OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Φαμπρίς Μουαμπά...Γεννημένος νικητής...

Ο τύπος είναι πολεμιστής. Από μικρό παιδί…

Ο Φαμπρίς Μουαμπά είναι ο άνθρωπος που έδινε μάχες όπου κι αν βρισκόταν.

 Από τα πεδία των μαχών στο Κονγκό όπου οι σφαίρες σφύριζαν στο προσκέφαλο του μέχρι τα γήπεδα της Premie League.

"Δεν είμαι ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής του κόσμου, αλλά ξέρω τι μπορώ να κάνω και πως μπορώ να το πετύχω.
Απλά προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου και να απολαμβάνω ότι έχω. Θέλω να χαίρομαι ότι μου προσφέρει η ζωή" έλεγε.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άσος της Μπόλτον τα πέρασε στην πρωτεύουσα του Ζαϊρ (σ.σ.:πλέον ονομάζεται Δημοκρατία του Κονγκό) Κινσάσα. Ήταν ένα από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας που ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα.



Το αιματοκύλισμα ελέω εμφυλίου πολέμου καθ’όλη την δεκαετία του ’90 στιγμάτισε τα παιδικά χρόνια του Μουαμπά.

Το κροτάλισμα των όπλων στοίχειωνε τα όνειρα του 23χρονου μέσου. "Δεν μπορούσαμε να βγούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο, γιατί φοβόμασταν πως θα σκοτωθούμε" τόνιζε.  

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Κονγκό, θεωρείται από πολλούς ως ο πλέον πολύνεκρος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτιμάται πως 5,4 εκατ. πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Μέσα από μία σειρά συμπτώσεων και συγκυριών η οικογένεια Μουαμπά στάθηκε όρθια. Ο πατέρας του Φαμπρίς, Κλοντ ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Κένγκο Γουα Ντόντο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα αφού οι αντάρτες πολιόρκησαν την Κινσάσα.



Ένα πρωί, ο Κλοντ ξύπνησε τον Φαμπρίς λέγοντας τον πως θέλει να πάνε βόλτα. Στην πραγματικότητα ταξίδεψαν για την Αγγλία, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Τον Δεκέμβριο του 1999, κατάφερε σύσσωμη η οικογένεια να δραπετεύσει από την κόλαση του Ζαίρ. Στο μεσοδιάστημα, ο θείος του Φαμπρίς Μουαμπά, Ιλούνγκα έχασε τη ζωή του στο πεδίο των μαχών.
Έκτοτε ο άσος τον «Τρότερς» απέφευγε να αναφέρεται στο συμβάν.  Ο Μουαμπά φοίτησε στο σχολείο Κέλμσκοτ στο Γουόλτχαμστοου που απείχε λίγα χιλιόμετα από το Γουάιτ Χαρτ Λέιν.

Δεν μιλούσε αγγλικά, όμως διέπρεπε στα μαθηματικά. Σύντομα τον απορρόφησε το ποδόσφαιρο. Το 2002 ξεκίνησε προπονήσεις με την ομάδα Νέων της Άρσεναλ, υπογράφοντας δύο χρόνια αργότερα συμβόλαιο με τις Ακαδημίες των «κανονιέρηδων».

Έχοντας μόλις δύο συμμετοχές σε παιχνίδια για το Λιγκ Καπ, αποφάσισε να μεταπηδήσει στη Μπέρμιγχαμ προκειμένου να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα.

Αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής ο δανεισμός του στο «Σεντ Άντριους» όπου αποκτήθηκε εν συνεχεία με κανονικά μετεγγραφή από την Μπέρμιγχαμ έναντι 4 εκατ. λιρών.



Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και με την Εθνική (U-21) Αγγλίας. Προηγουμένως είχε περάσει απ’όλα τα κλιμάκια της εθνικής.

Παρά την ηλικία του, ο Μουαμπά εγκλιματίσθηκε άμεσα στους “Blues” με τον Στιβ Μπρους να τον παραλληλίζει με τον Πατρίκ Βιεϊρά.

Το καλοκαίρι του 2008 και αφού η Μπέρμιγχαμ υποβιβάστηκε, ο Γκάρι Μέγκσον τον έφερε στην Μπόλτον έναντι 5 εκατ. λιρώ.

Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στην πρώτη του σεζόν, όμως δούλεψε σκληρά υπό την επίβλεψη του Όουεν Κόιλ.

"Χαίρομαι να παίζομαι για εκείνον" δήλωνε το 2010. "Μπορώ να πω πως είναι η καλύτερη εποχή της της καριέρας μου".


 
Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν υπέρ το δέον παθιασμένος, με αποτέλεσμα άθελα του να τραυματίσει τον Τζέιμς ΜακΚάρθι της Γουίγκαν, όμως σε γενικές γραμμές η παρουσία του στη Μπόλτον χαρακτηρίστηκε από ευχάριστες στιγμές.

Ο Μουαμπά, ο οποίος πλησίαζε τις 150 συμμετοχές σε αντίθεση με άλλους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στην πατρίδα του.

"Η Αγγλία είναι η χώρα που με υϊοθέτησε. Οι άνθρωποι με βοήθησαν, με καλωσόρισαν και μου έδωσαν μία ευκαιρία. Κερδίζω αρκετά για να ζω άνετα και ποιοτικά. Είμαι ευγνώμων".  




 http://www.sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons