Κι ο Βαλβέρδε ερχόμενος για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό και παραλαμβάνοντας μία ομάδα καταταλαιπωρημένη από την προηγούμενη σεζόν (που έλειπε) όταν άλλαξε τρεις προπονητές, είχε γύρω στους... 20 τραυματισμούς, τερμάτισε στην πέμπτη θέση και αποκλείστηκε στη δεύτερη προκριματική φάση του Europa League φρόντισε να εφαρμόσει τα αυτονόητα. Να φτιάξει ένα αγωνιστικό πλάνο στο οποίο οι παίκτες θα γνώριζαν το δικό τους ρόλο έχοντας ως απότερο σκοπό να «καθαρίσει» τα ματς του Καραϊσκάκη αλλά και τα παιχνίδια στην περιφέρεια.
Μέχρι τώρα ο Βαλβέρδε έχει επιτύχει απολύτως στο σχέδιό του αφού έχει έντεκα νίκες σε ισάριθμα ματς στο Καραϊσκάκη και οκτώ τρίποντα σε οκτώ αγώνες στην περιφέρεια στους οποίους μάλιστα δεν έχει δεχτεί ούτε γκολ. Δεν είναι και μικρό επίτευγμα. Είτε το θέλουν οι αντίπαλοί του είτε όχι ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα της Σούπερ Λίγκας που έχει αγωνιστική ταυτότητα και αυτό πιστώνεται στον προπονητή. Ακόμη και τα γκολ που πέτυχαν με στημένη τη μπάλα οι δύο ομάδες στο ντέρμπι είχαν σημαντική διαφορά.
Στο φάουλ του Ολυμπιακού ο Ιμπαγάσα βγάζει μπροστά την μπάλα στον «κρυμμένο» πίσω από το τείχος των παικτών του Παναθηναϊκού Μιραλάς και αυτός πλασάρει με όλη του την άνεση-φάση για την οποία προφανώς έχουν γίνει πολλές πρόβες στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Στο γκολ του Παναθηναϊκού ο Λέτο γεμίζει την μπάλα που καταλήγει στα δίχτυα κυρίως γιατί η τροχιά της ξεγελά τον Ράφαελ Πάρντο και τίποτα παραπάνω. Και δεν είναι μόνον αυτό. Κατά την ταπεινή μας γνώμη οι κερδισμένοι πόντοι του Βαλβέρδε είχαν προκύψει στις τρεις ήττες του Ολυμπιακού. Η μία ήταν στην πρεμιέρα από την Ηρακλή αλλά οι άλλες δύο είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα αφού συνέβησαν στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Σε αυτά τα ματς ο Βαλβέρδε δεν άλλαξε αγωνιστικό πλάνο, κάνοντας πιο «αμυντική» την ομάδα του για να πάρει το αποτέλεσμα αλλά προτίμησε να επιμείνει σε αυτό που είχε επιλέξει από την αρχή, κι ας έχανε τους αγώνες, όπως τους έχασε. Ο Βαλβέρδε δεν βιάστηκε να μάθει στους παίκτες του το... παρακάτω αλλά αρκέστηκε στην επανάληψη του ίδιου μαθήματος και τους καλούς βαθμούς τους εισπράττει τώρα. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να παρακολουθήσει ξανά το Πανεπιστήμιο του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η οργάνωσή του μπορεί να στηριχτεί σε πολύ πιο στέρεη βάση αν λάβουμε υπόψη μας τα εξασφαλισμένα έσοδα των 20-25 εκατομμυρίων ευρώ.
Συμπέρασμα; Ο ικανός προπονητής αποτελεί την αρχή της οικονομίας σε έναν σύλλογο. Ο Κετσπάγια μπορεί να έβαλε πέρυσι τον Ολυμπιακό στον όμιλο αλλά η συνέχεια της διαδρομής είναι γνωστή σε όλους μας και τώρα ο Βαλβέρδε παίρνει για δεύτερη φορά με χαρακτηριστική άνεση το πρωτάθλημα αν και παρέλαβε δύο διαφορετικές ομάδες. Κι αυτοί που τον νίκησαν στον πρώτο γύρο τώρα δεν είναι και στα καλύτερά τους. Ο Ουζουνίδης έχει φύγει από τον Ηρακλή, ο Νιόμπλιας αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και ο Χιμένεθ είναι 20 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Στη διάρκεια φαίνονται και η καλή ομάδα και ο καλός προπονητής. Κι όχι από ένα ή δύο αποτελέσματα. Κατανοητό;
ΥΓ: Γίνεται αλλοίωση του πρωταθλήματος από ένα και μόνο ματς με τη διαφορά στους δέκα βαθμούς; Λίγο δύσκολο. Θα αναφερθούμε όμως σύντομα και στη διαιτησία για να μην υπάρχουν... απορίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου