OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ο Κομαντάντε του Θρύλου...

Λίγο πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο κύπελλο του 1986, στην Αργεντινή επικρατούσε… αναβρασμός. Ο Τύπος της χώρας αμφισβητούσε σοβαρά το αν ο Ντιέγκο Μαραντόνα της ξενιτιάς είναι καλύτερος από τον Ρικάρντο Μποκίνι.

Ιδανικότερος ηγέτης από τον "στρατηγό" της Ιντεπεντιέντε που κέρδισε 4 συνεχόμενα Κόπα Λιμπερταδόρες.
Ένα από τα μεγαλύτερα δεκάρια στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής που επί της ουσίας όλοι οι υπόλοιποι είδαν από λίγο έως καθόλου. Έναν παίκτη που οι συμπατριώτες του τον τοποθετούσαν δίπλα ή και ψηλότερα από τον "Θεό". Εκείνον που αλφαβητικά φόρεσε το "3" στην πλάτη, στο Μεξικό. Ο Μποκίνι έμεινε μεταξύ άλλων στην ιστορία για τις περίφημες "pase bochinesco". Τον τρόπο που με το "εξωτερικό" πάσαρε κάθετα την μπάλα. Ένα χάδι… σωστό φαρμάκι.

Αυτή την πάσα η Αργεντινή την είδε ξανά. Κυρίως χάρη στον Ρομάν Ρικέλμε. Την είδε και η Ευρώπη όμως. Η Ισπανία μάλιστα την λάτρεψε σε τέτοιο βαθμό που ο καλύτερος εκτελεστής της, πέρασε σε συμμετοχές στην Πριμέρα τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Παίκτες σαν τον Ετό και τον Τόρες την έκαναν… εφαλτήρα για την εκτόξευση τους στην ελίτ. Εδώ και μερικούς μήνες είχε την τιμή να την απολαμβάνει και η Ελλάδα. Είναι η πάσα που "κόπιαρε" από το είδωλο των παιδικών του χρόνων, ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο "Κομαντάντε" του Ολυμπιακού. Ένας ποδοσφαιριστής που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άνοιξε κουβέντα για το αν χωρά στη λίστα με τους μεγαλύτερους βιρτουόζους ξένους που φόρεσαν την Ερυθρόλευκη. Όχι μόνο για το όνομα του. Αλλά και για την προσφορά του…

Το καλοκαίρι του 1986, ο Αριέλ Ιμπαγάσα ήταν μόλις 10 χρονών. Το καλοκαίρι του 2010 όταν έπιασε λιμάνι είχε πατήσει τα 34 του χρόνια. Κάποιοι πίστευαν (και έγραφαν) πως είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να μπορέσει πραγματικά να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Ξεζουμισμένος. Μια ματιά στο σύστημα αξιολόγησης του Γαλάνη, είναι η καλύτερη απάντηση τους. Ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στη Σούπερ Λίγκα και με βάση τους αριθμούς (το index) είναι ο "El Cano": Ο Σωλήνας που λέει και το παρατσούκλι του. Ο πολυτιμότερος του φετινού Ολυμπιακού. Της μοναδικής ομάδας στην Ελλάδα που κατάφερε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και δημιουργίας.

Ναι, και άλλοι παίκτες των Ερυθρόλευκων βάζουν υποψηφιότητα για τον τίτλο του MVP. Ο Μιραλάς πρώτος-πρώτος για παράδειγμα. Αρκεί όμως μια ατάκα του Φρανσουά Μοντεστό για να κλείσει το θέμα. "Ο Ιμπαγάσα είναι για εμάς ότι ο Πίρλο για τη Μίλαν και ο Τσάβι για την Μπαρτσελόνα". Εγκέφαλος. Κλασικός λατίνος κουμανταδόρος. Ο ποδοσφαιριστής εκείνος που κάθε επίθεση θα ξεκινήσει από τα πόδια του. Που η δική του έμπνευση θα σημαδέψει το ίδιο το παιχνίδι. Ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Ο Βαλβέρδε αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει σε έναν ρόλο ακόμη πιο δύσκολο για την ηλικία του. Να τον τοποθετήσει όχι πίσω από τον φορ, αλλά πλάι στον αμυντικό χαφ. Το σκεπτικό του: "Ο Ιμπαγάσα πρέπει να έχει την ομάδα μπροστά του, όχι πίσω του". Του βγήκε. Ο Αργεντινός σε 23 ματς πρωταθλήματος έχει 347 εύστοχες πάσες. Πέρσι σε ολόκληρο το πρωτάθλημα καλύτερος πασέρ του Ολυμπιακού ήταν ο Μαρέσκα με 232. Φέτος ο μοναδικός παίκτης στο πρωτάθλημα που είναι τρόπον τινά κοντά στον El Cano σε αυτή την κατηγορία είναι ο Πάμπλο Γκαρσία του ΠΑΟΚ με 326.

Και βέβαια είναι και οι στημένες μπάλες που ο Ιμπαγάσα διδάσκει την εκτέλεση τους. Η κομπίνα με τον Μιραλάς στο 1-0 με τον Παναθηναϊκό, τα συρτά-ξυραφένια κόρνερ του για τα σουτ του Ριέρα. Οι εκτελέσεις σαν τις χθεσινές που μέσα σε έξι λεπτά και κάτι έκαναν το ματς με την ΑΕΚ 2-0 και άνοιξαν τον δρόμο για μια βραδιά που την έγραψε η ιστορία. Θα είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ο αργεντινός να μην είχε δεχθεί την 8η (!) κίτρινη κάρτα του τόσο νωρίς και να μην έπρεπε να βγει από το 50΄γιατί ήταν έτοιμος να αποβληθεί. Θα είχε ενδιαφέρον η… πάσα του στην κόντρα στο τελευταίο μισάωρο. Πιθανότατα το 6-0 δεν θα του έφτανε. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις.

Πίσω στα δεδομένα. Το καλοκαίρι που έρχεται ο Ιμπαγάσα θα είναι 35 χρονών. Και πολύ λογικά στον Ολυμπιακό θα πρέπει να βρουν τον τρόπο σταδιακής "απεξάρτησης". Του χρόνου η σεζόν έχει minimum 40 ματς. Και μεταξύ άλλων Τσάμπιονς Λιγκ που προφανώς έχει άλλες απαιτήσεις. Η σωστή διαχείριση του Ιμπαγάσα είναι ένα στοίχημα μεγάλο. Αντίστοιχο του ποδοσφαιριστή που πρέπει να έρθει και που θα καταφέρει να τον αφήσει στον πάγκο…

ΥΓ. Ένας από τους καλύτερους φίλους του Ιμπαγάσα στο ποδόσφαιρο και άλλοτε συμπαίκτης του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Κρίμα που αυτοί οι δύο δεν συναντήθηκαν και στον Ολυμπιακό… Κρίμα που ο Ιμπαγάσα δεν ήρθε στην Ελλάδα (έστω) δύο χρόνια νωρίτερα…

http://www.redplanet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons