OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ναι στο... σασπένς...

 Ναι στο... σασπένς!
Τσαντιστήκατε που ο Ολυμπιακός έκανε ένα αγώνα - περίπατο στο... χιόνι θρίλερ; Εμένα δεν με χάλασε καθόλου, αλλά θα σας το εξηγήσω στην ροή του μπλογκ! Το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις αν και κρίσιμο ήταν πανεύκολο να “διαβαστεί” πριν το τζάμπολ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο όταν ο Ίβκοβιτς... ταίριαξε στο παρκέ, τρία λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, το σχήμα που ήξερε ότι θα “εγκλωβίσει” τον αντίπαλο και θα πάει το μοτίβο της αναμέτρησης ακριβώς εκεί που επεδίωκε.

Τι είδαμε στην αρχή; Τους γηπεδούχους να ξεκινάνε με ενέργεια και ενθουσιασμό και τον Ολυμπιακό να έχει αμυντικά προβλήματα. Απλά σκεφτείτε πως μέχρι το 7' η Ζαλγκίρις έβαλε 16 πόντους. Από εκείνο το σημείο ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου; Το εξής συγκλονιστικό νούμερο: 6!

ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΚΕΝΑ
Στα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός ήθελε να μεταφέρει την μπάλα στο ζωγραφιστό με αποδέκτη τον Γιάννη Μπουρούση και την ίδια στιγμή ο Ζούρος “χτυπούσε” πάνω στον Έλληνα σέντερ και τον Τεόντοσιτς. Ο Ουότσον κυριάρχησε στα ριμπάουντ, η ομάδα έπασχε από αμυντική ανισορροπία και κάπως έτσι φτάσαμε στο 16-11. Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν προσφερόταν για πειράματα, ήταν μια... σοβαρή δουλειά για τον Ολυμπιακό! Ακριβώς εκεί ο Ντούντα “αποφάσισε” για την έκβαση του ματς
.

ΣΧΗΜΑ ΓΙΑ... ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!
Έβγαλε τον Μίλος και τον Γιάννη, πέρασε Νεστέροβιτς – Σπανούλη στις θέσεις τους και τον Παπαλουκά αντί του Γκόρντον. Όποιος “μυρίζει” μπάσκετ κατάλαβε αμέσως ότι αυτόματα θα συμβούν τα εξής: Θα σταματήσει να σκοράρει η Ζαλγκίρις, ο έλεγχος του ρυθμού θα περάσει από τους πράσινους στους κόκκινους και παράλληλα θα γίνει πιο πολυδιάστατο, στοχευμένο και εν τέλει αποτελεσματικό το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην επίθεση. Γιατί; Απλή η απάντηση.
Ο Ίβκοβιτς άφησε μέσα μόνο τους Μαυροκεφαλίδη, Χαλπερίν και με τους τρεις που έριξε στο παρκέ γνώριζε ότι θα υπάρχουν πιο ευδιάκριτοι ρόλοι στην επίθεση και φυσικά καλύτερες αμυντικές επιδόσεις. Ο Παπαλουκάς στην οργάνωση, οι Σπανούλης, Χαλπερίν στην... εκτέλεση και ο Ράσο, η “αργή δύναμη” και εγγύηση όπως σας έγραφα το καλοκαίρι και κάποιοι στράβωναν.
Αυτό το... σχηματάκι δημιουργήθηκε στο 7' και ακολούθησε ένα σερί 16-0!!! Από το 16-11 πήγαμε στο 16-27 με μοναδική ουσιαστική διαφοροποίηση την αλλαγή του Χαλπερίν με τον Τεόντοσιτς.
Ο Σπανούλης έβαλε 11 ποντάκια σε 9 λεπτά, ο Νεστέροβιτς ήταν εκπληκτικός στις τοποθετήσεις του σε άμυνα και επίθεση και η δεύτερη περίοδος τελείωσε με επί μέρους σκορ 17-6! Ο Ολυμπιακός είχε ήδη κάνει αυτό που σχεδίαζε επί 3 μέρες στις προπονήσεις.

DNA ΤΡΕΛΑΣ!
Ξέρετε τι σκεφτόμουν την ώρα που η ομάδα “έχτιζε” την νίκη της; Πως αυτοί οι Λιθουανοί είναι τρελοί! Στα πρώτα λεπτά που έτρεχαν στο ανοιχτό γήπεδο και ρίσκαραν, κατάφεραν να πάνε σε γρήγορο τέμπο και δεν έκαναν ούτε ένα λάθος. Όταν ο Ολυμπιακός τους ανάγκασε να παίξουν σε αργό ρυθμό και σε σετ παιχνίδι, έκαναν 8 μαζεμένα στο δεύτερο δεκάλεπτο! Είναι “έξω από τα νερά” τους όταν πρέπει να προσαρμοστούν σε ελεγχόμενο μπάσκετ. Όταν πάνε με... χίλια κανένα πρόβλημα! Άλλο μπασκετικό DNA έχουμε εμείς, άλλο αυτοί!
Το 22-40 του ημιχρόνου συνιστούσε ισχυρότατη παρακαταθήκη νίκης και η πιο όμορφη φάση ήταν μια επίθεση του Ολυμπιακού που είχε επτά γρήγορες και σωστές πάσες με αδιάλλειπτη κίνηση που κατέληξε σε τρίποντο του Μάρκο Κέσελ.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΜΑΠΕΤ ΣΟΟΥ!
Αυτό που είδαν τα μάτια μου στο δεύτερο ημίχρονο ήταν μεγάλη εμπειρία... Τι και αν είχαν ακούσει τα αυτάκια μου για την κατάσταση στην Ζαλγκίρις; Άλλο να στα λένε, άλλο να τα βλέπεις!  Ο πρόεδρος τους ο Ρομάνοφ, που έχει την Ζαλγκίρις στην μπάλα και “παίζει” να πάρει και την Σκοτσέζικη Χαρτς είναι για τα σίδερα! Έχει ως χόμπι να αλλάζει τους προπονητές με την συχνότητα που αλλάζουμε εσώρουχα και παράλληλα γουστάρει να παίζουν όλοι οι παίκτες και να μένουν στο παρκέ όσο χρόνο έχει σκεφτεί ο ίδιος από πριν. Ό,τι και αν συμβαίνει, ακόμα και αν μια πεντάδα πάει σούπερ, ο εκκεντρικός κοντοπίθαρος ξανθομπάμπουρας πρόεδρος έχει φετίχ με τις αλλαγές!
Αυτό που λέμε στην Ελλάδα για τα... σκονάκια και τους πρόεδρους, γίνεται στην Ζαλγκίρις με τον πιο απίθανο τρόπο! Ο κόσμος που εκεί ζει για το μπάσκετ, το ξέρει... Όταν ο Ζούρος ξεκίνησε τις συνεχόμενες αλλαγές, όλο το γήπεδο άρχιζε να αποδοκιμάζει εξοργισμένο και φώναζε μαζικά: Μαριονέτες – μαριονέτες! Όχι τόσο με αποδέκτη τον Έλληνα τεχνικό που τώρα μπήκε στην εξίσωση της... παράνοιας, όσο με τον πρώην προπονητή Γριγκάς που είναι στον πάγκο και οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει ενδοσυνεννόηση με τον Ρομάνοφ!
Ειλικρινά τέτοια κατάσταση δεν έχω δει ποτέ ξανά. Ο Σαμπόνις είχε εκνευριστεί και μάλλον μετάνιωσε που παραχώρησε τις μετοχές στον παλαβό! Ο Ζούρος μπήκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ο κόσμος έχει αγριέψει! Σκέτος χαμός γινόταν στις αλλαγές, όταν έπαιζαν πολλοί ξένοι από την εξέδρα φώναζαν Λιέτουβος – Λιέτουβος και δεν... συμμαζεύεται. Φοβερή εμπειρία σας λέω!

ΈΤΣΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΑΝ!
Και όμως, μέσα σε τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η Ζαλγκίρις γύρισε το ματς! Στο τοπ16 δεν υπάρχει ομάδα που δεν έχει τίποτα να... δώσει. Πίεσαν εξαιρετικά στην άμυνα, έβγαλαν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο... εντυπωσιακά πολλή ενέργεια και επέλεξαν μια τακτική που τους δικαίωσε. Έδιναν βοήθειες κοντά στο καλάθι, ο Ολυμπιακός έβγαζε ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, αλλά ο Παπαλουκάς που ήταν σε κακή μέρα αστόχησε σε όλα. Τρία τρίποντα και δύο δίποντα, άπαντα στο σίδερο.
Με ένα σερί 17-4 το 26-50 έγινε 43-54! Το γήπεδο ξέχασε τις μαριονέτες και πήρε φωτιά, ένας αγώνας που ο Ολυμπιακός φαινόταν πως τον έχει κλειδωσει, απέκτησε πάλι νόημα και ενδιαφέρον!
Η Ζαλγκίρις συνέχισε να παίζει έξυπνη άμυνα, άρχισε να βάζει σουτ με κορυφαίο τον Πόσιους και ο Ίβκοβιτς ό,τι και να δοκίμαζε, δεν μπορούσε να φρενάρει την λιθουανική αντεπίθεση.
Ο Ολυμπιακός έχασε την τρίτη περίοδο με 21-16 και την τελευταία με 21-15. Τουτέστιν, ήταν καρμπόν τα δύο δεκάλεπτα της επανάληψης! Η αλήθεια είναι ότι δεν απειλήθηκε σοβαρά, αλλά πιέστηκε από αρκετά εώς πολύ στο τέλος! Ιδίως όταν η Ζαλγκίρις μείωσε σε 61-64. Εκεί... είχαν τζόγο όλες οι επόμενες κατοχές! Ο Σπανούλης πήρε 2 προσπάθειες και τις έχασε. Πήρε “καπάκι” κι άλλη και έσταξε τρίποντο!

ΤΑ ΔΥΟ ΚΛΕΙΔΙΑ!
Ποιά ήταν τα κλειδιά της νίκης; Οι παίκτες που με την απόδοσή τους έκαναν την διαφορά και έδωσαν το κάτι παραπάνω; Ο Νεστέροβιτς και ο Γκόρντον! Ο Σλοβένος ό,τι πάσα πήρε στην επίθεση την έκανε καλάθι και στην άμυνα ήταν “όλα τα λεφτά”! Ο τρόπος που έβαζε το κορμί του έστω και... αργά και έκοβε τον δρόμο των αντιπάλων προς το καλάθι, ήταν για σεμινάριο. Σούπερ ο Ράσο! Ο Γκόρντον έκανε στο Κάουνας ακριβώς αυτά για τα οποία τον πήρε ο Ντούντα!
Ήταν καθοριστικός, ο “καταλύτης” της νίκης σε όλες, μα όλες τις τελευταίες κατοχές του αγώνα, όταν η μπάλα έκαιγε! Έβγαλε εκπληκτικές άμυνες πάνω στον Πόσιους και τον Καλνιέτις, έβαλε  δύο κρίσιμα καλάθια, ήταν ο Γκόρντον που χρειάζεται ο Ολυμπιακός...
Τελειώνω με την ουσία του πράγματος... Δεν υπήρχε η λέξη ήττα σε αυτή την αναμέτρηση, δεν έπρεπε και δεν γινόταν να χάσει ο Ολυμπιακός! Έπραξε το αυτονόητο, το καθήκον του και έμεινε ζωντανός. Σοβαρό βήμα πρόκρισης θα κάνει, όμως, αν πάρει την δυάδα των αναμετρήσεων που ακολουθεί με την Βαλένθια και πρέπει να ξέρετε ότι θα είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολα αυτά τα ματς. Ιδίως το πρώτο στο ΣΕΦ, την άλλη εβδομάδα!

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ!
Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Κάουνας υπήρχαν δύο σενάρια νίκης. Η “παρέλαση”, όπως ήταν ο αγώνας μέχρι το 25´ και το δεύτερο ήταν αυτό που είδαμε και έγινε τελικά... πραγματικότητα! Προσωπικά, μου κάνει το δεύτερο, αυτό που εκτιλύχθηκε! Πέρα από την νίκη δεν θα κέρδιζε τίποτα άλλο ο Ολυμπιακός αν δεν είχε γυρίσει το ματς η Ζαλγκίρις.
Τώρα, συνειδητοποίησε για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να διορθώσει, δεν “πετάει στα σύννεφα” και κρατήστε ότι έδωσε ψυχολογία και πίστη στην Ζαλγκίρις που θα είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην συνέχεια του ομίλου!
Το σημαντικότερο; Αναγκάστηκε στα τελευταία λεπτά που τα πράγματα ζόρισαν να δείξει... χαρακτήρα, να πιεστεί και τελικά να πάρει αυτό που είχε ανάγκη, μέσα από μια αρκετά δύσκολη περίσταση. Αν έχανε ο Ολυμπιακός δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι στο τοπ16 και μάλιστα με αυτό τον τρόπο, θα μιλούσαμε για την απόλυτη... αυτοχειρία!
Άρα, η πίεση που υπήρχε στα τελευταία πέντε λεπτά ήταν πολύ μεγάλη. Ο Ολυμπιακός “ποτίστηκε” με αυτή, την ξεπέρασε και νίκησε ένα ματς που έτσι κι αλλιώς ήταν δικό του. Αυτοί είναι οι λόγοι που πιστεύω ότι ο τρόπος της νίκης, θα μας βοηθήσει στη συνέχεια!
Ήταν... παρακαταθήκη το σασπένς στη Λιθουανία! Οι καλύτερες και πιο... πετυχημένες ταινίες είναι αυτές που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ως την ύστατη σκηνή τους! Το “έργο” στο Κάουνας κάπως έτσι εξελίχθηκε και είναι περισσότερες πλέον οι ελπίδες την επόμενη φορά οι ηθοποιοί του σκηνοθετη Ίβκοβιτς να αντιδράσουν καλύτερα στον ρόλο τους...

ΥΓ1. Πέντε λάθη σε κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι; Αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση!
ΥΓ2. Δεύτερη διαδοχική φορά στην Ευρωλίγκα που ο Ολυμπιακός χάνει τα ριμπάουντ. Μέχρι τώρα δεν είχε αυτή την κακή συνήθεια.
ΥΓ3. Τα πάντα... ρει με τον Ίβκοβιτς! Ούτε που ξέρεις ποιος θα παίξει, πόσο θα παίξει, μιλάμε για απρόβλεπτη κατάσταση. Ο Παπανικολάου έκανε επιτέλους καλή εμφάνιση με τον Άρη και τώρα έμεινε εκτός! Ο Νίλσεν ούτε δευτερόλεπτο, ο Βασιλόπουλος λίγα, ο Γκόρντον 26 λεπτά!
ΥΓ4. Την διαιτησία πως την είδατε;  Σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα... Αν ο Ολυμπιακός είχε στην Α1 την διαιτησία που έχει στην Ευρωλίγκα, το πρωτάθλημα θα το πανηγυρίζαμε ήδη!
ΥΓ5. Πάλι μανούρα με Τεόντοσιτς – Παπαλουκά! Τι έγινε παιδιά, θα το κάνουμε παράδοση; Πάλι τσαντίστηκε με τον Θοδωρή ο Μίλος επειδή προσπάθησε να του δώσει μια πάσα και... πρόβλεψε λάθος την κίνησή του. Ο Ίβκοβιτς έκρινε ότι πρέπει να βγάλει τον Παπαλουκά έξω μετά... μπινελικίου, αμέσως μετά το σκηνικό. Στο δεύτερο ημίχρονο που ο αρχηγός ήταν κακός επέμενε στον Παπαλουκά και ο Μίλος ήταν περισσότερο στον πάγκο. Τι να πω... Ο Ίβκοβιτς τελικά είναι πιο απρόβλεπτος και από τον Τεόντοσιτς!


Νίκος Βαρλάς
http://www.katimagiko.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons