OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ποδοσφαιρικές αλήθειες...

"Τώρα που ολοκληρώθηκε και η προετοιμασία στο Έρμελο της Ολλανδίας, καλό είναι να γραφτούν κάποιες αλήθειες. Ποδοσφαιρικές αλήθειες. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία. Πολλές φορές, όμως, είναι απαραίτητη και η σκληρή γλώσσα. Προς ενίσχυση και συμμόρφωση"

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Ελλάδα πιο σοφός, έπειτα από το τέλος και του δεύτερου σταδίου της προετοιμασίας που διεξήχθη στο Έρμελο της Ολλανδίας. Πλέον, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα αρχίσει το μοντάρισμα της βασικής εντεκάδας στα προσεχή φιλικά παιχνίδια, καθώς έβγαλε τα συμπεράσματα (που ήθελε) για το έμψυχο δυναμικό που έχει στη διάθεσή του. Όσοι δεν μπορούν, απλά δεν θα παίζουν.

Τώρα που ολοκληρώθηκε και η προετοιμασία στο Έρμελο της Ολλανδίας, καλό είναι να γραφτούν κάποιες αλήθειες. Ποδοσφαιρικές αλήθειες. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία. Πολλές φορές, όμως, είναι απαραίτητη και η σκληρή γλώσσα. Προς ενίσχυση και συμμόρφωση.

Βρέθηκα στο Ζέεφελντ, στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, εκεί όπου έγινε μόλις ένα φιλικό παιχνίδι. Οι προπονήσεις που είδα, όμως, έφταναν και περίσσευαν. Όσοι διαβάσατε τα ρεπορτάζ μου, αλλά και τα άρθρα της στήλης από την Αυστρία, διαπιστώνετε τώρα στην πράξη πως στις περισσότερες αναφορές που έκανα είχα δίκιο. Δεν μου αρέσει να δικαιώνομαι, όταν πρόκειται για την ομάδα που αγαπάμε όλοι μας. Ωστόσο, είμαι δημοσιογράφος και πρέπει να καταγράφω αυτά που βλέπω. Είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν σε κάποιους.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τέσσερα γκολ (σε ένα ημίχρονο, παρακαλώ) μέσα στο γήπεδο της Χέρενφεν. Κι όμως έχασε. Σε καμία περίπτωση, δεν με ενόχλησε η ήττα. Είναι απλά ένα ακόμα φιλικό παιχνίδι. Με ενόχλησε ο τρόπος που ήρθε η ήττα. Το γεγονός που με τσάτισε πιο πολύ από όλα ήταν η έλλειψη σοβαρότητας της ομάδας, η οποία θύμισε σύνολο... αλάνας. Σε συνδυασμό με την κούραση, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να προηγείσαι δύο φορές με δύο τέρματα διαφορά και να χάνεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσα αβίαστα και επιπόλαια λάθη από τους πιο ποιοτικούς παίκτες σου. Στο πρώτο ημίχρονο, η ομάδα μπήκε για μία ακόμα φορά δυνατά και εκμεταλλεύτηκε, επιτέλους, την πλειονότητα των ευκαιριών που δημιούργησε. Στο δεύτερο μέρος, η ολλανδική ομάδα έκανε ό,τι ήθελε. Η αμυντική λειτουργία ήταν για τα πανηγύρια, κανένας μεσοαμυντικός παίκτης δεν διακρίθηκε και η συνολική αντίδραση της ομάδας στις στημένες φάσεις ήταν απογοητευτική.

Το ρεπορτάζ "τρέχει" παρότι το φιλικό ματς δεν έχει ούτε δύο ώρες που ολοκληρώθηκε. Από τη διοίκηση εκφράστηκε η πρώτη δυσαρέσκεια για τον Κοστάνσο. Όταν ένας τερματοφύλακας δέχεται πέντε γκολ, δεν γίνεται να μην φταίει. Κι ας μην έχει ευθύνη σε κανένα. Για τα "παιχνιδάκια" που κάνει με την μπάλα στα πόδια, τα έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη προπόνηση στο Ζέεφελντ. Ο Αργεντινός δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Προς το παρόν. Στο μυαλό του, είναι όλα. Πρέπει να γίνει πιο απλός και πιο ουσιαστικός. Ο Ολυμπιακός δεν είναι Βασιλεία, Φράνκο.

Κόντρα στη Χέρενφεν, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με δύο κεντρικούς μέσους επιπέδου Β' Εθνικής. Ο Σουμπίνιο δεν έκανε τη διαφορά στον Πανσερραϊκό, θα την κάνει στον Ολυμπιακό; Φιλότιμος ο Βραζιλιάνος, αλλά πιάνει θέση ξένου. Ο Ουρτάδο είναι πρώην ποδοσφαιριστής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Χέρενφεν έκανε πλάκα στο δεύτερο ημίχρονο. Έκανε... κατάληψη στη μεσαία γραμμή, στο ανύπαρκτο ερυθρόλευκο κέντρο. Οι δύο κεντρικοί μέσοι του Ολυμπιακού δεν μπόρεσαν ούτε τάκλιν να κάνουν... Μοδέστο, Ιμπαγάσα, Φέισα και ο παίκτης που θα αποκτηθεί (γιατί δεν γίνεται να μην αποκτηθεί, όπως έγινε αντιληπτό και στους διοικούντες μετά το φιλικό εναντίον της Χέρενφεν), θα συμπληρώσουν την τετράδα των κεντρικών μέσων του Ολυμπιακού για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Δεν παρεκκλίνω στο ελάχιστο από την προηγούμενη αρθογραφία μου. Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει το απόλυτο ποδόσφαιρο και να... αναγκάσει και τους φιλάθλους των άλλων ομάδων να υποκλιθούν στον Θρύλο. Αυτές οι ποδοσφαιρικές αλήθειες, όμως, πρέπει να γραφτούν τώρα. Χρόνος υπάρχει πολύς μέχρι να αρχίσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

ΥΓ1: Ο Βαλβέρδε δεν είχε σκοπό να βάλει στο ματς τους Ιμπαγάσα, Μοδέστο, Μιραλάς. Η είσοδός τους στο 71' έγινε για να μην διασυρθεί η ομάδα, έστω και σε φιλικό επίπεδο.

ΥΓ2: Ο προπονητής είπε μετά το τέλος του ματς πως άλλο η Ευρώπη και άλλο η Ελλάδα. Για αυτό, εδώ και τρεις μήνες, πασχίζω για να πάρει η ομάδα αμυντικό μέσο ενόψει Τσάμπιονς Λιγκ. Έναν γρήγορο παίκτη που να δίνει ηρεμία στο χώρο του κέντρου και να προσδίδει κύρος και σιγουριά.

ΥΓ3: Δεν κατάλαβα τη μετατόπιση στο κέντρο της άμυνας. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έπαιξε αριστερό στόπερ και ο Όλοφ Μέλμπεργκ δεξί. Λεπτομέρεια; Ναι, λεπτομέρεια.

ΥΓ4: Ο Αλεξάνταρ Κατάι είναι το μόνο κέρδος από αυτό το φιλικό. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός πέτυχε δύο υπέροχα γκολ και για πρώτη φορά "λύθηκε" μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

ΥΓ5: Δεν θυμάμαι χειρότερη εμφάνιση του Βασίλη Τοροσίδη με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αυτός ο Μαροκινός "διάολος", Ασαϊντί, σκόρπισε τον τρόμο στο δεξί άκρο της άμυνας.

ΥΓ6: Η μεταγραφική προτεραιότητα του επόμενου καλοκαιριού: ένας κεντρικός αμυντικός κλάσης. Ή μήπως κάτι πρέπει να γίνει από τώρα;

Παναγιώτης Γκαραγκάνης
http://www.redplanet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons