OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Στις Αρένες με τα θηρία...

Αν μη τι άλλο, ο Ολυμπιακός κάνει γκελ, εκτός από γκέλες. Έχει πάντα θέματα. Κάθε εβδομάδα και διαφορετικής γεύσης, γλυκιάς όταν όλα βαίνουν καλώς και η ομάδα κερδίζει μέσα σε μία από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης (τη Nokia Arena), πικρές όταν λίγες μέρες αργότερα γνωρίζει την πρώτη ήττα του για το ελληνικό πρωτάθλημα σε μια παραδοσιακά δύσκολη έδρα της Ελλάδας (την PAOK Arena). Κι έτσι από arena, σε arena οι ερυθρόλευκοι με πρώτο τον Γιώργο Μπαρτζώκα καλούνται να παλεύουν με τα θηρία (μια βαθμολογική απώλεια ή τις κριτικές του Τύπου ή του κόσμου) ή ακόμη και με τους δαίμονες (τις κακοτυχίες με τους τραυματισμούς του Λο και πολύ περισσότερο – λόγω σοβαρότητας – του Βαγγέλη Μάντζαρη).

Γι’ αυτό και σε μια τόσο γεμάτη και πολύπλοκη περίοδο (κάτι που έχουμε επισημάνει αυτές τις μέρες αρκετές φορές, ότι ο Ολυμπιακός έχει βαρύ φορτίο μέχρι τέλη Φλεβάρη), τα πολλά λόγια δεν είναι απαραίτητα φτώχια, αλλά δεν γίνονται από όλους κατανοητά. Οπότε, προτιμώ σήμερα να αφήσω τα κείμενα, τις αλληγορίες και τις παραβολές και να γράψω σκέψεις, συμπεράσματα και απόψεις, όπως ακριβώς τις έχω στο μυαλό μου.
  • Τα συνεχόμενα ταξίδια, η κούραση, οι απουσίες του Λο και του Πάουελ, καθώς και το ντεφορμάρισμα παικτών όπως ο Παπανικολάου, θα έφερνε γκέλες. Η πρώτη έγινε με τη Σιένα, αλλά στη Θεσσαλονίκη τα προβλήματα ήταν και έγιναν (με τον Μάντζαρη και τα γρήγορα φάουλ του Σερμαντίνι) ακόμη περισσότερα, οπότε το ότι έχασε ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟΚ, δεν πρέπει να προκαλεί τεράστια έκπληξη.
  • Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ καλά και πήρε άξια τη νίκη. Όσο νομίζουμε στην Ελλάδα ότι μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, οι άλλες ομάδες κάνουν τις «βίζιτες» στους δύο μεγάλους, τότε απλώς υποτιμάμε τον ιδρώτα των άλλων παικτών (εξαιρετικών, όπως ο Λάζαρος Παπαδόπουλος) και την αξία προπονητών όπως ο Σούλης Μαρκόπουλος.
  •  Οι διαιτητές στο ματς με τον ΠΑΟΚ, έπαιξαν περίεργα τον Ολυμπιακό. Ακόμη και αν το χρονικό σημείο όπου γίνεται το φάουλ (που ζητάει ο Μπαρτζώκας ως αντιαθλητικό – και είναι), είναι δύσκολο για να δώσεις στον γηπεδούχο τόσο εις βάρος σφύριγμα, το ίδιο ισχύει και για την τεχνική ποινή. Γιατί να καθορίσουν ένα αποτέλεσμα πειθαρχικό σφύριγμα;
  •  Ο Παπανικολάου έχει πρόβλημα. Αν είναι ιατρικό, δεν πρέπει να καεί ο παίκτης. Αν είναι ψυχολογικό, χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται διαχείριση.
  • Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι η πιο σταθερή, αγωνιστικά αξία, αυτή την περίοδο που η ομάδα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
  • Προσωπικά, σπανίως αναφέρομαι στη διαιτησία, όχι γιατί θεωρώ πώς όλα είναι ωραία και καλά στον ελληνικό αθλητισμό, απλώς επειδή είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ. Οπότε, ο Ολυμπιακός και ο κάθε Ολυμπιακός (ως μεγάλη ομάδα) πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένος και για κόντρα σφυρίγματα, είτε κατά λάθος είτε όχι.  
  • Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι εύκολο να είσαι προετοιμασμένος. Με δύο βασικούς Αμερικανούς εκτός, τον Μαυροειδή να λείπει, τον Μάντζαρη να τραυματίζεται και τον Σερμαντίνι να μην μπαίνει ποτέ στο ρυθμό του αγώνα, τα πράγματα γίνονται ζόρικα. Προσοχή, όμως, τα ζόρικα απαιτούν και ζόρικους, αυτό δεν θα το παραβλέψω.
  • Προφανώς και ο Μπαρτζώκας μετά τον αγώνα έπρεπε να δολοφονηθεί και να πετάξουν το πτώμα του στο χαντάκι. Ο κόσμος δεν ξέρει τον Μπαρτζώκα, δεν τον εμπιστεύεται (τουλάχιστον μια μερίδα του), ενώ οι παίκτες πήραν πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό. Ό,τι και να γίνεται ο Μπαρτζώκας θα φταίει.
  • Προφανώς (ξανά) και ο Μπαρτζώκας έχει κάθε μέρα, κάθε ματς, κάθε δεκάλεπτο, κάθε κρίσιμη φάση, δικό του μερίδιο ευθύνης. Ανέλαβε τον Ολυμπιακό, πρέπει να αναλάβει και το βάρος της ομάδας, της καρέκλας. Και καλείται να γίνει πιο έμπειρος σε καταστάσεις, όπως στη Θεσσαλονίκη. Να μην πέφτεις σε παγίδες και να δέχεσαι τεχνική ποινή. Γιατί χαντακώνεις την ομάδα και χαντακώνεσαι κι εσύ μαζί.
  • Οι συζητήσεις που μπορείς να κάνεις για τον Ολυμπιακό μπορούν να σε τρελάνουν. Πριν από λίγο είδα σχόλιο σε θέμα που αφορά την ενδεχόμενη μεταγραφή γκαρντ, τώρα που χτύπησε ο Μάντζαρης, κι ένας αναγνώστης απαντούσε σε άλλον (ο δεύτερος έλεγε ο Τζαμόν Γκόρντον είναι εξαιρετική επιλογή – συμφωνώ 200%) «TON ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ». Να μου πεις, παλιότερα είχα διαβάσει ότι είναι πολύ καλός στη θέση 3. Τελικά ο Λουκάς είναι ο Σκότι Πίπεν του 2013.
  • Η περυσινή χρονιά είχε μια ιδιομορφία: ο Ολυμπιακός (εντός των γραμμών) είχε σταματήσει να ασχολείται με τη διαιτησία (κυρίως οι παίκτες, σε αντίθεση με άλλες χρονιές). Το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Το μυαλό όλων, παίκτη και προφανώς προπονητή, πρέπει να είναι στο παιχνίδι, όχι στα σφυρίγματα.
  • Ο Ολυμπιακός κάποια στιγμή θα έχανε στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλήθεια το πιστεύω (ειδικά με την εικόνα που έχει το τελευταίο διάστημα). Καλύτερα τώρα, πριν το ντέρμπι, για να είναι 100% συγκεντρωμένοι στη νίκη, παρά να πηγαίνανε χαλαρά εκεί. Θα μου πεις, κι αν χάσει και από τον Παναθηναϊκό; Ε, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Είναι προπονητή και παικτών.
  • Τα προβλήματα τραυματισμών του τελευταίου διαστήματος δεν είναι πρόβλημα φυσικής κατάστασης της ομάδας, αλλά συνέπεια του ρόστερ, που ήταν από την αρχή μικρό και ελλιπές. Οι ερυθρόλευκοι πληρώνουν τώρα τη διστακτικότητα να "βελτιώσουν - μεγαλώσουν" την ομάδα, επειδή πέρυσι κατέκτησε τα δύο πιο σημαντικά τρόπαια. Όμως και πέρυσι είχε αδυναμίες, απλώς ξεχάστηκαν από τον Μάρτιο και μετά.
  • Ο τραυματισμός του Μάντζαρη δεν είναι ατυχία για την ομάδα του Ολυμπιακού. Είναι ΑΤΥΧΙΑ για τον Βαγγέλη Μάντζαρη, που στη χρονιά που εδραιώνει τη φανέλα του στον Ολυμπιακό, θα αναγκαστεί να μείνει πίσω. Περαστικά και σιδερένιος πίσω.
  • Η απώλεια του Μάντζαρη φωνάζει για απόκτηση παίκτη. ΟΜΩΣ, γκαρντ η ομάδα ήθελε έτσι κι αλλιώς. Ο Γκετσεβίτσιους δεν κολλάει σε κανένα σχήμα και δεν ανταποκρίνεται με τίποτα, ενώ ο Σπανούλης είναι εντελώς μόνος του σε κάποιες βραδιές. Και αυτό τον εκθέτει, όσο μεγάλος παίκτης και αν είναι. Και παρότι κάποιοι, ειδικά από πλευράς Παναθηναϊκού λένε ότι ο Σπανούλης σκέφτεται συνέχεια την πάρτη του, να σημειώσω ότι ο Σπανούλης θέλει πάντα να κερδίζει, οπότε θέλει πάντα να έχει την ομάδα χρειάζεται για να κερδίσει. Το ότι θα πρωταγωνιστήσει, όποιος και αν είναι δίπλα του είναι δεδομένο. Αυτό είναι: πρωταγωνιστής και νικητής.
  • Το δύσκολο για τον Μπαρτζώκα είναι η επιλογή ενός παίκτη αυτή την περίοδο. Όταν έφυγε ο Ντόρσεϊ, η άμεση ανάγκη σε ψηλό οδήγησε στον Πάουελ που δεν δείχνει να βγαίνει. Τώρα θέλει ακόμη καλύτερο φιλτράρισμα της αγοράς (που είναι περιορισμένη όμως).
  • Υπάρχει και ο Κατσίβελης. Συνεπώς, στη θέση του Μάντζαρη η ομάδα θέλει παίκτη με παραπάνω στοιχεία από τον Έλληνα πλέι μέικερ. Να δημιουργεί περισσότερο και ιδανικά να πιέζει το ίδιο.
  • Το να βρεις ξένο, Αμερικανό κιόλας παίκτη, που να παίζει την άμυνα του Μάντζαρη εκτός από δύσκολο, μπορεί να είναι και λάθος. Η άμυνα του Μάντζαρη στην περιφέρεια πρέπει να καλυφθεί ομαδικά, αφού αυτό είναι και το πρόβλημα του Ολυμπιακού στα τελευταία ματς, η περιφερειακή άμυνα στο σύνολό της. Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θέλει έναν παίκτη που να μπορεί να οργανώσει και να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Αν έχει και πάνω από 35% στα τρίποντα, τότε ακόμη καλύτερα.
  • Το ματς με τη Φενέρ είναι ο καλύτερος τρόπος, για να πάρει η ομάδα τα πάνω της, πριν μπει σε εβδομάδα ντέρμπι, σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Κερδίζει τους Τούρκους, ισχυροποιείται στον όμιλό της στην Ευρωλίγκα, ζεσταίνει τον κόσμο και υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Οι συνθήκες είναι καλές, παρά το σοκ με τον Μάντζαρη: επαναλαμβάνω η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήρθε λόγω κακών συγκυριών και εξαιρετικής εμφάνισης του δικεφάλου.
  • Ο Μπαρτζώκας δεν έχει χάσει τα αποδυτήρια, ούτε οι παίκτες τον βλέπουν και γελάνε μαζί του. Για αυτό και οποιοσδήποτε παραλληλισμός της γκέλας αυτής με τον ΠΑΟΚ, με εκείνη του Γκέρσον πριν πέντε χρόνια, είναι το λιγότερο ατυχής. Το περισσότερο, εντελώς άστοχη.
  • Τι κάνει λάθος ο Μπαρτζώκας; Αγχώνεται περισσότερο από όσο πρέπει, δεν έχει δοκιμάσει διαφορετικά σχήματα, όπως Σλούκας-Σπανούλης, οπότε τώρα που θα αναγκαστεί, θα πρέπει τα σχήματα να βρουν τους αυτοματισμούς τους (με τον ΠΑΟΚ ο Σλούκας, έσκασε, καθώς από τα μία μέσα μία όχι, βρέθηκε να βγάζει όλο το ματς) και δεν έχει βρει μέχρι στιγμής τρόπο, για να μην κολλάει τόσο πολύ η ομάδα του απέναντι σε προσαρμοσμένες άμυνες πάνω στον Σπανούλη.
  • Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Αυτό ίσχυε και πριν την γκέλα με τον ΠΑΟΚ (έστω και για τις εντυπώσεις) και να πάρει το Κύπελλο. Αν τα κάνει αυτά, όλα και όλοι θα ηρεμήσουν (μέχρι τους 8 της Ευρωλίγκα και τους τελικούς του πρωταθλήματος).
  • Αν ο κόσμος του Ολυμπιακού, είναι αποφασισμένος να γιουχάρει από το πρώτο δεκάλεπτο, στον αγώνα με τη Φενέρ, καλύτερα οι ερυθρόλευκοι να ζητήσουν να παίξουν στην Τουρκία και αυτό το ματς. Η ομάδα θέλει στήριξη. Όχι από λύπηση, αλλά επειδή έχει προβλήματα τραυματισμών κι όμως προσπαθεί να μείνει μέσα σε όλους τους στόχους κάθε εβδομάδα, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω της.
  • Τα πάντα είναι στα χέρια της ομάδας, του προπονητή και των παικτών. Εμείς οι απ’ έξω, απλώς παρατηρούμε και σημειώνουμε. Το θέμα είναι να λέμε πάντα την αλήθεια, ακόμη και αν δεν μας πιστεύουν όλοι…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons