OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Έρωτας, αγάπη, κ@ύλ@...

Tο καμάρι του ελληνικού αθλητισμού δεν σταματάει να μας κάνει υπερήφανους. Ο Ολυμπιακός, σε μία χώρα που παραπαίει, αποτελεί όαση. Όαση χαράς, ελπίδας, υπερηφάνειας. Έβλεπα το παιχνίδι στο σπίτι. Στο γκολ του Φουστέρ πετάχτηκα, στην απόκρουση πέναλτι του Κάρολ τρελάθηκα. Στη διαδρομή για το γραφείο, είχα ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Ήθελα να αγκαλιάσω όλο τον κόσμο. "Είσαι στο μυαλό, κάτι μαγικό", τραγουδούσα. Για αυτές τις στιγμές ζούμε, ρε μάγκες.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Αυτό το ξέραμε. Και ο Πρωταθλητής το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Και ημέρα που είναι (για τους πανηγυρτζήδες που γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο), όπως έγραψα και στη σελίδα μου στο facebook μετά το τέλος του ματς στη Μόσχα: "Για αυτό είσαι ο μεγαλύτερος έρωτας, η μεγαλύτερη αγάπη και η μεγαλύτερη κ@ύλ@ στη ζωή μας. Θρυλάρα μου!". Μόνο ο Θρύλος δεν θα μας προδώσει ποτέ.

Κατάθεση Ολυμπιακής ψυχής στον πάγο

Ο Ολυμπιακός πήρε μία δικαιότατη και αντρίκεια νίκη στην παγωμένη Μόσχα. Σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα παλικάρια του Ερνέστο Βαλβέρδε κατέθεσαν την ψυχή τους. Και έστειλαν τόσο τους περίπου 150 φιλάθλους της ομάδας, που βρέθηκαν στο "Λουζνίκι", όσο και όλους εμάς που είδαμε την προσπάθεια του Θρύλου από την τηλεόραση, στα ουράνια.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο και τον άδικο αποκλεισμό από τη φάση των "16" του Champions League γράφαμε στην στήλη πως ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής στο Europa League. Και επειδή ο υπογράφων πιστεύει πως όλα στη ζωή γίνονται για κάποιο λόγο, ίσως η μοίρα μας επιφυλάσσει όμορφες στιγμές σε αυτήν τη διοργάνωση. Στο Βουκουρέστι, θα 'ναι ωραία. Προς Θεού: τα πανηγύρια πρέπει να τελειώσουν απόψε το βράδυ. Έγινε μόνο το πρώτο βήμα. Την άλλη Πέμπτη (23/2), θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο. Σε διπλά παιχνίδια, κάθε ομάδα πρέπει να κοιτάει κάθε ματς ξεχωριστά. Μόνο έτσι μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος. Η νίκη με 1-0 επί της Ρουμπίν απλοποιεί τα πράγματα για την πρόκριση στι; 16 καλύτερες ομάδες του Europa League, αλλά η ρεβάνς του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν θα είναι εύκολη. Μιλάμε για ευρωπαϊκό παιχνίδι. Κανένας εφησυχασμός. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Βήμα-βήμα προχωράμε και όπου μας βγάλει!

Ο Γενάρης είναι απλά μία κακή ανάμνηση. Ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά τον καλό αγωνιστικό του εαυτό του μέσα στον δύσκολο Φεβρουάριο. Με πειστικές νίκες κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ρουμπίν Καζάν. Με τέρματα 5-0 και επιβλητικό ποδόσφαιρο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα των συγκεκριμένων αγώνων. Άλλωστε, μέσα σε μία σεζόν που κρατάει δέκα μήνες είναι φυσιολογικό φαινόμενο μία αγωνιστική κοιλιά για μία ομάδα. Τί έκανε ο Ολυμπιακός στη Μόσχα; Παρά τον απαιτητικό αγωνιστικό χώρο λόγω του συνθετικού χλοοτάπητα, οι ερυθρόλευκοι μπήκαν από την αρχή για να κάνουν το παιχνίδι τους. Με ασφυκτικό πρέσινγκ και καλή κυκλοφορία, έκλεισαν τη Ρουμπίν στα καρέ της. Η ομάδα από το Καζάν ήταν ακίνδυνη επιθετικά και ο Ολυμπιακός από καθαρή ατυχία δεν σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο.

Το καλό διάστημα της ρωσικής ομάδας είναι το πρώτο εικοσάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο. Εκεί απείλησε ουσιαστικά για πρώτη φορά με τον Βαλντές. Ο Μέγκιερι, όμως, έκανε την απόκρουση του αγώνα. Οι ανάσες των Πρωταθλητών Ελλάδας λιγόστευαν όσο κυλούσε ο χρόνος. Η ψυχή, όμως, αυτής της ομάδας και αυτών των παικτών έκανε τη διαφορά. Αφού δεν μπήκε και το δοκάρι του Τοροσίδη, είπα μέσα μου πως σήμερα δεν μας θέλει η μπάλα. Δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω την πρώτη σκέψη μου και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Φουστέρ "καρφώνει" τη Ρουμπίν, έπειτα από την εκτέλεση κόρνερ του Μιραλάς από τα αριστερά στο 71'. Ο Ισπανός δεν "έβγαλε μάτια", αν και βοήθησε σημαντικά στο πρέσινγκ του πρώτου ημιχρόνου, αλλά ήταν πάλι εκεί που έπρεπε. Τρίτο ευρωπαϊκό γκολ στη σεζόν για τον Νταβίντ, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Δεν προλάβαμε να χαρούμε το γκολ και ο Σέρβος διαιτητής στην αμέσως επόμενη φάση καταλογίζει πέναλτι. Μέσα από τα ελάχιστα ριπλέι της ρωσικής τηλεόρασης, δεν έβγαλα άκρη για το αν όντως υπάρχει παράβαση του Μέγκιερι. Κόκκινη, όμως, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Ο Καραντενίζ πηγαίνει προς τα αριστερά και ο Τοροσίδης έχει προλάβει να καλύψει την εστία. Ο εξαιρετικός Μπαλάς, με τις σωστές τοποθετήσεις μέχρι εκείνο το σημείο, αποβάλλεται. Ο Ρόι Κάρολ ετοιμάζεται να μπει στο ματς. Μηδέν άγχος και απόλυτη ηρεμία στο βλέμμα του. Θύμισε έντονα Αντώνη Νικοπολίδη ο μπαγάσας. Σαν να παίζει χρόνια στην ομάδα... Ο Νάτχκο παίρνει φόρα, σουτάρει με το δεξί και ο Βορειοϊρλανδός τερματοφύλακας με εκπληκτική εκτίναξη πέφτει στην αριστερή γωνία της εστίας του και διώχνει την μπάλα στο 76'. Ονειρικό ντεμπούτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού για τον Ρόι. Με το 1/4 του συμβολαίου που είχε ο Κοστάνσο. Για να τα λέμε όλα... Για περίπου είκοσι λεπτά, οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν με παίκτη λιγότερο, αλλά δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα.

Ένα μεγάλο μπράβο στον προπονητή

Άφησα στο τέλος τον Ερνέστο Βαλβέρδε, που έχει σαφώς σημαντικό μερίδιο στην σπουδαία ερυθρόλευκη επιτυχία. Διαχειρίζεται εξαιρετικά τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του. Παραδείγματος χάρη κόντρα στη Ρουμπίν Καζάν είχε τρία νέα πρόσωπα στο βασικό σχήμα σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι Πρωταθλήματος εναντίον της ΑΕΚ, χωρίς ο Θρύλος να χάσει την αγωνιστική του ταυτότητα και φιλοσοφία. Έχει, φυσικά, την τύχη με το μέρος του (χωρίς αυτήν δεν πάμε πουθενά!), καθώς οι περισσότερες επιλογές του, βγαίνουν και με το παραπάνω εντός αγωνιστικού χώρου. Μαγκιά του... Στηρίζει απόλυτα όλους τους ποδοσφαιριστές του, με γνώμονα την καθημερινή σκληρή δουλειά που κάνουν άπαντες στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη. Μαγκιά του... Κρατάει όλους τους παίκτες "ζεστούς". Όλοι αισθάνονται χρήσιμοι στον Ολυμπιακό.

Ο Μακούν είχε να παίξει από τις 28 Ιανουαρίου, όταν και αγωνίστηκε ως αλλαγή στο εντός έδρας ματς Πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη.

Ο Φουστέρ είχε να παίξει βασικός από τις 25 Ιανουαρίου και τον προημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας με τον Πανιώνιο.

Ο Χολέμπας είχε να παίξει ολόκληρο ενενηντάλεπτο από τις 14 Ιανουαρίου και την εντός έδρας αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό.

Με δεδομένη την απουσία λόγω τιμωρίας του Αβραάμ, ο Μαρκάνο υποχρεωτικά έπαιξε ως στόπερ. Στο κέντρο της άμυνας δεν είχε κάνει καλά παιχνίδια, με τρανό παράδειγμα την εμφάνισή του στο Λονδίνο. Στο "Λουζνίκι", όμως, ο Ισπανός ήταν εξαιρετικός. Αλάνθαστος...

Στο 32', ο Μέλμπεργκ αποχωρεί τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο (περαστικά Όλοφ) και μπαίνει ο Παπάζογλου, ο οποίος είχε παίξει στις καθυστερήσεις του εντός έδρας αγώνα με την Άρσεναλ. Αυτή ήταν όλη κι όλη η ευρωπαϊκή του εμπειρία. Ο Παπάζογλου μπορεί να έχασε τη φάση στο πέναλτι της Ρουμπίν, αλλά με το τάκλιν αυτοθυσίας στο ύψος του πέναλτι στις καθυστερήσεις λογίζεται πια από μένα ως ποδοσφαιριστής που έχει θέση στο έμψυχο δυναμικό του Πρωταθλητή Ελλάδας. Γιατί μέχρι σήμερα διατηρούσα τις αμφιβολίες μου. Στη Μόσχα, με έπεισε. Μπήκε κατευθείαν στα βαθιά και κολύμπησε. Μαχητής...

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Ρουμπίν, με τους Ιμπαγάσα, Καζίμ, Πάντελιτς και Αμπντούν να μένουν στον πάγκο. Τον Ντιόγκο να βρίσκεται στην Αθήνα λόγω τιμωρίας και τον Φετφατζίδη εκτός 18άδας. Χωρίς το κορυφαίο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, της ασφάλειας και της σιγουριάς, που απαρτίζουν οι Αβραάμ και Μέλμπεργκ. Η ομάδα δούλεψε ρολόι και έκανε το παιχνίδι της, έχοντας σφραγίδα του προπονητή. Με τον Ορμπάιθ να κάνει συγκλονιστικό ματς και να είναι ο αφανής ήρωας της νικηφόρας αναμέτρησης. Παίζοντας μπροστά από τους δύο στόπερ, παίρνοντας την πρώτη πάσα από την άμυνα και προσδίδοντας ηρεμία στο κέντρο της ομάδας.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν σίγουρος μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του Γενάρη και τις κακές εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα πως η ομάδα θα φορμαριστεί ξανά την στιγμή που πρέπει. Το βλέπουμε ξεκάθαρα πάνω στο χορτάρι. Η ομάδα πατάει γερά στα πόδια της. Διεκδικεί και τους τρεις στόχους της. Μόνο εσύ, Θρύλε μου. Το ζητούμενο για τον Ισπανό προπονητή είναι να συνεχίσει να διαχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο το έμψυχο δυναμικό προκειμένου ο σύλλογος να ανταποκριθεί όπως πρέπει στα κρίσιμα παιχνίδια που έρχονται.

ΥΓ: Προβλέπεται μεγάλο πιάσιμο στους αντι-Ολυμπιακούς καναπέδες όλης της χώρας. Πάρτε τσάμπα μάτι το καμάρι της Ελλάδας...

 Παναγιώτης Γκαραγκάνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons