OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Michael Shumacher... H πιο μεγάλη μάχη....

Τις ακριβείς λεπτομέρειες του ατυχήματος αλλά και όλο το χρονικό της πρώτης ημέρας της κρίσιμης μάχης που δίνει ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με τα ιατρικά ανακοινωθέντα, τα τεκταινόμενα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ αλλά και δηλώσεις ανθρώπων του χώρου των αγώνων και της ιατρικής, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Update 19.45

Μια πολύ δύσκολη μάχη δίνει ο Michael Schumacher. Το πιο κρίσιμο σημείο, με το οποίο παλεύουν οι γιατροί, είναι η πίεση -πρόκειται για την ενδοκρανιακή πίεση που ασκείται στον εγκέφαλο, λόγω του αιμορραγικού οιδήματος.
Ζητούμενο για την ομάδα των θεραπόντων ιατρών είναι να χαμηλώσει η πίεση του εγκεφάλου, να πέσει κάτω από 20 -που είναι το «φράγμα» και για κάθε απόπειρα ξυπνήματος του ασθενή από την καταστολή.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ασθενής υποβάλλεται σε φαρμακολογική θεραπεία, ενώ γίνεται και παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για μία με δύο εβδομάδες.

Αν η πίεση όχι μόνο δεν χαμηλώνει ούτε έστω σταθεροποιείται, αλλά βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, η κατάσταση περιπλέκεται.

Κι αυτό, διότι, όπως εξηγεί κορυφαίος νευροχειρουργός, αυτό που έχει σημασία στην  εγκεφαλική αιμορραγία και συνεπώς στην πίεση που προκαλεί είναι ποια σημεία του εγκεφάλου πλήττει και πως αυτό μεταφράζεται σε βλάβες των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού.

Μπορεί πχ λόγω της πίεσης να πλήττονται η ομιλία ή η κίνηση, μπορεί όμως να πλήττονται η αναπνευστική ή η καρδιακή λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά την κρανιοεγκεφαλική κάκωση του Schumacher, ο ειδικός επισημαίνει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί τι είδους αιμάτωμα έχει εκδηλώσει ο ασθενής. Αν πρόκειται πχ για επισκληρίδιο, για υποσκληρίδιο αιμάτωμα ή για παρεγχυματικό αιμάτωμα, καθώς, ανάλογα με την περίπτωση, κλιμακώνεται ο βαθμός σοβαρότητας, αντιμετώπισης και πρόγνωσής τους.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Γερμανός βετεράνος της Formula 1 είχε τις αισθήσεις του και ήταν σε επικοινωνία με τους γύρω του μετά το ατύχημα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να είναι ανήσυχος και να επιδεινώνεται νευρολογικά, δεν θεωρείται σε γενικές γραμμές καλή ένδειξη από τους ειδικούς.

Η ανησυχία χαρακτηρίζεται ως ένα πρώιμο σύμπτωμα της βαριάς εγκεφαλικής κάκωσης, η οποία βεβαίως αποδεικνύεται με την απεικονιστική εξέταση.

Εξίσου αστάθμητος παράγοντας στο περιστατικό του Schumacher αποτελεί ο χρόνος που μεσολάβησε από τον τραυματισμό του μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και στη συνέχεια μέχρι την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση.

Οι νευροχειρουργοί, πάντως, επισημαίνουν ότι η καλή πρόγνωση μιας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης εξαρτάται πολύ από την άμεση και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση.

Επί της ουσίας, λένε, όλα κρίνονται μέσα στις πρώτες τρεις-τέσσερις ώρες από τον τραυματισμό.

Update 18.20

Aνακοίνωση συμπαράστασης στο Schumacher εξέδωσε η ομάδα της Mercedes AMG Petronas για λογαριασμό της οποίας οδηγούσε την τριετία 2010-2012: «Μετά το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη ο Michael Schumacher κάνοντας σκι, οι σκέψεις και οι ελπίδες όλων εμάς στη Mercedes-Benz Motorsport και τη Mercedes AMG Petronas F1 ακολουθούν αυτόν, την οικογένεια και τους φίλους του. Είμαστε σοκαρισμένοι με την είδηση ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και παρακολουθούμε στενά τα τελευταία ιατρικά νέα από την Γκρενόμπλ.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο μεγάλο είναι το αγωνιστικό πνεύμα του Michael και του στέλνουμε όλη τη δύναμη και υποστήριξή μας για αυτή τη νέα του μάχη.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα αναρρώσει πλήρως και θα επιστρέψει σύντομα κοντά μας».

Υπενθυμίζουμε πως ο Schumacher παραμένει ενεργό μέλος της οικογένειας της Mercedes, άλλωστε σε αυτόν βασίζεται η νέα διαφημιστική της καμπάνια.

Update 16.30

Η τελευταία αξονική τομογραφία μετά την εγχείρηση έδειξε «διάχυτες αιμορραγικές βλάβες» και στις δυο πλευρές του εγκεφάλου. Ο ακριβής αγγλικός όρος όπως χρησιμοποιήθηκε από τον θεράποντα νευροχειρουργό Stephan Chabardes είναι: «diffuse hemorrhagic lesions». O γιατρός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Update 16.15

Συγκλονισμένη και όλη η Γερμανία για τις δύσκολες ώρες ενός εθνικού ήρωα. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Όπως και εκατομμύρια Γερμανοί, έτσι και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σοκαρισμένη από την είδηση του ατυχήματος του Schumacher. Ευχόμαστε στη σύζυγο και τα παιδιά του τη δύναμη που απαιτείται για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Update 16.10

Χάρτης της πλαγιάς όπου έγινε το ατύχημα, όπως δημοσιεύτηκε από τη γερμανική Bild.


Update 15.53

Μήνυμα και του Juan Pablo Montoya (σ.σ. ορκισμένου… εχθρού εντός πίστας): «Ελπίζω ο Michael Schumacher να γίνει καλά. Ήταν ένα παρανοϊκό ατύχημα που ελπίζεις να μην συμβεί σε κανέναν. Τον σκεφτόμαστε όλοι».

Update 15.50

Μιλώντας με ειδικευμένο κορυφαίο Έλληνα νευροχειρουργό που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μάθαμε για ανάλογες περιπτώσεις: «Αυτή τη στιγμή η καταστολή χρησιμοποιείται για να δοθεί χρόνος στον εγκέφαλό του να συνέλθει. Πιθανόν θα κρατηθεί κάποιες μέρες σ’ αυτή την κατάσταση. Οι γιατροί θα κάνουν συνεχώς αξονικές για να βλέπουν την κατάσταση του εγκεφάλου του. Το κρίσιμο είναι όταν θα αποφασίσουν να επιτρέψουν στον ασθενή να επανέλθει. Ακόμη και ο γιατρός που έκανε την επέμβαση έχει μια εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς αλλά δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί. Θα το μάθει και μαζί του όλοι εμείς όταν ξυπνήσει ο Schumacher και του κάνει νευρολογική εξέταση. Προσωπικά δε θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο, έχω δει πολύ άσχημα αιματώματα να μην αφήνουν μόνιμα προβλήματα και τους ανθρώπους να περπατούν ξανά. Κρίσιμο στοιχείο είναι πόση ώρα έμεινε υπό ελλιπή οξυγόνωση ο εγκέφαλός του πριν φτάσει στο νοσοκομείο».

Update 15.42

Μερικά ακόμα λόγια του Coulthard που αξίζει να διαβάσετε: «Πολλοί πιστεύουν πως εμείς οι οδηγοί αγώνων, αναζητούμε μονίμως συγκινήσεις και παίρνουμε παράλογα ρίσκα. Όμως όπως όλοι μας, ενάντια σε όσα πιστεύει το κοινό, ο Michael απέφευγε κάθε ρίσκο».

Update 15.30

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις ενός πρώην μόνιμου αντιπάλου του Michael, του David Coulthard. Ο Σκοτσέζος δήλωσε στο BBC News: «Στατιστικά, το σκι είναι πιο επικίνδυνο από το να τρέχεις σε αγώνες αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας. Τώρα, δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε το καλύτερο και να προσευχόμαστε για εκείνον, γνωρίζοντας πως είχε τη καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τα καταφέρει σε μία τέτοια κατάσταση, αυτός είναι ο Michael».

Update 15.24

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, για περιπτώσεις σαν του Schumacher ο ειδικός χειρουργός σε θέματα εγκεφάλου Tony Belli, σημείωσε: «Πρόκειται για εγκέφαλο με οίδημα που αιμορραγεί. Ο εγκέφαλος είναι πολύ εύθραυστος και χρειάζεται πολύ προσοχή ειδικά όταν είναι πρησμένος, πολλές φορές μπορεί να γίνει επιπλέον ζημιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Από όσο ξέρω είναι σε κρίσιμη κατάσταση και καταστολή αυτή τη στιγμή. Αναπνέει με υποβοήθηση και η κατάστασή του παρακολουθείται από μηχανήματα αφού βρίσκεται σε κώμα. Αμέσως μετά τον τραυματισμό ήταν σε θέση να καθησυχάσει τους γύρω του αλλά μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Αυτό δείχνει ότι έχει οίδημα κι όταν άρχισε να πρήζεται ο εγκέφαλός του τα πράγματα χειροτέρεψαν ραγδαία. Η αιμορραγία από μόνη της είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί ο εγκέφαλος δε σταματά εύκολα να αιμορραγεί. Το πιο πιθανό ήταν να συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης».

Update 15.04

H οικογένεια Schumacher εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση:
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ιατρική ομάδα, η οποία πράττει ό,τι το δυνατόν για να βοηθήσει τον Michael. Ευχαριστούμε επίσης όλο τον κόσμο που εξέφρασε τη συμπάθειά του και έστειλε ευχές για την αποκατάσταση της υγείας του Michael. Θέλουμε να ζητήσουμε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν αυτές τις προσωπικές στιγμές και τα ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους».

Update 13.33

Σοκαρισμένη η κοινότητα της F1 από το ατύχημα του Γερμανού. Διαβάστε δηλώσεις και μηνύματα συμπαράστασης από τους συναθλητές του εδώ.

Update 12.24

Στο πλευρό του Schumacher βρίσκεται η σύζυγός του Corinna, η κόρη του Gina-Maria και ο 14χρονος γιος του, Mick, που ήταν μαζί του όταν συνέβη το ατύχημα

Update 12.18

Δεν ήταν τα νέα που ευχόμασταν να ακούσουμε.

Update 12.13
 
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

Update 12.13
 
Γιατροί: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόγνωση, ούτε να σας πούμε κάτι περισσότερο».

Update 12.11
 
Γιατροί: «Όταν ήρθε εδώ, έκανε κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις αλλά δεν είχε επαφή με όσα συνέβαιναν γύρω του».

Update 12.10
 
Γιατροί: «Είχε πολύ μεγάλο τραύμα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του. Θέλουμε περισσότερο χρόνο, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να βελτιωθεί η κατάσταση του».

Update 12.09
 
Γιατροί: «Προσπαθούμε να τον διατηρήσουμε σε σταθερή θερμοκρασία. Βρίσκεται σε καταστολή. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, σεβόμενοι την οικογένειά του».

Update 12.05
 
Gerard Saillant (κορυφαίος νευροχειρουργός, φίλος Schumacher): «Ανησυχώ όπως όλοι. Οι γιατροί δεν σας λένε περισσότερα γιατί δεν μπορούν να πουν περισσότερα αυτή τη στιγμή».


Update 12.02
 
Γιατροί: «Ο Schumacher είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μάχεται για τη ζωή του. Παραμένει και θα παραμείνει σε κώμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Θα εξετάζουμε τι κατάσταση ώρα με την ώρα. Το κράνος δεν ήταν αρκετό για να τον προφυλάξει πλήρως αλλά σίγουρα βοήθησε. Στο πρώτο νοσοκομείο, επί της ουσίας τον προετοίμασαν για τη διακομιδή του εδώ στη Γκρενόμπλ. Δέχθηκε ιατρική φροντίδα πολύ γρήγορα. Χρειάστηκε να τον χειρουργήσουμε άμεσα για να μειώσουμε την πίεση στο κεφάλι του».

Update 12.00
 
Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

Update 11.59
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, ο Schumacher παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Update 11.43
 
Στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 12 ώρα Ελλάδας, θα μιλήσουν οι Marc Sheepish (αναπληρωτής διευθυντής του CHU), ο καθηγητής Jean-François Payen, ο επικεφαλής της αναισθησιολογίας, καθηγητής Emmanuel Gay και ο επικεφαλής της νευροχειρουργικής, καθηγητής Stephan Chabardes.


Update 11.30
 
Σε μισή ώρα αναμένεται η επίσημη ενημέρωση για τη πορεία της υγείας του Γερμανού

Update 11.27
 
Πληροφορίες του ladauphine.com κάνουν λόγο για δεύτερη επέμβαση που κρίθηκε αναγκαία και πραγματοποιήθηκε τη νύχτα

Update 11.16
 
Οι γιατροί θέλουν να κρατήσουν τον Schumacher σε καταστολή για 48 ώρες

Update 09.15
 
Άλλη μία άποψη ειδικού, έρχεται από τον καθηγητή Denis Safran, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο George Pompidou στο Παρίσι που μίλησε στο BMF TV: «Είναι πολύ νωρίς για μία σαφή πρόγνωση. Θα πρέπει να δούμε τη πορεία της υγείας του τις επόμενες ώρες. Αν όλα πάνε καλά, μετά το εύρος αξιολόγησης θα είναι μέρες, έπειτα εβδομάδες».

Update 09.06:
 
Ήρεμα κύλησε η νύχτα για τον Michael. Αναμένουμε το νέο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Update 08.35:
 
Στο νοσοκομείο έφθασε και ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA και επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, την εποχή της κυριαρχίας του Schumacher.

Update 01.33:
 
Απόψε ο Michael Schumacher δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Πεισματάρης ως είναι, ευχόμαστε να βγει νικητής και η επόμενη ημέρα να φέρει ευχάριστα νέα.

Update 00.47:
 
Πάντως στο ιατρικό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζεται αν είναι σε τεχνητό κώμα ή όχι – ασχέτως της παραπάνω τοποθέτησης του Δρ. Hartstein. Φαντάζει όμως το πιο λογικό, να προχώρησαν σε αυτή την απαραίτητη κίνηση οι γιατροί στο πρώτο νοσοκομείο.

Update 00.51:
 
Επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν, στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Update 00.23:
 
Χρήσιμες τοποθετήσεις από τον πρώην γιατρό της F1, Gary Hartstein. Σχολιάζοντας λοιπόν μέσω twitter αναφέρει: «Σε περιπτώσεις εγκεφαλικής αιμορραγίας, είναι σύνηθες να υπάρχει περίοδος διαύγειας αμέσως μετά τον τραυματισμό. Όμως η αύξηση της πίεσης προκαλεί ξαφνικά δραματικά συμπτώματα. Είναι καθοριστικό να υπάρξει νευρολογική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί αυτή. Η αποκατάσταση εξαρτάται 1) από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού 2) την οξύτητα της πίεσης στον εγκέφαλο από το αιμάτωμα 3) τη ταχύτητα με την οποία αυτή «αποστραγγίζεται» και 4) τη ποιότητα της κέντρου θεραπείας και αποκατάστασης. Όσο για το τεχνητό κώμα, κάθε σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι προκαλεί απώλεια του συντονισμού των μυών της γλώσσας και του λαιμού. Κάτι σαν το ροχαλητό. Όμως αυτή η απόφραξη προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι αυτός θέλει. Τότε συνήθως γίνεται η γνωστή τραχειοτομή, προσφέροντας οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όμως για να διασωληνώσεις κάποιον, πρέπει να βρίσκεται σε αναισθησία. Προκαλείς λοιπόν ένα τεχνητό κώμα που επί της ουσίας, είναι σαν παρατεταμένη αναισθησία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons