OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η ιστορία ενός θρύλου ...

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’30, όταν δημιουργήθηκε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού με παίκτες από την «Ιωνίδιο» Σχολή. Μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα, προπονητές έγραψαν ιστορία, ήρθαν νίκες, με τον Ολυμπιακό να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός συνόρων.
Πρώτοι μεγάλοι πρωταγωνιστές της «ερυθρόλευκης» ιστορίας, τα αδέρφια Σπανουδάκη. Ο Αλέκος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που χρησιμοποίησε το τζαμπ σουτ, ενώ ο Γιάννης εκτός από παίκτης, για πολλά χρόνια ήταν και προπονητής της ομάδας μαθαίνοντας μερικά από τα μυστικά του αθλήματος από τον θρυλικό Μπομπ Κούζι.

 Το πρωτάθλημα του 1949 ήταν ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της ομάδας, ενώ έντεκα χρόνια μετά (1960) ήρθε και ο δεύτερος. Εκείνη τη χρονιά, ο Ολυμπιακός έπαιξε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη εναντίων της τουρκικής Γαλατασαράι.
Μερικά χρόνια μετά, οι «ερυθρόλευκοι» υποβιβάστηκαν στην Α2 κατηγορία και στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Φαίδων Ματθαίου αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας. Πολύ σύντομα ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια. Με την ενίσχυση του προέδρου Νίκου Γουλανδρή, δημιουργήθηκε μια ομάδα τίτλων με βάση τη χρυσή φουρνιά από Ελληνοαμερικανούς μπασκετμπολίστες (Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Μελίνι, Διάκουλας). Με τον «Πατριάρχη» του ελληνικού μπάσκετ στον πάγκο ο Ολυμπιακός φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1976, ενώ δυο χρόνια μετά με τον Κώστα Μουρούζη να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας, έρχεται και το τέταρτο πρωτάθλημα.
Το 1978 ο Ολυμπιακός φτάνει στην τελική φάση των «6» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ήταν η κορυφαία στιγμή αυτής της ομάδας που κατέκτησε ακόμα, τέσσερα κύπελλα Ελλάδας. Παίκτες όπως οι Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Διάκουλας, Μελίνι, Κατσαφάδος, Ράμμος, Σπανός, Μπαρλάς και Κοκορόγιαννης έγραψαν ιστορία με τον Δαφνοστεφανωμένο Έφηβο στο στήθος.
Ακολούθησαν τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’80, ενώ το 1991 ήρθε η αναγέννηση του Ολυμπιακού. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε τα ηνία και οδήγησε την ομάδα στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα (1993, 94, 95, 96, 97), τρία κύπελλα (1994, 97, 02) και βεβαίως το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο φάιναλ – φορ της Ρώμης (1997) είναι το επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής πορείας του Ολυμπιακού που έπαιξε ακόμη σε δυο ευρωπαϊκούς τελικούς (1994, 1995) στα τέσσερα φάιναλ φορ που αγωνίστηκε (1999 – 3η θέση).
Δυο μεγάλοι προπονητές, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κάθισαν στον πάγκο. Ενώ παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι Πάσπαλι, Ρίβερς, Τζόνσον, Τάρπλεϊ, Βολκόφ, Ράτζα, Καρνισόβας, Κόματζετς, Τάρλατς, Τόμιτς μαζί με τους μεγάλους Έλληνες παίκτες όπως οι Φασούλας, Καμπούρης, Σιγάλας, Μπακατσιάς έχτισαν την «ερυθρόλευκη» Αυτοκρατορία.
Τη σεζόν 2001-02 με τον Λευτέρη Σούμποτιτς στον πάγκο ο Ολυμπιακός επέστρεψε στους τίτλους ύστερα από πέντε χρόνια, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας.
Δυο ακόμα σπουδαίοι προπονητές, ο Γιόνας Καζλάουσκας και ο Πίνι Γκέρσον πέρασαν από τον "ερυθρόλευκο" πάγκο ως τον Φεβρουάριο του 2008, όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανέλαβε τις τύχες της ομάδας και το ίδιο καλοκαίρι παίκτες σούπερ σταρ φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ο Έλληνας τεχνικός μαζί με τους Παπαλουκά, Βούισιτς, Τσίλντρες, Γκριρ, Μπουρούση, Χαλπερίν, Βασιλόπουλο, Σχορτσανίτη και Τεόντοσιτς  οδήγησαν ξανά τον Ολυμπιακό στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα ύστερα από 10 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2009 αποκτήθηκε ένας ακόμα σούπερ σταρ, ο Λίνας Κλέιζα.
Τον Φεβρουάριου του 2010, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στους τίτλους επικρατώντας στον τελικό του κυπέλλου του «αιώνιου» αντίπαλου Παναθηναϊκού και λίγες εβδομάδες μετά ήρθε η δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση σε Φάιναλ Φορ.

www.olympiacosbc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons