OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η μεγαλύτερη πρόκληση...

Το ευρωπαϊκό ραντεβού του Ολυμπιακού κοντοζυγώνει και οι συζητήσεις για την τακτική των μονομάχων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πιστό στις βασικές του αρχές, το overlap.gr έχει ήδη αναλύσει διεξοδικά το προφίλ και την τακτική της Μέταλιστ και θα αναρτήσει προσεχώς εκτίμηση για τις τελευταίες αλλαγές που θα γίνουν στα συστήματα των προπονητών λόγω απουσιών. Επειδή, όμως, η αναμέτρηση με τη Μέταλιστ δεν είναι απλώς ακόμα ένα παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τρεις βασικούς παράγοντες που θα συντελέσουν στο επιτυχές αποτέλεσμα και θα δώσουν τροφή στα όνειρα των «πεινασμένων ευρωπαϊκά» φιλάθλων του Θρύλου.

Το ομαδικό πνεύμα και η αγωνιστική συμπεριφορά των Τζιμπούρ-Μιραλάς.
Αναμφίβολα, ο Ολυμπιακος διαθέτει ταλαντούχους επιτελικούς που επιδεικνύουν ποιότητα με την μπάλα στα πόδια και υψηλές δυνατότητες. Οι μεγάλες προκρίσεις, όμως, δεν προϋποθέτουν μόνο την ύπαρξη ταλέντου, αλλά ανάγουν την ωριμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ομαδικότητα ως βασικό παράγοντα επιτυχίας. Σαφώς, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για να «καθαρίσει» η πρόκριση. Ωστόσο, οι ευκαιρίες δεν αρκούν για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Μέταλιστ. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να επιδείξουν αλτρουισμό οι Τζιμπούρ-Μιραλάς και να αντιληφθούν πως η ατομική τους προβολή εξαρτάται κυρίως από την επιτυχία της ομάδας και όχι από την εκτόξευση των μετοχών τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, μέσω της επίτευξης κάποιου δύσκολου / περίτεχνου τέρματος.

Το ταλέντο είναι δεδομένο, ευκαιρία να αποδειχτεί και η ωριμότητα
Ο Βαλβέρδε έχει αντιληφθεί το πρόβλημα… ασυνεννοησίας και την περιστασιακή ηθελημένη έλλειψη χημείας. Οφείλει, επομένως, να επιστήσει για ακόμα μία φορά την προσοχή στον συγκεκριμένο τομέα διότι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν συγχωρούν τον εγωισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το φαινόμενο του ατομισμού εμφανίζεται ενίοτε στην αγωνιστική συμπεριφορά των επιτελικών του Θρύλου και καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του αποτελέσματος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη θα είχε διαδικαστικό χαρακτήρα αν οι Μιραλάς-Τζιμπούρ συνδυάζονταν σε πρώτο χρόνο και επεδείκνυαν διάθεση τροφοδότησης εκατέρωθεν στο Χάρκοβο.

Η νοοτροπία του κόσμου

Οι επιλογές των ποδοσφαιριστών επηρεάζονται ενίοτε από τις αντιδράσεις των φιλάθλων. Εκδηλώσεις αποθέωσης, λατρείας και ρυθμικής αναφώνησης ονομάτων επιτείνουν την προσπάθεια εντυπωσιασμού και οδηγούν συχνά σε ανούσιες ενέργειες και παραβίαση των εντολών του προπονητή. Οι χαμένες ευκαιρίες σε αναμετρήσεις εναντίον υποδεέστερων αντιπάλων στην Ελλάδα δεν κοστίζουν διότι η ποιοτική διαφορά είναι τόσο μεγάλη που το γκολ θα επιτευχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές πορείες είναι ομαδική υπόθεση και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Επομένως, η κερκίδα επιβάλλεται να πιέσει προς την κατεύθυνση της επίδειξης συλλογικού πνεύματος υπερτονίζοντας το «εμείς» και όχι το «εγώ». Τα συνθήματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένους παίκτες ωθούν εμμέσως σε παρορμητικές ενέργειες που δεν συνάδουν με το πλάνο του προπονητή. Η προσωπολατρία θα πρέπει να μειωθεί γενικότερα, αλλά σίγουρα να εκμηδενιστεί κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης απέναντι στη Μέταλιστ.

Η σημασία της αυτοσυγκέντρωσης και του πάθους

Οι μεγάλες προκρίσεις κρίνονται στις λεπτομέρειες, επομένως η ωριμότητα στις αντιδράσεις θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την έκβαση του αποτελέσματος. Ως γνωστόν, τα γκολ είναι απόρροια λαθών της άμυνας, ως εκ τούτου ο περιορισμός των λανθασμένων μεταβιβάσεων θα μειώσει εξαιρετικά τις πιθανότητες να σκοράρουν οι Ουκρανοί.

Η ψυχική ηρεμία είναι το ένα σκέλος της επιτυχίας. Το δεύτερο είναι η υπερπροσπάθεια. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβάλλεται να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα από τους αντιπάλους τους προκειμένου να μειώσουν τους κενούς χώρους, να διασφαλίσουν τη συνοχή μεταξύ των γραμμών και να προσφέρουν έγκαιρες αλληλοκαλύψεις στους συμπαίκτες τους. Η κυριαρχία στις προσωπικές μονομαχίες, η «επιθετική άμυνα» και ο υπερβάλλων ζήλος αναμένεται να αποτελέσουν το «διαβατήριο» για το όνειρο. Ανεξάρτητα από τα συστήματα των προπονητών, η θέληση και το κίνητρο των παικτών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις συνθήκες σε τόσο κρίσιμες αναμετρήσεις…

Συμπέρασμα

Στις μεγάλες αναμετρήσεις ξεχωρίζουν οι μεγάλοι παίκτες από τα… ταλέντα. Διαμορφώνεται ποδοσφαιρική προσωπικότητα και «χτίζεται» το μέταλλο της κάθε ομάδας. Απομένει να διαπιστώσουμε αν ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για μία τόσο μεγάλη πρόκληση, που κακώς υποτιμάται στο υποσυνείδητο των Ελλήνων φιλάθλων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons