OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η προϊστορία του Ολυμπιακού στην Γαλλία...

Μία ακόμα γαλλική ομάδα θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στην ευρωπαϊκή του πορεία. Οι "ερυθρόλευκοι" θα αναμετρηθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με την Μονπελιέ.

Οι παίκτες του Λεονάρντο Ζαρντίμ προέρχονται από δύο ήττες στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και χρειάζονται θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην πρωταθλήτρια Γαλλίας ώστε να διατηρήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης.

 Ο Ολυμπιακός, εκτός από την δυναμικότητα της αντιπάλου, θα πρέπει να ξεπεράσει και την αρνητική προϊστορία που έχει απέναντι στις γαλλικές ομάδες όταν αγωνίζεται εκτός έδρας αν και απέναντι σε ομάδες του γαλλικού νότου έχει δύο νίκες με Μονακό και Μαρσέιγ.

Ο συνολικός απολογισμός είναι τρεις νίκες, μία ισοπαλία και οκτώ ήττες. Η πιο βαριά εκτός έδρας ήττα σημειώθηκε το μακρινό 1963 από την Λυών με 4-1. Διαβάστε την προϊστορία των "ερυθρόλευκων".

Οι τρεις εκτός έδρας νίκες έχουν επιτευχθεί με το ίδιο σκορ 1-0 ενώ τα τέρματα είναι 19-9 υπέρ των Γάλλων.

1963-64 Κύπελλο Κυπελλούχων

Λυών - Ολυμπιακός (4-1, 1-2 Φάση των 16)

Ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων την σεζόν 1963-64 αντιμετώπισε την Ζάγκλιεμπε από την Πολωνία. Οι "ερυθρόλευκοι" την απέκλεισαν σε τρίτο ματς, διότι δεν είχε εφευρεθεί το εκτός έδρας γκολ, επικρατώντας με 2-0.

Στον επόμενο γύρο αντίπαλος ήταν η Λυών. Η γαλλική ομάδα ήταν ανώτερη του Ολυμπιακού και όλα κρίθηκαν στο πρώτο ματς. Οι Γάλλοι επικράτησαν άνετα με 4-1 κάνοντας τον επαναληπτικό, αγώνα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Λυών(Γιασερόν Λισιέν): Ομπούρ, Ατσί, Πόλακ, Μινιό, Ντιφέζ, Λαμπρόν, Ταμπερνέ, Ντιναλό, Κορμπέν, Ριβουάρ, Λαμπέρ

Ολυμπιακός(Αντον Ντόλγκος): Αυγητίδης, Γκαϊτατζής, Πλέσσας, Σημαντήρες, Πολυχρονίου, Παυλίδης, Βασιλείου, Κυπριανίδης, Αρ. Παπάζογλου, Σιδέρης, Γρηγοριάδης

Σκόρερ: 18', 33', 57' Κορμπέν - 21' Αρ. Παπάζογλου

1989-90 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Οσέρ - Ολυμπιακός (0-0, 1-1 Γ' Φάση)
Η δεύτερη φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε γαλλική ομάδα ήταν την περίοδο 1989-90 με προπονητή τον Ούγγρο Ίμρε Κόμορα. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν αποκλείσει τις Ραντ και Βιέννα στον πρώτο και δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αντίστοιχα και στον τρίτο γύρο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την γαλλική ομάδα του Γκι Ρου.

Μετά την ισοπαλία 1-1 στο Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός διεκδίκησε την πρόκριση στο παγωμένο "Αμπέ Ντεσάμπ". Ο Ντέταρι και η παρέα του δεν έκαναν καλό παιχνίδι και η "λευκή" ισοπαλία σήμανε τον αποκλεισμό.

Οσέρ(Γκι Ρου): Μαρτινί, Νταράς, Ματσολίνι, Μπολί, Μπαρέ, Μάτισικ, Καταλάνο, Γκερέιρο, Κόβατς, Σίφο, Βαϊρουά

Ολυμπιακός(Ίμρε Κόμορα): Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Παχατουρίδης, Μαυρομάτης (82’ Σαββίδης), Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Δρακόπουλος, Αναστόπουλος, Ντέταρι, Μητρόπουλος
1992-93 Κύπελλο Κυπελλούχων

Μονακό - Ολυμπιακός (0-1, 0-0 Β' Φάση)

Ο Ολυμπιακός μετά την πρόκριση επί της Τσερνομόρετς στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1992-93 κληρώθηκε με την Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ. Οι Γάλλοι είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως οι Κλίνσμαν, Τζοργκαέφ, Ρουί Μπάρος, Τουράμ και Ετορί. Ο Ολυμπιακός παρότι αουτσάιντερ νίκησε στο πρώτο ματς εκτός έδρας 1-0, με το ιστορικό γκολ του Βαϊτση.

Στον επαναληπτικό οι παίκτες του Ολέγκ Μπλαχίν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ωστόσο, η "λευκή" ισοπαλία έδωσε  στον Ολυμπιακό την πρόκριση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Μονακό(Αρσέν Βενγκέρ): Ετορί, Βαλερί, Τιμάς, Σονό, Τιράμ, Ντιμπ (62’ Σέμπουε), Κλίνσμαν, Γκνακό, Λουίς Ενρίκε, Τζοργκαέφ, Πέρεζ

Ολυμπιακός(Ολέγκ Μπλαχίν): Μίρτσος, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μητσιμπόνας, Βλάχος (62’ Σαββίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Χαντζίδης, Τσιαντάκης, Καραπιάλης (40’ Μπατίστα), Βαϊτσης

Σκόρερ: 86’ Βαϊτσης


1994-95 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Μαρσέιγ - Ολυμπιακός (3-0, 2-1 Α' Φάση)

Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1994-95 ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει την Μαρσέιγ με τον Νίκο Αλέφαντο στον πάγκο και τους Γάλλους να προέρχονται από τις κατηγορίες για στημένα παιχνίδια στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η ήττα στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκης με 2-1 μείωσε δραματικά τις ελπίδες του Ολυμπακού για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι Γάλλοι μπροστά σε ένα ενθουσιώδες γαλλικό κοινό επικρατούν στον επαναληπτικό αγώνα στο Βελοντρόμ με 3-0 χάνοντας πολλές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Η πορεία των "ερυθρόλευκων" τελείωσε άδοξα.

Μαρσέιγ(Μαρκ Μπουριέ): Μπαρτέζ, Ζαμπέ (61’ Ματσολίνι), Μαρκέ, Γουακουμπουά, Καζονί, Ντιμπ, Ζερμέν, Ντε Βολφ, Κασκαρίνο, Φέρι, Φερέρ

Ολυμπιακός(Νίκος Αλέφαντος): Τοχούρογλου, Παχατουρίδης (69’ Μπατίστα), Καραταϊδης (80’ Τσιαντάκης), Νταμπίζας, Ιωαννίδης, Μαρινάκης, Αλεξανδρής, Χαντζίδης, Γιεκινί, Εστάι, Ιβιτς

Σκόρερ: 53', 90' Κασκαρίνο, 86' Φέρι


2000-01 Τσάμπιονς Λιγκ

Λυών - Ολυμπιακός (1-0, 1-2 Φάση ομίλων)

Η Λυών βρέθηκε ξανά στον δρόμο του Ολυμπιακού την σεζόν 2000-01 για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Μαντζουράκη πήρε 9 βαθμούς εκμεταλλευόμενος την έδρα του και χρειαζόταν ισοπαλία στο Ζερλάν απέναντι στην Λυών, στο τελευταίο ματς του ομίλου, για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Το γκολ του Λεγκλ μόλις στο 2' αποδείχτηκε καθοριστικό. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή Γκίντερ Μπένκο για πέναλτι πάνω στον Άλβες. Το τελικό σκορ άφησε εκτός Ευρώπης την ελληνική ομάδα.

Λυών(Ζακ Σαντινί): Κουπέ, Ντεφλάντρ, Εντμιλσον, Λαβίλ(71’ Μπλανκ), Μπρεσέ, Βιολό, Λεγκλ, Φοέ, Μαρλέ, Άντερσεν (85' Γκοβού), Βαϊρέλ (59' Λιναρέ)

Ολυμπιακός(Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου (75’ Γιαννακόπουλος), Αμανατίδης, Αντζας, Πουρσανίδης (74’ Μαυρογενίδης), Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Κόντης, Ζέτερμπεργκ, Ζιοβάνι (54’ Οφορίκουε), Αλβες

Σκόρερ: 2' Λεγκλ


2001-02 Τσάμπιονς Λιγκ

Λιλ - Ολυμπιακός (3-1, 1-2 Φάση ομίλων)

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ισοπαλία στο Ριαθόρ απέναντι στην Λα Κορούνια τις υποχρεώσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2001-02 αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογα καλή. Ηττήθηκε στο "Φελίξ Μπολάρ" από την Λιλ 3-1 και σε συνδυασμό με τις δύο απανωτές ήττες από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχαιρέτησε την διοργάνωση.

Τερμάτισε τελευταίος στο έβδομο γκρουπ με πέντε βαθμούς. Μοναδική νίκη επί των Γάλλων με 2-1 στο ΟΑΚΑ.

Λιλ(Βαχίντ Χαλίλχοζιτς): Βιμπέ, Φαμί, Εκερ, Σιγκάν, Πισό, Ν’ Ντιαγιέ, Σεϊρού (76’ Ταφορό), Μποτίγ (66’ Ντελπιέρ), Στεριόφσκι, Ντ’ Αμίκο, Μπακαρί (88’ Ολουφάντε)

Ολυμπιακός(Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Μπερμούδες, Μαυρογενίδης (64’ Νινιάδης), Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Ζιοβάνι, Οφορίκουε, Ρόμπερτς (77’ Αλεξανδρής)

Σκόρερ: 33' Μπακαρί, 44' Σεϊρού, 79' Ταφορό - 90' Γιαννακόπουλος


2004-05 Τσάμπιονς Λιγκ

Μονακό - Ολυμπιακός (2-1, 0-1 Φάση ομίλων)

Την σεζόν 2004-05, για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μονακό στο "Λουί Ντε". Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς διεκδίκησαν με αξιώσεις την πρόκριση στην επόμενη φάση και ο αγώνας ήταν κομβικής σημασίας.

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν 6.000 κόσμο στο πλευρό τους. Το κακό ξεκίνημα έφερε τους Γάλλους να προηγούνται με 2-0 προβάδισμα που ήταν αρκετό να πάρουν τη νίκη, παρά την μείωση του σκορ από τον Οκκά.

Μονακό(Ντιντιέ Ντεσάμπ): Ρομά, Μαϊκόν, Εβρά, Σκιλασί, Ροντριγκέζ, Μπερνάρντι (79’ Φάρνερουντ), Ζήκος, Καλόν, Σαβιόλα (74’ Πλασίλ), Σεβαντόν (53’ Πέρες), Αντεμπαγιόρ

Ολυμπιακός(Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Βενετίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Καφές (77’ Καστίγιο), Στολτίδης, Γεωργάτος (46’ Μάριτς), Ριβάλντο, Οκκάς, Ζιοβάνι (58’ Γεωργιάδης)

Σκόρερ: 3' Σαβιόλα, 10' Σεβαντόν - 60' Οκκάς


2004-05 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Σοσό - Ολυμπιακός (0-1, 0-1 Γ' Φάση)

Μετά τον αποκλεισμό από τοΤσάμπιονς Λιγκ, την σεζόν 2004-05, ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στην φάση των "32" η Σοσό δεν στάθηκε εμπόδιο και οι "ερυθρόλευκοι"προκρίθηκαν με δύο νίκες 1-0.

Σοσό(Γκι Λακόμπ): Ρισέρ, Μονσορό, Ποτιγιόν (61' Νταφ), Ντιαβαρά, Ματιέ, Μπουνταρέν (88’ Λονφάτ), Ιζαμπέ, Πίτο, Ντος Σάντος, Μενέ, Ζαϊρί (74' Ρενιέ)

Ολυμπιακός(Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Κωστούλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Μάριτς (90' Καφές), Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος,  Ριβάλντο (86' Ζιοβάνι), Οκκάς (80' Καστίγιο)
Σκόρερ: 67’ Στολτίδης


2005-06 Τσάμπιονς Λιγκ

Λυών - Ολυμπιακός (2-1, 1-4 Φάση ομίλων)

Κακή Ευρωπαϊκή σεζόν για τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τέσσερις ήττες σερί δεν μπορούσε να προσδοκά σε τίποτα παραπάνω από την τέταρτη θέση στο γκρουπ. Ισοβάθμησε με την Ρόζενμποργκ, δεύτερη ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης και πρώτη η εκπληκτική Λιόν που μάζεψε 16 βαθμούς με μάξιμουμ τους 18!

Για ακόμα μία φορά ο Ολυμπιακός δέχτηκε γκολ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης κάτι που αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα του εκείνη την σεζόν.

Λυών(Ζεράρ Ουγιέ): Κουπέ, Κρις, Κασάπα, Ρεβεγιέρ, Αμπιντάλ, Ντιαρά, Ζουνίνιο, Μαλουντά (75’ Βιλτόρ), Ταγκό, Φρεντ, (70’ Κάριου), Γκοβού (90’ Κλεμέντ)

Ολυμπιακός(Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Πάντος, Μπουλούτ, Καψής, Κωστούλας, Ανατολάκης (90’ Μπαμπαγκίντα), Καφές, Στολτίδης (85’ Κωνσταντίνου), Τζόρτζεβιτς, Τουρέ, Οκκάς
Σκόρερ: 4' Ζουνίνιο, 89' Γκοβού - 84' Καφές


2008-09 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Σεντ Ετιέν - Ολυμπιακός (2-1, 3-1 Φάση των 32)

Στην φάση των "32" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ η Σεντ Ετιέν αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι Γάλλοι επικράτησαν στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκης με 3-1 και ο επαναληπτικός στο "Geoffroy-Guichard" αποδείχτηκε αγώνας τυπικής διαδικασίας για τους Γάλλους που επίσης νίκησαν με 2-1, έχοντας στο ρόστερ τους Μιραλάς και Μασάδο.

Σεντ Ετιέν(Αλέν Περέν): Ζανό, Βορό (81’ Σαγκέ), Ταυλαρίδης, Νταμπλ, Μπαγιάλ, Παγιέ (62’ Τζιλιοτί), Μιραλάς, Ντερνίς, Ματουιντί (72’ Μπεναλουάν), Μασάντο, Ιλάν

Ολυμπιακός(Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Πάντος, Ζεβλάκοφ, Πατσατζόγλου, Γκαλίτσιος, Τοροσίδης (46’ Ντάρμπισιρ), Οσκαρ, Ντούντου (76’ Μενδρινός), Λέτο, Ντιόγκο (65’ Μήτρογλου)

Σκόρερ: 45', Παγιέ, 58' Ιλάν - 75' 'Οσκαρ

2009-10 Τσάμπιονς Λιγκ

Μπορντό - Ολυμπιακός (2-1, 1-0 Φάση των 16)

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μπορντό στην φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2009-10. Είχε προκριθεί ως δεύτερος στον όμιλο πίσω από την Άρσεναλ και μπροστά από τις Σταντάρ Λιέγης και Αλκμάαρ.

Η Μπορντό ήταν ιδιαίτερα φορμαρισμένη εκείνη την εποχή και σημείωσε δύο νίκες. Παρά το γκολ του Μήτρογλου στον επαναληπτικό, που γέννησε ελπίδες για ανατροπή, ο Σαμάκ έσβησε τα όνειρα των παικτών του Ολυμπιακού προς την λήξη του αγώνα.

Μπορντό(Λοράν Μπλαν): Κορασό, Σιανί, Σαλμέ, Τρεμουλινάς, Ντιαρά, Φερνάντο, Γκουργκίφ, Βέντελ (90’ Ζουσιέ), Πλάσιλ (84’ Σερτίκ), Σαμάκ

Ολυμπιακός(Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ραούλ Μπράβο, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Στολτίδης (80’ Λεντέσμα), Ζαϊρί (64’ Μήτρογλου), Ντάτολο, Μαρέσκα, Ντάρμπισιρ, Λούα Λούα

Σκόρερ: 5' Γκουργκίφ, 88' Σαμάκ - 65' Μήτρογλου


2011-12 Τσάμπιονς Λιγκ

Μαρσέιγ - Ολυμπιακός (0-1, 1-0 Φάση ομίλων)

Ο Ολυμπιακός υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε χρειαζόταν μόνο νίκη για να διατηρήσει τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη σεζόν. Ο Φετφατζίδης με γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό στην Μασσαλία απέναντι την Μαρσέιγ.

Στην επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του και νίκησε την Άρσεναλ όπως και η Μαρσέιγ την Ντόρτμουντ στην Γερμανία, νίκη που χάρισε την πρόκριση στην γαλλική ομάδα.

Μαρσέιγ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μανταντά, Ντιαβαρά, Ενκουλού, Τραορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61' Μπιά), Ρεμί, Βαλμπουενά (73' Γκονσάλες), Α. Αγιού, Τζ. Αγιού (61' Ζινιάκ).

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μοδέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Φουστέρ (54' Γέστε), Χολέμπας (75' Φετφατζίδης), Τζιμπούρ (89' Ποτουρίδης).

Σκόρερ: 82' Φετφατζίδης

 http://www.sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons