OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Περήφανος για τους συμπαίκτες μου...

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε πως ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Ολυμπιακός έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Τι είπε για τους συμπαίκτες του, το μέλλον και τον ηγετικό του χαρακτήρα.

Συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας παραχώρησε ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης μιλώντας για την κατάκτηση της κούπας, το σερί που έκαναν οι συμπαίκτες του όσο ο ίδιος βρισκόταν στον πάγκο και τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της σεζόν, βοηθώντας την ομάδα.

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη στην Ευρωλίγκα:

Αρκετός κόσμος ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει το τι ακριβώς συνέβη στον τελικό; Εσύ; Δεν σου μοιάζει κάπως απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε το ματς;

"Ναι, όντως, είναι δύσκολο να πιστέψεις πως κερδίσαμε την Ευρωλίγκα. Κάποιες φορές τώρα οι άνθρωποι με σταματούν στον δρόμο, με συγχαίρουν που αναδειχθήκαμε Πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά ακόμη και εγώ σήμερα δεν μπορώ ακόμη να συνειδητοποιήσω απόλυτα πως κατακτήσαμε το τρόπαιο στο Final-Four. Το αξίζαμε, πάντως, σίγουρα. Είναι πολύ δύσκολο για μία τόσο καινούρια ομάδα, με τόσους νέους παίκτες, να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι κάτι όντως απίστευτο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για αυτήν την επιτυχία. Δεν τα παρατήσαμε ποτέ κατά την διάρκεια της σεζόν σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Παλέψαμε ως το τέλος. Πιστέψαμε σε εμάς και παλέψαμε παίζοντας καταπληκτική άμυνα.

Νομίζω πως στο τέλος, στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αυτό ήταν το στοιχείο το οποίο μας έδωσε το Κύπελλο. Η σπουδαία άμυνα μας. Αυτό ήταν το "όπλο" μας. Η φοβερή αμυντική λειτουργία που παρουσιάσαμε ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες".

-Ανατρέχοντας στο περασμένο καλοκαίρι, έγιναν πολλές αλλαγές στην ομάδα του Ολυμπιακού. Πως τις αντιλήφθηκες αυτές τις αλλαγές. Ποιες ήταν οι σκέψεις σου βλέποντας τες.

"Οι πρόεδροι μας, αλλά και το προπονητικό μας τιμ, είπε πως θα προχωρούσαμε βήμα-βήμα σε αυτή την σεζόν. Και αυτό κάναμε. Δεν είχαμε μεγάλους στόχους για φέτος, ούτε υψηλές προσδοκίες. Απλά, μιλήσαμε μεταξύ μας και είπαμε πως σιγά-σιγά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Κατά την διάρκεια της σεζόν δουλέψαμε πολύ έχοντας ως στόχο να βελτιωθούμε και τα καταφέραμε. Θέλαμε να παίξουμε ωραίο μπάσκετ, να ευχαριστηθούμε και να απολαύσουμε το παιχνίδι και στο τέλος της κάθε ημέρας κάναμε τον απολογισμό μας για το επίπεδο που βρισκόμαστε και για το τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε.

Αυτή ήταν μία καλή προσέγγιση προς την ομάδα, διότι δεν υπήρξε καμία πίεση στους παίκτες, καθώς ας μην ξεχνάμε πως φέτος πρέπει να είχαμε το νεαρότερο και πιο άπειρο σύνολο στην Ευρωλίγκα. Βέβαια, κάποιες στιγμές μέσα στην χρονιά ήταν αρκετά δύσκολες. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Αλλά πετύχαμε διότι δημιουργήσαμε ένα πολύ δυνατό χαρακτήρα ως ομάδα και φτιάχτηκε μία καταπληκτική "χημεία" μεταξύ των παικτών, διότι από το ξεκίνημα της σεζόν παίξαμε ματς ζωής ή θανάτου, παιχνίδια τα έπρεπε πάση-θυσία να τα κερδίσουμε. Τόσο στην πρώτη φάση των ομίλων, όσο και στο TOP-16, απέναντι σε ομάδες όπως την Μπιλμπάο, την Κάχα Λαμποράλ, την Καντού και τη Νανσί. Γίναμε πιο δυνατοί και μάθαμε πράγματα παίζοντας από την αρχή ματς τόσο υψηλής σημασίας".

-Πίστευες στις δυνατότητες της ομάδας από το ξεκίνημα, πριν καν πιστέψουν σε εκείνη ο κόσμος. Πότε ξεκίνησες να πιστεύεις πως η ομάδα μπορούσε να φτάσει στο Final-Four;

"Όταν νικήσαμε την Εφές μέσα στην Τουρκία, στο τέταρτο παιχνίδι του Top-16. Τότε άρχισα να πιστεύω ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί αυτή τη χρονιά. Ποτέ δεν είπαμε μεγάλα λόγια ολόκληρη τη χρονιά ούτε προσπαθήσαμε να πούμε κάτι παραπάνω για τις αλλαγές που συνέβησαν. Ομως, μέσα μας, δουλεύαμε σκληρά, γιατί γνωρίζαμε ότι αν το κάνουμε θα καταφέρουμε κάτι καλό και αυτό θα μπορούσε να οφελήσει πολύ την ομάδα. Πιστεύαμε στους εαυτούς μας ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, όταν ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο και ξέραμε ότι επρεπε να νικήσουμε, νωρίς στη σεζόν. Μέσα από αυτό "χτίσαμε" χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση που φάνηκε αργότερα, στα ολοένα και περισσότερα κρίσιμα παιχνίδια".

-Τι συνέβαινε πίσω από τη "σκηνή", όσο δουλεύατε για να γίνετε μία "στέρεα", συγκροτημένη ομάδα;

"Ο κόουτς Ιβκοβιτς έκανε εξαιρετική δουλειά. Αρχικά, μοίρασε τους ρόλους στην ομάδα. Και μετέπειτα ο κάθε ένας παίκτης δέχθηκε το ρόλο του και ήταν χαρούμενος. Αυτό είναι πολύ σημαντικόγια μία ομάδα. Επίσης, δουλέψαμε πολλές ώρες στο γυμναστήριο ως ομάδα, αλλά και ατομικά. Αυτό είναι το σημαντικότερο: να κατανοήσει ο καθένας το ρόλο του μέσα στην ομάδα και να δουλέψει σωστά. Τίποτα παραπάνω. Αυτό ήταν το "κλειδί" και το ότι ο κόουτς ήταν ξεκάθαρος και ειλικρινής με όλους.

-Οταν επικρατήσατε στον ημιτελικό της Μπαρτσελόνα, χρησιμοποίησες τη λέξη ωριμότητα. Θα έλεγες πριν από το ματς με την Μπάρτσα ότι ο Ολυμπιακός είναι αρκετά ώριμος;

"Αυτή η ομάδα φρόντιζε να εκπλήσσει τους πάντες μέσα στο γήπεδο όταν παίζαμε μπάσκετ, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίσαμε την Μπαρτσελόνα δεν περιμέναμε ποτέ πως θα μπορούσαμε να την κερδίσουμε παίζοντας μπάσκετ σε χαμηλό τέμπο, δηλαδή στο στυλ της, με αργές επιθέσεις και χαμηλό σκορ. Δεν παίξαμε, δηλαδή, γρήγορο μπάσκετ, το οποίο ταιριάζει στο στυλ μας, και όμως στο τέλος καταφέραμε να τη νίκήσουμε, κάτι το οποίο εξέπληξε ακόμη και εμάς τους ίδιους το γεγονός πως τους κερδίσαμε με αυτόν τον τρόπο. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως μέσα στην σεζόν, σε κάθε παιχνίδι μαθαίναμε και από κάτι καινούριο, τα οποία διδαχτήκαμε σαν ομάδα.

Νικώντας αυτή την Μπαρτσελόνα με τον τρόπο στον οποίο, μάλιστα, αρέσκεται να παίζει εκείνη, λέει πολλά για την ομάδα του Ολυμπιακού, και ακόμη περισσότερο το ότι το κατάφερε ένα σύνολο με τόσους νεαρούς και άπειρους παίκτες, καθώς για πολλούς ήταν το πρώτο Final-Four της καριέρας τους. Συνήθως, τέτοιοι παίκτες, νέοι και φρέσκοι, έχουν την διάθεση να τρέξουν στο γήπεδο, να βγάλουν ενέργεια και να παίξουν με πάθος ώστε να φτάσουν στη νίκη. Αντιθέτως, κερδίσαμε την Μπαρτσελόνα σε αργό τέμπο. Συνήθως παίρνει χρόνια σε μία νεανική ομάδα ώστε να μάθει να κερδίζει μεγάλα, σημαντικά και καθοριστικά ματς σε σετ παιχνίδι και σε αργές επιθέσεις. Και όμως αυτή η ομάδα κατάφερε να ωριμάσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για ό,τι πέτυχε".

-Όταν στον τελικό φτάσατε να χάνετε με 19 πόντους, στην τρίτη περίοδο, υπήρχε ένα τάιμ-άουτ πριν επιστρέψετε στο παιχνίδι. Θυμάσαι τι ειπώθηκε στον πάγκο σας σε εκείνο το τάιμ-άουτ;

"Ναι, θυμάμαι. Λοιπόν, καταρχάς, ο κόουτς Ίβκοβιτς αντικατέστησε τόσο εμένα, όσο και τον Παπανικολάου, νομίζω με τους Σλούκα και Κέσελ. Και στη συνέχεια είπε σε όλους να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα στο ματς και να διατηρήσουμε το πνεύμα του νικητή, διότι είχαμε ακόμη αρκετό χρόνο έως το τέλος του παιχνιδιού. Είχαμε την νοοτροπία να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό στο ματς και να κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό έως το τέλος".

-Μέχρι ένα σημείο, μόνο εσύ, ο Παπανικολάου και ο Άντιτς είχατε σκοράρει απ' τον Ολυμπιακό στον τελικό. Και στο σημείο της επικής ανατροπής, κανείς από εσάς δεν ήταν στο παρκέ. Πως αυτή η ομάδα βρήκε αυτοπεποίθηση ώστε να σημειώσει αυτήν την τεράστια ανατροπή;

"Αυτό που μου λες ήταν κάτι το οποίο δεν το είχα σκεφτεί εκείνη την στιγμή. Με ένα τόσο κρίσιμο ματς να είναι σε εξέλιξη δεν σκέφτεσαι το ποιος έχει σκοράρει και ποιος όχι. Μετά το ματς ο κόσμος το ανέφερε και τότε το κατάλαβα. Τι να πεις για αυτό το γεγονός; Απλά, συνέβη. Σε ένα παιχνίδι μπορείς να έχεις πολλές επιλογές και σε άλλα λίγες. Δεν μπορείς να προβλέψεις το τι μπορεί να συμβεί. Το σημαντικό είναι, όμως, πως η ομάδα κατά την διάρκεια του τελικού δεν αγχώθηκε με το γεγονός αυτό. Άλλωστε, στη συνέχεια έβαλαν πόντους και οι υπόλοιποι παίκτες. Ξέραμε πως δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε παίζοντας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν η καλύτερη ομάδα από το ξεκίνημα της σεζόν, διέθετε το μεγαλύτερο μπάτζετ, κορυφαίους παίκτες στο ρόστερ της και ήταν φυσικά το αδιαμφισβήτητο φαβορί στην Ευρωλίγκα. Όμως, όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε σπουδαία άμυνα και βάλαμε μεγάλα σουτ, άλλαξε υπέρ μας το μομέντουμ, αποκτήσαμε καλή ψυχολογία και το παιχνίδι γύρισε προς μέρος μας".

-Τι σκεφτόσουν από τον πάγκο βλέποντας τους νεαρούς συμπαίκτες σου να κάνουν αυτό το συγκλονιστικό 14-0 σερί στην τελευταία περίοδο του τελικού;

"Ένιωσα υπερηφάνεια για εκείνους διότι η βελτίωση τους κατά την διάρκεια της σεζόν ήταν απίστευτη. Τους έβλεπα να τα δίνουν όλα στο παιχνίδι και να παλεύουν στον αγώνα βγάζοντας στο παρκέ την πραγματική εικόνα της ομάδας. Δηλαδή, ένα σύνολο το οποίο δεν τα παρατάει ποτέ μέσα στο ματς. Όλοι έπαιξαν για το καλό της ομάδας και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κατακτήσεις τίτλους. Δεν μπορείς να τα καταφέρεις με τρεις ή τέσσερις παίκτες. Χρειάζεται 12 ή και 15 παίκτες. Τους χρειάζεσαι όλους στα μεγάλα παιχνίδια. Κάποιες ομάδες επιδιώκουν να σταματούν και να μαρκάρουν συγκεκριμένους παίκτες, οπότε τότε χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να κάνουν το βήμα μπροστά. Αποδείξαμε, επίσης, και δείξαμε σε όλους πως οι μεγάλες ομάδες θα πρέπει να έχουν και χαρακτήρα. Και εμείς έχουμε".

-Μπορείς να πεις πως αυτό ήταν το πεπρωμένο αυτής της ομάδας; Να πάρει το τρόπαιο;

"Δεν μπορώ να πω πως ήμασταν η καλύτερη ομάδα στο ξεκίνημα της σεζόν. Θεωρώ, όμως, πως ήμασταν η ομάδα η οποία βελτιώθηκε περισσότερο απ' όλες κατά την διάρκεια της χρονιάς. Περισσότερο, ίσως, από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκας, αν κοιτάξει κάποιος την εικόνα μας από το ξεκίνημα έως το τέλος της σεζόν. Όταν η χρονιά ξεκινούσε ελάχιστοι πίστευαν σε εμάς και αυτό ήταν ένα έξτρα κίνητρο για εμάς ώστε να δουλέψουμε πιο σκληρά και να αποδείξουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα".

-Πιστεύεις πως στον τελικό έλαβες μέρος σε έναν από τους κορυφαίους τελικούς στην ιστορία του μπάσκετ;

"Νομίζω πως είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην ιστορία του αθλήματος. Στο ξεκίνημα το ματς ήταν ισορροπημένο, μετα η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε στο σκορ, εμείς όμως επιστρέψαμε, στη συνέχεια ο Σισκάουσκας έχασε τις βολές και στο τέλος κάναμε αυτό που έπρεπε, βάλαμε το νικητήριο καλάθι, και κατακτήσαμε τον τίτλο. Για όσους αγαπάνε το μπάσκετ, είμαι σίγουρος πως είναι χαρούμενοι που είδαν και έζησαν ένα τόσο συναρπαστικό παιχνίδι σε τελικό".

-Ήσουν ανέκαθεν ο ηγέτης σε μία ομάδα, έχοντας την δυνατότητα να οδηγήσεις όπως φέτος έκανε τον Ολυμπιακό στην κορυφή αυτή την σεζόν;

"Στην καριέρα μου, πάντα ψάχνω για κίνητρο. Για κάτι το οποίο θα με κάνει καλύτερο παίκτη.  Αυτός είναι ο λόγος που παίζουμε μπάσκετ: επειδή το αγαπάμε και θέλουμε να πετύχουμε πάνω σε αυτό. Η λέξη κίνητρο για εμένα είναι πολύ σημαντική, τόσο στην καριέρα μου, όσο και στη ζωή μου. Σίγουρα, όμως, είναι ωραίο να σκέφτεσαι πως έχει καταφέρει κάτι μαζί με όλη την ομάδα, τους προπονητές και τους φιλάθλους για τον Ολυμπιακό".
 
-Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος στην Ευρωλίγκα, πλέον;

"Αν αυτή η ομάδα διατηρήσει τον κορμό της, τότε πιστεύω πως μπορεί να λάβει μέρος σε αρκετά από τα επόμενα Final-Four, επειδή είναι μία καινούρια ομάδα, με αρκετούς νεαρούς παίκτες. Όλοι εδώ θέλουμε να παραμείνει ο Ολυμπιακός σε υψηλό επίπεδο. Έχουμε ταιριάξει καλά μεταξύ μας. Η "χημεία" μας σαν σύνολο είναι καταπληκτική. Και όταν κερδίζεις ένα τρόπαιο σαν την Ευρωλίγκα, η αυτοπεποίθηση σου και η ψυχολογία σου είναι στο φουλ. Σε ένα επίπεδο που πριν κανείς δεν είχε ονειρευτεί".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons