OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Το δικό μας "Φαινόμενο"... Kώστας Μήτρογλου...

Δεν είναι Βραζιλιάνος, ούτε Αργεντινός. Δεν είναι Ισπανός, ούτε Ιταλός. Δεν είναι Άγγλος, ούτε Γερμανός. Είναι Έλληνας και τον λένε Κώστα Μήτρογλου.

Στη χώρα μας, πάντα, το ξένο γοητεύει και συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα εγχώρια προϊόντα. Για να πιστέψουν πρώτα οι ξένοι εμάς, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε τους εαυτούς μας.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως αν ο Κώστας Μήτρογλου δεν ήταν Έλληνας θα κόστιζε τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο από την τωρινή αξία του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Μεγάλωσε στην Καβάλα, αλλά σε πολύ μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά του για τη Γερμανία. Στα 19 του, το 2007, επέστρεψε πάλι πίσω στην πατρίδα. Για τον Ολυμπιακό.

Είναι ο παλιός παίκτης της ομάδας. Εκείνο το καλοκαίρι, πριν από έξι χρόνια, υπήρξε βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας Νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκροτήματα έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Ο ίδιος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και εξαργύρωσε την ομαδική και ατομική επιτυχία με μεταγραφή στον Ολυμπιακό από τη δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ έπειτα από απόφαση των Τάκη Λεμονή και Σωκράτη Κόκκαλη.

Έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, πλέον η αξία του αναγνωρίζεται. Ακόμα και από τους “ορκισμένους εχθρούς” του. Δεν θα αναλύσουμε σε αυτό το κείμενο την παρουσία του Κώστα Μήτρογλου στον Ολυμπιακό. Πολλά έχουν γραφτεί, πολλοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί. Όπως για παράδειγμα για τον χαρακτήρα του. Τον βλέπεις μετά τους αγώνες στις δηλώσεις και με το ζόρι ακούς τη φωνή του. Μετρημένος στα λόγια του, δεν θα δώσει την “πιασάρικη ατάκα” στον Τύπο για να προβληθεί, ή να προκαλέσει. “Πάνω από όλα είναι η ομάδα. Να κερδίζει μόνο ο Ολυμπιακός...”, είναι το μότο του. Είναι πιο ώριμος από ποτέ και το αποδεικνύει στην πράξη. Η ουσία είναι ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής παραλίγο να χαθεί από την πειραϊκή ομάδα. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μία σπουδαία νίκη με το εντυπωσιακό 3-0 στο “Κόνσταντ Βάντεν Στοκ” κόντρα σε μία Άντερλεχτ, που μπορεί να διαθέτει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από τις 32 της φάσης των ομίλων του Champions League, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό μέγεθος ως σύλλογος στο διεθνές στερέωμα με πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια στη συλλογή του. Χωρίς να είναι καλύτεροι από τους γηπεδούχους, οι ερυθρόλευκοι ευτύχησαν να έχουν σε μεγάλη βραδιά τον Ρομπέρτο Χιμένεθ και τον Κώστα Μήτρογλου. Οι δυο τους συνυπέγραψαν τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην ιστορία του συλλόγου στο θεσμό.

Ο Ισπανός τερματοφύλακας ήταν πραγματικά απροσπέλαστος, πιάνοντας, εκτός των άλλων σημαντικών αποκρούσεων που έκανε στο ματς, και το πέναλτι του Μίτροβιτς στο 0-1, ενώ ο Έλληνας επιθετικός ήταν απολαυστικός, πετυχαίνοντας τρία γκολ σε πέντε τελικές προσπάθειες! Το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Στο πρώτο, αξιόποιησε την έξοχη πάσα του Χαβιέρ Σαβιόλα. Κοντρόλαρε, η μπάλα ξέφυγε λίγο στο κοντρόλ, αλλά πρόλαβε και την “τσίμπησε” στο ύψος της μικρής περιοχής προ του τερματοφύλακα Τόμας Καμίνσκι.

Στο δεύτερο, εκμεταλλεύτηκε ουσιαστικά μία χαμένη μπαλιά. Ο Εντινγκά περισσότερο να διώξει την μπάλα ήθελε παρά στόχευε τον Έλληνα επιθετικό. Ο στόπερ της Πρωταθλήτριας Βελγίου, Μπραμ Νάιτινκ, γλίστρησε. Ο Μήτρογλου υποδέχθηκε την μπάλα με το αριστερό και την έστρωσε μπροστά του, πλασάροντας στην κίνηση με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι. Μπορεί να φαίνεται εύκολο γκολ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι.

Υπολόγισε πού πρέπει να σκάσει η μπάλα, αλλά η τεράστια κλάση του φαίνεται στο τελείωμα. Πλάσαρε τον αντίπαλο τερματοφύλακα στην πρώτη αναπήδηση της μπάλας. Και όλες αυτές οι αποφάσεις, παίρνονται σε κλάσματα δευτερολέπτων. Στο τρίτο γκολ, τα λόγια είναι περιττά. Αδιάφορησε για την κάθετη κίνηση του Βλάντιμιρ Βάις προς την περιοχή, καθώς ήξερε εξ αρχής τι θέλει να κάνει. Με το αριστερό έφερε την μπάλα μπροστά του, την έπαιξε με το δεξί, στη συνέχεια την έφερε πάλι στο αριστερό, για να σουτάρει στο φινάλε φαλτσαριστά με το δεξί εκτός μεγάλης περιοχής προς την απέναντι γωνία. Το αποτέλεσμα; Εκπληκτικό.

Ο Μήτρογλου έφτασε τα 12 γκολ σε 33 συμμετοχές στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό, έχοντας σκοράρει επτά φορές στα επτά τελευταία παιχνίδια της ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Θέλει τρία ακόμα γκολ για να “πιάσει” τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και τέσσερα για να τον ξεπεράσει.. Έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο οποίος κάνει χατ-τρικ σε παιχνίδι του Champions League. Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο μπορεί να έχει τον χαρακτηρισμό “Φαινόμενο” για τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα και την εκτελεστική δεινότητά του, αλλά η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει το δικό της “Φαινόμενο”. Τον καλύτερο Έλληνα επιθετικό της γενιάς του. Έναν στράικερ, που σκοράρει με όλους τους τρόπους. Με το αριστερό, το δεξί, το κεφάλι...

Έναν ποδοσφαιριστή, που συνεχώς βελτιώνεται. Με ανεξάντλητο ρεπερτόριο κινήσεων, αποτελεσματικότητα, και ζηλευτά τελειώματα φάσεων. Ο αντίπαλος δεν ξέρει από πού και πώς να φυλαχθεί. Αν και ο 25άχρονος κεντρικός επιθετικός έχει βελτιωθεί αισθητά στην κίνηση χωρίς την μπάλα (κυρίως όταν η ομάδα δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της) και την πίεση ψηλά, στο “αιώνιο” παράπονο αυτών που λατρεύουν να τον μισούν, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: υπάρχουν και ορισμένοι επιθετικοί, που απλά γεννήθηκαν με το γκολ στο αίμα τους.

Όλα τα γκολ μπαίνουν και όλα τα γκολ χάνονται, αλλά στην περίπτωση του Μήτρογλου η ομάδα που τον έχει στη σύνθεσή της γνωρίζει πως θα βρίσκεται εκεί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή. Αυτή είναι η δουλειά του... Ο άνθρωπος ξέρει να σκοράρει με όλους τους τρόπους. Άλλωστε, δεν μιλάμε για έναν σέντερ φορ, που απλά έχει ταλέντο στο γκολ και στο να τελειώνει τις φάσεις. Εκτός από αυτά, μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Και είναι λίγοι αυτοί οι παίκτες περιοχής σε ολόκληρο τον πλανήτη, που διαθέτουν όλο το “πακέτο”. Έχει...ερωτική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα και διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση.

Είναι δεδομένο πως αργά, ή γρήγορα αυτός ο επιθετικός θα δοκιμάσει την τύχη του σε ένα πιο ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα της Ευρώπης. Για αυτό οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πρέπει σιγά-σιγά να συμβιβάζονται με την ιδέα πως κάποια στιγμή ο Μήτρογλου θα πάψει να “πυροβολεί” για λογαριασμό της αγαπημένης τους ομάδας, αλλά θα κάνει την καριέρα που μπορεί στο εξωτερικό. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός, “αυτό που έχουμε, σπάνια το εκτιμάμε”. Και όταν με το καλό αυτός ο επιθετικός, με τη σπάνια κλάση, ποιότητα, και ποδοσφαιρική ευφυία, πραγματοποιήσει αυτό που έχει αποφασίσει και ορίσει η μοίρα για τον ίδιο, πολλοί θα τον νοσταλγήσουν... Τρίτο χατ-τρικ στη σεζόν και μόλις μπήκε ο Οκτώβρης.





http://www.sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons