλέφωνο του προέδρου δεν χτυπά. Ο Κόκκαλης, φανερά εκνευρισμένος που ο Λε Γκουέν δεν τον έχει πάρει να του πει το "όχι" ή το "ναι", τον διαγράφει από τη μνήμη του. Με τη λήξη της προθεσμίας (ήταν νωρίς το βράδυ) δίνει εντολή στην προσωπική φρουρά του για αναχώρηση προς την Κρήτη. Φεύγει με ελικόπτερο κατευθείαν. Προσγειώνεται σε ελικοδρόμιο στην Ελούντα και πάει με αυτοκινητοπομπή στο ξενοδοχείο όπου μένει ο Σόλιντ. Επειτα από 20 λεπτά έχει συμφωνήσει μαζί του, προσφέροντάς του ένα ηγεμονικό συμβόλαιο, που όμοιό του δεν είχε ποτέ προπονητής του Ολυμπιακού.
Ετσι πήρε τον Ριβάλντο
Ο Σωκράτης Κόκκαλης βρίσκεται σε ταβέρνα στη Μύκονο. Εχουν προϋπάρξει δύο αποτυχημένες προσπάθειες πριν από λίγες μέρες για να φέρει τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό. Ο μάνατζερ του Λουτσιάνο, Μαρσέλο, συμπτωματικά βρίσκεται στην ίδια ταβέρνα. Πλησιάζει τον Κόκκαλη και του λέει: "Πρόεδρε, τι θα γίνει, θα τον φέρεις τον Ριβάλντο;". Ο Κόκκαλης του απαντά: "Πώς να τον φέρω, αφού δεν θέλει να έρθει;". Ο Μαρσέλο τού απαντά: "Κι όμως θέλει, θες να δοκιμάσω;". Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού λέει στον μάνατζερ: "Ο.Κ., δοκίμασέ το, αλλά σε συνεννόηση με τον Γιώργο Λούβαρη". Λίγες μέρες αργότερα Λούβαρης και Μαρσέλο αναχωρούν με το τζετ του Κόκκαλη για τη Βαρκελώνη. Επειτα από 11 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων ο Ριβάλντο μπαίνει στο ίδιο αεροπλάνο και έρχεται στην Αθήνα.
Πες μου πώς πέρασες τον Φύσσα...
Το περίφημο πλέον ματς της Ριζούπολης (3-0) έχει γίνει Κυριακή. Δευτέρα πρωί, ο Σωκράτης Κόκκαλης φωνάζει τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στα γραφεία της Intracom. Παρά το γεγονός ότι πριν από το ματς έχουν γίνει ραντεβού, από τα οποία προκύπτει ότι ο Stelios δεν θα μείνει στον Ολυμπιακό, ο Κόκκαλης τον φωνάζει για νέο ραντεβού. Ο Κούλης Δουρέκας πηγαίνει τον Στέλιο στην Παιανία και ο Σωκράτης Κόκκαλης τον υποδέχεται στο γραφείο του. Ενθουσιασμένος από τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού και την κατάκτηση του έβδομου συνεχούς τίτλου, ο Κόκκαλης αγκαλιάζει τον Στέλιο, τον αποκαλεί "παικταρά μου", κάνει στην άκρη ένα μικρό τραπεζάκι που έχει μπροστά από το γραφείο του για να δημιουργηθεί λίγος χώρος και λέει στον Στέλιο: "Δείξε μου, δείξε μου τι έκανες στον Φύσσα. Δείξει μου πώς τον ντρίμπλαρες". Παρά τον ενθουσιασμό και τη βελτιωμένη πρόταση του Κόκκαλη (300 εκατ. τον χρόνο τού πρόσφερε εκείνο το πρωί), ο Στέλιος ζητεί κάτι παραπάνω, ο Κόκκαλης του λέει ότι θα το σκεφτεί. Τελικά δεν το σκέφτεται ποτέ, αφήνοντάς τον να πάει στην Μπόλτον.
Ο προπονητοφάγος...
Ο Σταύρος Νταϊφάς λειτουργεί ακόμα ως πρόεδρος και απολύει τον Ολεγκ Μπλαχίν μετά το 1-1 με τον Εδεσσαϊκό. Περιέργως ο Σωκράτης Κόκκαλης, που ακόμα δεν έχει αναλάβει, εκτιμά λανθασμένη αυτή την απομάκρυνση. Γενικά εκείνη την εποχή ο Κόκκαλης δεν είναι υπέρ των συχνών απομακρύνσεων των προπονητών. Ο Νταϊφάς είναι αυτός που τον επηρεάζει και στην πορεία ο Κόκκαλης εξελίσσεται σε μέγα προπονητοφάγο. Τις περισσότερες φορές με επιτυχία, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα που τον δικαιώνουν, όπως και φέτος που άλλαξε τον Λεμονή με τον Σεγούρα.
Η ιστορία με τον Ντούντου
Ο Πέτρος Κόκκαλης τζούνιορ, ο μεγάλος γιος του προέδρου, έχει μεγάλη λατρεία στο Football Μanager. Στο παιχνίδι αυτό ο Κόκκαλης τζούνιορ αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό και τον οδηγεί στην κορυφή της Ευρώπης. Καλύτερος παίκτης στην ομάδα που φτιάχνει είναι ένας Βραζιλιάνος κεντρικός χαφ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ονόματι Ντούντου. Τη συνέχεια της ιστορίας την ξέρετε όλοι. Ο μικρός πείθει τον μπαμπά για την αξία του Ντούντου, αλλά ο Βραζιλιάνος, παρά τις προσπάθειες του προέδρου, δεν φορά ποτέ τα ερυθρόλευκα...
Έξω και εσείς και οι Γάλλοι σας
Είναι το καλοκαίρι που ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει "ψηθεί" ότι πρέπει στον Ολυμπιακό να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο. Ο Κόκκαλης συζητά επί μακρόν με τον Καρεμπέ και αποφασίζουν ότι η ομάδα θα πορευτεί με Γάλλο προπονητή, Γάλλο υπεύθυνο ακαδημιών και με τον Κριστιάν κάτι μεταξύ τεχνικού διευθυντή και συνεργάτη του προπονητή. Το σχέδιο μπαίνει μπρος και ο Ολυμπιακός προχωρά σε συνεργασία με τον Γάλλο μέντορα της Ναντ, τον Κλοντ Σουαντό. Πρόκειται για έναν "γκουρού" του γαλλικού ποδοσφαίρου (ηλικίας κοντά στα 70), ο οποίος ανέλαβε να οργανώσει τις ακαδημίες, όπως είχε κάνει και στη Ναντ. Ο πρώτος υποψήφιος προπονητής είναι ο Ντενουί, φίλος του Καρεμπέ, πνευματικό παιδί του Σουαντό και προπονητής με μία πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία με τη Σοσιεδάδ. Τελικά ο Ντενουί δεν δέχεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό και, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, δεν έρχονται και άλλοι Γάλλοι προπονητές, όπως ο Γκι Λακόμπ και ο Ελί Μπο. Στο τέλος Σουαντό και Καρεμπέ προτείνουν τον Κομπουαρέ, ο οποίος μόλις έχει αρχίσει την προπονητική καριέρα του και το βιογραφικό του δείχνει ότι έχει προπονήσει μόνο ομάδα β' κατηγορίας. Οι φήμες λένε ότι ο Κόκκαλης, βλέποντας τον βιογραφικό του Κομπουαρέ, αναφωνεί: "Άει στο διάολο με τους Γάλλους προπονητές". Την επόμενη μέρα ανακοινώνεται η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό".
Highlights της διοίκησης Κόκκαλη
Η ρύθμιση των χρεών και η αποπληρωμή του χρέους : Η νέα (συν)διοίκηση Νταϊφά - Κόκκαλη πετυχαίνει τη ρύθμιση των χρεών και εν τέλει την οριστική αποπληρωμή τους, καθιστώντας κερδοφόρο σύλλογο τον Ολυμπιακό και καθιστώντας τον εκ νέου αξιόπιστο στην αγορά.
Το τέλος των πέτρινων χρόνων : Η επιλογή Μπάγεβιτς και το "ζεστό χρήμα" που έριξε στην αγορά για την ανανέωση της ομάδας απέφεραν καρπούς και το 1997 ο Ολυμπιακός επιστρέφει στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων έπειτα από δέκα "πέτρινα χρόνια". Εκείνο το απόγευμα το Καραϊσκάκη φοράει τα γιορτινά του μετά απο πολλά χρόνια και μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε παρακολουθώντας πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και (ατιμώρητα) σκάνδαλα θα ξεσπάσει.
Το προπονητικό κέντρο του Ρέντη : 16/11/2003 και γίνονται τα εγκαίνια στο νέο, υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Οι εγκαταστάσεις, τις οποίες είδε ο Βενγκέρ και... έφυγε τρέχοντας όταν συζητούσε με τον πρόεδρο να αναλάβει τον Ολυμπιακό, ανακατασκευάζονται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα κέντρα στην Ευρώπη και - το σημαντικότερο - αποτελούν περιουσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και όχι του ιδιοκτήτη της, όπως συμβαίνει π.χ. με την Παιανία και τον Παναθηναϊκό.
Τα μέλη : Ο Κόκκαλης βάζει σε εφαρμογή την ιδέα των μελών. Καλεί τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να εγγραφούν και στην ουσία να ενισχύσουν με την ετήσια συνδρομή τους όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου (πλην ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΠ). Υπάρχει ανταπόκριση που ξεπερνά τις 70.000 εγγραφές, η συμμετοχή στα κοινά όμως και τα προνόμια των μελών δεν συντηρούν το εγχείρημα στην επικαιρότητα.
Το έβδομο σερί : Την περίοδο 2001-02 ο "Ολυμπιακός του Κόκκαλη" ισοφαρίζει το ρεκόρ του "Θρύλου των γηπέδων", της ομάδας των έξι σερί πρωταθλημάτων στη δεκαετία του '50. Ο πρόεδρος σπεύδει στη φιέστα του Μαΐου να θέσει τον στόχο: το έβδομο! Το οποίο μετεξελίσσεται σε... ψύχωση (που κόστισε τη θέση του στον Κάτανετς) εν τέλει στο θριαμβευτικό 3-0 της Ριζούπολης και στο νέο ρεκόρ.
Το νέο "Γ. Καραϊσκάκης" : Επειτα από 79 χρόνια ιστορίας ο μεγαλύτερος (σε τίτλους και όγκο φιλάθλων) σύλλογος στην Ελλάδα αποκτά το δικό του γήπεδο. Η συμφωνία του προέδρου με την ελληνική πολιτεία και την ΕΟΑ του δίνει το δικαίωμα ανακατασκευής του Σταδίου Καραϊσκάκη. Το "ερείπιο" γκρεμίζεται και στη θέση του εμφανίζεται ένα υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο η ομάδα θα χρησιμοποιεί ως ιδιόκτητο για 49 χρόνια.
Επίλογος
Έγραψα πιο πάνω : "Ποιές μεταγραφές αποδείχθηκαν τελικά πιο χρήσιμες; Αυτές που έκαναν οι προπονητές, ή αυτές που έκανε ο πρόεδρος;" . Σε αυτό υπάρχει ο σοβαρότατος αντίλογος οτι ο Κόκκαλης θα μπορούσε - με την οικονομική επιφάνεια που έχει - να κάνει πολύ καλύτερες επιλογές ΚΑΘΕ χρόνο και όχι να το κάνει περιστασιακά. Όπως επίσης οτι θα μπορούσε εύκολα να βρεί προπονητή εγνωσμένης αξίας και να μην επιμένει σε προπονητάρια τύπου Λεμονή, Διαμαντόπουλου, Προτάσοφ και σία.
Ο Κόκκαλης την τελευταία διετία - τριετία δίνει την αίσθηση πως αρκείται στα "λίγα", τα "εγχώρια". Δίνει σε πολλούς την αίσθηση οτι "βάζει ταβάνι" στον Ολυμπιακό. Δείχνει ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Τη μιά επενδύει 20 εκ. ευρώ και αλλάζει σχεδόν όλη την ομάδα, και αναθέτει το χτίσιμο της στο... Λεμονή. Την άλλη, μπορεί να φέρει το Λίπι και να του πεί "πάρε τον Τσακατσούκα, το Χατζημυτζήθρα και τον Τάμπακ-Τούμπακ και φτιάξε μου ομάδα". Αλλάζει μοντέλο διοίκησης, παίρνει αποτελέσματα στην Ευρώπη, κλείνει συμφωνίες με μάνατζερ και παίκτες σε χρόνο ρεκόρ και αντί να επέμβει για να βελτιώσει τη λειτουργία του μοντέλου, το καταργεί εντελώς !
Ίσως αύριο, μεθαύριο να έρθει κάποιος άλλος που θα αναλάβει, με σκοπό να ρίξει τρελλό χρήμα και να κάνει τον Ολυμπιακό πρώτο και στην Ευρώπη. Αν το πετύχει, και τους δύο θα τους κρίνει η ιστορία : Ο νέος θα γίνει μακράν ο καλύτερος της ιστορίας του Ολυμπιακού, ο Κόκκαλης θα μπεί σε "δεύτερο ρόλο" και θα μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που επι των ημερών του ο Ολυμπιακός "έγινε μεγάλος, μπορούσε να γίνει μεγαλύτερος, αλλά ο πρόεδρος δεν τόλμησε". Ένα γεγονός όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε καν απ'τους εχθρούς του: Με τα καλά του και τα κακά του, ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία του Ολυμπιακού ως τώρα...
Άλλωστε όπως πολύ σωστά έγραψε ο αδελφός kos7 σε κάποιο σχόλιο του σε άλλο άρθρο, τα "πέτρινα χρόνια" δεν ξεχνιούνται και ούτε θα θα ξεχαστούν ποτέ... Γι 'αυτό κάνουμε και κριτική - πολλές φορές σκληρή για να μη τα ξαναζήσουμε....
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου