OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Αυτός είναι ο Ζαρντίμ και αυτά κάνει…

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού (κατά 99,99%) ανακοινώνεται την Τρίτη και γίνεται ο διάδοχος του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Κάτι μου λέει ότι το φλερτ της Πόρτο θα ξεπεραστεί σήμερα και ο Ζαρντίμ θα ανακοινωθεί από τον Ολυμπιακό. Κάτι μου λέει ότι ο Ολυμπιακός θα καταφέρει εν τέλει να τον κλείσει και να τον ανακοινώσει, έστω κι αν χρειαστεί να βελτιώσει και λίγο την προσφορά του. Κάτι μου λέει, για να το γράψω κομψά, ότι ο πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο ντα Κόστα, δεν περίμενε ο Ζαρντίμ να έρθει στην Ελλάδα να συμφωνήσει με τον Μαρινάκη και μετά να μπει σφήνα…

Ο κύριος Ζαρντίμ λοιπόν είναι κατά 99% ο διάδοχος του Ερνέστο Βαλβέρδε και την Τρίτη αναμένονται και οι ανακοινώσεις. Εχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε λοιπόν ποιος είναι και τι κάνει.

Είναι μόλις 37 ετών. Άλλος ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς Πορτογάλων προπονητών, οι οποίοι πλέον καταλαμβάνουν καλά πόστα και εκτός Πορτογαλίας. Άλλος ένας προπονητής που μία καλή χρονιά εκτόξευσε την φήμη του και του επέτρεψε να κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό.

Ποιος πραγματικά είναι αυτός ο νεαρός, αλλά με 10 χρόνια στο κουρμπέτι προπονητής, που έρχεται στα μέρη μας για να μεγαλώσει το όνομά του και να εκτοξεύσει την καριέρα του ακόμη περισσότερο; Σε γενικές γραμμές στην Πορτογαλία τον έχουν σε εκτίμηση. Οι περισσότεροι μιλούν με θετικά λόγια, χωρίς βέβαια να μην βάζουν και ορισμένα… «αλλά». Πάμε να δούμε λοιπόν τι λένε για αυτόν αυτοί που τον ξέρουν.

Τι άνθρωπος είναι;

Εχετε ακούσει αυτό που λέμε «αυτός είναι ανοικτό βιβλίο»; Ε, ο Ζαρντίμ εμφανίζεται να είναι ακριβώς το ανάποδο. Αντι-δημοσιογραφικός, πολύ κλειστός χαρακτήρας, με ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις («αν μπορούσε θα απέφευγε και τις συνεντεύξεις τύπου» μας είπαν χαρακτηριστικά) και σχεδόν σπιτόγατος. Στις σχέσεις του αρκετά σοβαρός, χωρίς πολλά πολλά με τους παίκτες, αλλά δίκαιος.

Τι παίζει;

Κάτι παρόμοιο με αυτό που παίζει ο Βαλβέρδε. Πιο πολύ 4-2-3-1 και όχι 4-3-3 που έπαιζε ο Ερνέστο, αλλά οι διαφορές και στη διάταξη και στη λογική είναι ελάχιστες. Ο Ζαρντίμ θέλει μπαλαδόρους χαφ, θέλει κατοχή μπάλας, προσπαθεί να παίξει σε μικρό χώρο και με κοντινές πάσες. Πρεσάρει ψηλά, δεν παίζει με βαρύ φορ και του αρέσει οι παίκτες του να μπορούν να αλλάζουν θέσεις συνεχώς, τουλάχιστον οι τρεις επιθετικοί, αλλά και οι χαφ.

Προτιμά τους γρήγορους παίκτες στο μυαλό, στη σκέψη και όχι κατ’ ανάγκη στο χορτάρι και σε γενικές γραμμές είναι υπέρ του ροτέισον, αν και έχει πάντα στις ομάδες του 2-3 παίκτες κολώνες, που είναι ελάχιστες οι φορές που ξεκουράζονται… Τέτοιος ήταν στη φετινή Μπράγκα ας πούμε ο Ελνντερ Μπαρμπόσα, ο οποίος έπαιζε σε θέση Μιραλάς…

Τι θέλει;

Η απάντηση είναι απλή. «Να αποφασίζει για όλα». Μάλιστα μοιάζει τόσο απόλυτος σε αυτό, που ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αποχώρησε από την Μπράγκα -παρά το γεγονός ότι ο κόσμος τον ήθελε πάρα πολύ- είναι η διαφωνία του με την διοίκηση για τις μεταγραφές. «Ο Ζαρντίμ θέλει τα κλειδιά του μαγαζιού», μας λένε οι Πορτογάλοι και μάλιστα εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους που δεν πήγε στην Πόρτο του Ντα Κόστα ίσως να είναι και αυτός.

Βεβαίως υπάρχει και κάτι ακόμη που προβλημάτισε τον πρόεδρο της Πόρτο σχετικά με αυτή τη συνεργασία. «Σπάνια εμφάνισε αγωνιστικό plan B» μας είπαν από την Πορτογαλία και μας εξήγησαν τι εννοούν. «Ας πούμε ότι χάνει ένα ματς και θέλει κάτι να αλλάξει. Δεν αλλάζει τίποτα άλλο, παρά μόνο πρόσωπα. Βγάζει δεξί εξτρέμ, βάζει δεξί εξτρέμ. Βγάζει φορ, βάζει φορ, τίποτα άλλο…

Και ανάποδα, θέλει να κρατήσει σκορ και η ομάδα του δέχεται πίεση. Πάλι δεν αλλάζει τίποτα, παρά μόνο πρόσωπα. Βγάζει αμυντικό χαφ, βάζει αμυντικό χαφ, βγάζει στόπερ, βάζει στόπερ». Με λίγα λόγια, περιγράφουν έναν προπονητή που έχει τέτοια πίστη στο πλάνο του, που δεν το αλλάζει για κανένα λόγο και με κανέναν αντίπαλο -στα όρια που να εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για εμμονή.

Τι πιστεύουν για αυτόν;
Ναι, δεν είναι υπερβολή. Τον θεωρούν μάλλον τον καλύτερο από τους προπονητές που είχαν μείνει στη χώρα. Ναι, καλύτερο από τον Βίτορ Περέιρα της Πόρτο. Πιο εξελίξιμο, πιο ταλαντούχο, πιο διορατικό. Πιστεύουν ότι το μάτι του κόβει και για μεταγραφές, αλλά δεν παίρνουν και όρκο γιατί δεν έχει κάνει πολλές. Πιστεύουν ότι αν ήταν πιο επικοινωνιακός και πιο διαλλακτικός, αποκλείεται να έρχονταν στην Ελλάδα. Θα ήταν ήδη προπονητής της Πόρτο με μεγάλο συμβόλαιο και τεράστια ρήτρα.

Πιστεύουν ότι στον Ολυμπιακό οι πιθανότητες να πετύχει είναι πολλές και με το μέρος του, αν και δεν μπορούν να υποθέσουν με σιγουριά το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί σε μία νέα χώρα. Οσο για τον ίδιο, πιστεύουν ότι ήρθε για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και γιατί εκτιμά ότι ο Ολυμπιακός που είδε την περασμένη σεζόν (και έχει δει Ολυμπιακό του Βαλβέρδε) είναι μία ομάδα που με λίγες βελτιώσεις και λίγες μεταγραφές είναι έτοιμος για υπέρβαση…

Μιχάλης Τσόχος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons