OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η λάμψη του Σαβιόλα υπάρχει ακόμα...

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα απέναντι στην Άντερλεχτ έδειξε πως ακόμη διατηρεί κάμποση από την λάμψη του, οδηγώντας τους "ερυθρόλευκους" σε πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.

Η απόκτηση του Χαβιέρ Σαβιόλα το καλοκαίρι, σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους του Ολυμπιακού.

Πολύς κόσμος βρέθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας κατά την άφιξη του Αργεντίνου σταρ στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ, προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιο της διετής συνεργασίας του με τους "ερυθρόλευκους".

Η πορεία της ποδοσφαιρικής καριέρας του Χαβιέρ Σαβιόλα στα ευρωπαϊκά γήπεδα ήταν γεμάτη από εντυπωσιακά γκολ, σλάλομ, ντρίμπλες, τρόπαια και παραστάσεις από τα κορυφαία κλαμπ της ηπείρου, όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ.

Ήταν επόμενο λοιπόν άπαντες να περιμένουν κάτι αντίστοιχο από τον "κούνελο" με την φανέλα του Ολυμπιακού. Οι εμφανίσεις του στο πρώτο μισό δεν θα χαρακτηρίζονταν εντυπωσιακές. Όχι πως ο Σαβιόλα ήταν αρνητικός ή έδινε την εντύπωση του παίκτη που ήρθε για να πάρει το... εφάπαξ, αλλά δεν έκανε αυτά που περίμεναν οι πολλοί. Πόσο σωστές ήταν ωστόσο οι προσδοκίες για τον "κούνελο"; Και για ποιον λόγο τον πήρε πραγματικά ο Ολυμπιακός;

Από την πραγματικότητα στην υπερβολή

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει όσα έκανε στα 19-22-25-27 του χρόνια. Η ταχύτητα του δεν είναι η ίδια, η εκρηκτικότητα του το ίδιο. Δύσκολα θα πάρει την μπάλα και θα προλάβει (γιατί ότι μπορεί, μπορεί) να περάσει τρεις και τέσσερις αντιπάλους πριν την στείλει στα δίχτυα. Ό,τι έκανε δηλαδή σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Το γεγονός αυτό τον κάνει "παλτό"; Ή τον καθιστά... αχρείαστο στο ρόστερ του Ολυμπιακού; Είναι μάλλον εκτός λογικής να συζητάμε κάτι τέτοιο.

Εξάλλου οι Πειραιώτες δεν απέκτησαν για τον λόγο αυτό τον Σαβιόλα. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν παίκτη που είχε συνηθίσει σε άλλα στάνταρ ποδοσφαίρου. Παιχνίδι κατοχής, εναλλαγές της μπάλας με την μια σε κλειστούς χώρους, με συμπαίκτες που κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος ποδοσφαιρικής λογικής. Στον Ολυμπιακό δεν είναι το ίδιο απλά τα πράγματα, πολύ περισσότερο από την στιγμή που μιλάμε για μια ουσιαστικά καινούρια ομάδα που ξεκίνησε να χτίζεται το περασμένο καλοκαίρι.

Πολύτιμος στην οικονομία του παιχνιδιού

Ο Σαβιόλα, αν και το πιο βαρύ όνομα του ρόστερ, δεν είναι ο λεγόμενος "σταρ-λιγούρης". Δεν ψάχνει μανιωδώς το γκολ και την προσωπική του προβολή. Δεν εκβιάζει προσπάθειες. Στην Ισπανία την περσινή σεζόν με την Μάλαγα είχε το πολύ χαμηλό μέσο όρο του 1.2 σουτ ανά αγώνα. Όμως το 63% βρήκε στόχο, καθώς τα 15 από τα 24 σουτ που είχε στην Primera Division ήταν on target. Σκόραρε στο 33% των προσπαθειών του, δηλαδή βρήκε δίχτυα από μια φορά σε κάθε τρεις απόπειρες για γκολ.

Με την φανέλα των Ανδαλουσιάνων στο Champions League, ο "κούνελος" επιχείρησε 10 σουτ και 4 από αυτά (40%) πήγαν στο τέρμα. Μόνο ένα από όσα βρήκαν στόχο έγινε γκολ. Συνολικά και στις δύο διοργανώσεις (Primera και Ch.L.) o Σαβιόλα είχε 9 γκολ σε 34 απόπειρες, σκόραρε στο 26% των σουτ, ενώ το 55% των προσπαθειών του κατέληξε στο τέρμα.

Στο ματς που η μπάλα ζύγιζε 100 κιλά, ο Αργεντίνος ήταν εκεί...

Ο Ολυμπιακός απέναντι στην Άντερλεχτ έπαιζε τους κόπους μιας χρονιάς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ, Κώστα Μήτρογλου, ήταν επόμενο το βάρος να πέσει στον Σαβιόλα. Στο ματς που η μπάλα ζύγιζε 100 κιλά, ο Αργεντίνος ήταν εκεί. Βγήκε μπροστά και οδήγησε τους συμπαίκτες του στην νίκη. Η κλάση, η εμπειρία και τα cojones του φάνηκαν στο γεγονός πως δεν τον πήρε από κάτω στο χαμένο πέναλτι. Απεναντίας με δικό του, ιδιαίτερα δύσκολο γκολ (πιο δύσκολο από όσο μαρτυράει η εικόνα), έβαλε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό με 2-1, δίνοντας εκ νέου σάρκα και οστά στο όνειρο της πρόκρισης.

Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 79% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του (15/19 συνολικά), οι οποίες κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 15 μέτρα, είχε 3 κερδισμένα φάουλ και 1 κίτρινη κάρτα, όπως και 50% ακρίβεια στα σουτ που επιχείρησε. Συνολικά στην διοργάνωση ο Σαβιόλα είχε 80% (40/49) στις μεταβιβάσεις του, 5 κερδισμένα φάουλ, 75% ακρίβεια στα σουτ που επιχείρησε και 2 γκολ, σε 200 συνολικά λεπτά συμμετοχής.

Άριστος επαγγελματίας

Ο Σαβιόλα είναι ένας άψογος επαγγελματίας. Δεν έχει το στυλ της βεντέτας, ούτε δημιουργεί προβλήματα. Θα κάτσει στον πάγκο δίχως να διαμαρτυρηθεί. Θα γίνει αλλαγή δίχως να εκνευριστεί. Θα μπει αλλαγή και θα παίξει, δεν κοροϊδεύει. Και προπάντων δεν είναι ο παίκτης που θα φράξει τον δρόμο του Κώστα Μήτρογλου. Απεναντίας μπορεί να έχει και συμβουλευτικό ρόλο, βοηθώντας τον κορυφαίο Έλληνα επιθετικό να βελτιώσει με νέα στοιχεία το παιχνίδι του. Όπως κάποτε ο Μέλμπεργκ έπαιξε ρόλο στην ραγδαία εξέλιξη του Αβραάμ Παπαδόπουλου, το ίδιο μπορεί να κάνει ο "κούνελος" με τον Μήτρογλου αλλά και τους νεαρότερους συμπαίκτες του.

Όχι, ο Σαβιόλα δεν είναι ο εκτυφλωτικός σταρ του παρελθόντος. Παραμένει όμως ένας ποδοσφαιριστής με προσωπικότητα, μπόλικο ταλέντο και εμπειρία που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τον Ολυμπιακό και την προσπάθεια που κάνει να μεγαλώσει ως μέγεθος στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο "κούνελος" διατηρεί ακόμη κάμποση από την λάμψη του, μέρος της οποίας έσπρωξε τους "ερυθρόλευκους" στην φάση των "16" του Champions League.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons