OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

powered by Agones.gr - Stoixima

Ericsson-LG & blue technonologies

Ericsson-LG & blue technonologies
Introduce you to iPECS

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Feliz cumpleaños Don Ernesto!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε γιορτάζει σήμερα τα 48α του γενέθλια και το Sport24.gr ανοίγει το λεύκωμα των αναμνήσεων του προπονητή των «ερυθρόλευκων». 24 φωτογραφικά κλικ που ξεκινούν από το 1983 και φτάνουν μέχρι το 2012 με φόντο τις Αλαβές, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, Μπιλμπάο, Μαγιόρκα, Βιγιαρεάλ και Ολυμπιακό (φωτογραφίες & video)

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κλείνει σήμερα τα 48 και το Sport24.gr του εύχεται χρόνια πολλά με μια μίνι ανασκόπηση της καριέρας του.

24 φωτογραφικά κλικ από την καριέρα του Txingurri ως ποδοσφαιριστή και προπονητή από το 1983 μέχρι και σήμερα.

Οι αναλύσεις περιττεύουν. Για τρίτο χρόνο πλέον στην Ελλάδα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει γίνει μέρος της – αθλητικής μας – καθημερινότητας. Εφημερίδες, περιοδικά και sites έχουν γράψει τα πάντα για ένα από τα ελάχιστα «στολίδια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει αποδείξει – με το παραπάνω – ότι αποτελεί πολυτέλεια για την Super League, μέσα από τη δουλειά του, τη σοβαρότητά του και τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα του.

Ο Βαλβέρδε γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 48 χρόνια σε ένα μικρό χωριό της Εξτρεμαδούρα, την Βιαντάρ ντε λα Βέρα. Η πορεία του λίγο πολύ είναι γνωστή. Από μικρός στη Χώρα των Βάσκων, ξεκίνησε την καριέρα του στην Αλαβές, πέρασε στη Σεστάο και λίγο αργότερα καθιερώθηκε στην Πριμέρα, παίζοντας κατά σειρά στις Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μαγιόρκα, όπου κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1997.

Στη συνέχεια έγινε τεχνικός στις ακαδημίες της Μπιλμπάο, πέρασε στη δεύτερη ομάδα της Αθλέτικ και το 2003 ανέλαβε τα «λιοντάρια» της πρώτης ομάδας. Επόμενοι σταθμοί η Εσπανιόλ, ο Ολυμπιακός, το σύντομο πέρασμα από τη Βιγιαρεάλ και ξανά οι «ερυθρόλευκοι». Ο Βαλβέρδε δεν έχει συμπληρώσει ακόμα μια δεκαετία στα ανώτατο επίπεδο, όμως μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια που κάθεται στους πάγκους, έχει ήδη κερδίσει την καθολική αναγνώριση φιλάθλων, παικτών και διοικήσεων με τη δουλειά του και την προσωπικότητά του.

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, το Sport24.gr έψαξε το αρχείο του και έφτιαξε ένα μικρό φωτογραφικό λεύκωμα από την καριέρα του Txingurri. Ξεκινάμε από το 1983 και την Αλαβές για να φτάσουμε στο 2012 και τον Ολυμπιακό!

1. Το ξεκίνημα στην Αλαβές

 



Ο Ερνέστο υπέγραψε δελτίο σε ηλικία 18 ετών στην Deportivo Alavés, η οποία τότε αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας (2Β). Εδώ τον βλέπουμε με τη φανέλα της Αλαβές και κορδέλα στα μαλλιά!!! (1983)

2. Η πρώτη επαφή με την Πριμέρα

 



Μετά το σύντομο πέρασμα από τη Σεστάο, ο Βαλβέρδε έφτασε στη Βαρκελώνη και την Εσπανιόλ του Χαβιέρ Κλεμέντε, κάνοντας τη γνωριμία του με την Πριμέρα Ντιβισιόν. (1986)

3. Η απίστευτη τρίτη θέση

 



Στην πρώτη χρονιά του Βαλβέρδε στην Εσπανιόλ, η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση (πίσω μόνο από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα), σφραγίζοντας έτσι το εισιτήριο για το ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου. (1987)

4. Ο πρώτος χαμένος τελικός

 



Μετά από μια εκπληκτική πορεία στο ΟΥΕΦΑ (1987-88), η Εσπανιόλ έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τ πρώτο ματς στη Βαρκελώνη έληξε 3-0, όμως οι Γερμανοί κέρδισαν με τη σειρά τους στον επαναληπτικό 3-0 και κατέκτησαν το τρόπαιο στα πέναλτι. (1988)

5. Η παρουσίαση στο "Καμπ Νόου"

 




Το καλοκαίρι του 1988 ο Βαλβέρδε έμεινε στη Βαρκελώνη, αλλάζοντας όμως σύλλογο. Η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ ήταν ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του. (1988)

6. Οι τραυματισμοί

 



Στη Μπαρτσελόνα έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην καριέρα του Βαλβέρδε οι τραυματισμοί, στερώντας του έτσι τη δυνατότητα να καθιερωθεί σε μια ομάδα που ούτως ή άλλως ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. (1989)


7. "Οι ποδοσφαιριστές μου και εγώ"

 



Ο Κρόιφ έγραψε στο βιβλίο του «Οι ποδοσφαιριστές μου και εγώ» ότι ο Βαλβέρδε ήταν από τους παίκτες που του άρεσαν, μετανιώνοντας για το ότι είχε βιαστεί το 1988 να τον επαναφέρει μετά από έναν τραυματισμό, με αποτέλεσμα να πάθει υποτροπή και να μείνει αρκετά πίσω. (1988)

8. Η διετία στη Μπαρτσελόνα

 



Στις δυο σεζόν που έμεινε στη Μπαρτσελόνα, ο Βαλβέρδε έπαιξε σε 21 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε 8 γκολ. (1989)

9. Η γέννηση της Dream Team

 



Ο Βαλβέρδε έζησε από κοντά τη γέννηση της μεγάλης Dream Team του Κρόιφ. Στη φωτογραφία, όρθιοι από αριστερά: Θουμπιθαρέτα, Σέρνα, Ρόμπερτ, Αλοΐσιο, Λάουντρουπ, Χούλιο Αλμπέρτο. Καθιστοί: Βαλβέρδε, Μίγια, Εουσέμπιο, Χέλι, Μπεγκιριστάιν. (1989)

10. Οι τίτλοι

 



Στη διετία του με τη Μπαρτσελόνα ο Txingurri πλούτισε το παλμαρέ του με ένα Κυπελλούχων (το 1989 εναντίον της Σαμπντόρια) και ένα Κύπελλο Ισπανίας (το 1990 εναντίον της Ρεάλ). (1990)

11. Η παρουσίαση στο "Σαν Μαμές"

 



Το καλοκαίρι του 1990 ο Βαλβέρδε έμεινε ελεύθερος από τη Μπαρτσελόνα και δέχτηκε την πρόσκληση του μέντορά του, Χαβιέρ Κλεμέντε, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στο Μπιλμπάο και την Αθλέτικ. (1990)

12. Το δεύτερο κάλεσμα του Κλεμέντε

 



Ήταν η δεύτερη φορά που Βαλβέρδε και Κλεμέντε βρίσκονταν στην ίδια ομάδα, αφού είχε προηγηθεί η συνεργασία τους στην Εσπανιόλ. (1991)

13. Τα προπονητικά "μαθήματα"

 



Εκτός από τον Κλεμέντε (που έφυγε στο τέλος της σεζόν 1990-91), στην Μπιλμπάο ο Βαλβέρδε συνεργάστηκε κατά σειρά με τους Ινιάκι Σάεθ, Γιούπ Χάινκες, Χαβιέρ Ιρουρέτα, Χοσέ Μαρία Αμορόρτου και Ντράγκο Στεπάνοβιτς. Χρήσιμες εμπειρίες για την κατοπινή του καριέρα. (1994)

14. Ο μικρός διάβολος

 



Στο Μπιλμπάο γεννήθηκε και το δεύτερο παρατσούκλι του όσο έπαιζε ποδόσφαιρο. Εκτός από το «Txingurri» που του είχε «κολλήσει» ο Κλεμέντε, ο κόσμος τον αποκαλούσε και «μικρό διάβολο». (1994)

15. Το επιθετικό δίδυμο

 



Στην Αθλέτικ ο Βαλβέρδε δημιούργησε μαζί με τον Κούκο Θιγάντα ένα δυνατό επιθετικό δίδυμο, κλείνοντας τον προσωπικό του λογαριασμό στα 50 γκολ (37 στο πρωτάθλημα και 13 σε Κύπελλο και Ευρώπη). (1993)

16. Η Ευρώπη

 



Η καλύτερη χρονιά του Βαλβέρδε στην Πριμέρα ήταν το 1993-94, όταν η Μπιλμπάο τερμάτισε στην 5η θέση, παίρνοντας το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν. Εκεί τα «λιοντάρια» απέκλεισαν την Ανόρθωση του Γκόγκιτς και την Νιούκαστλ, αποκλείστηκαν όμως με τη σειρά τους από την Πάρμα στους «16». (1994)

17. Η εξαετία στο Μπιλμπάο

 



Στο Μπιλμπάο ο Ερνέστο παρέμεινε στα «λιοντάρια» έξι χρόνια. Καθιερώθηκε αμέσως ως βασικός και αγωνίστηκε συνολικά σε 167 ματς πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 37 γκολ. (1994)

18. Τίτλοι τέλους στη Μαγιόρκα

 



Επόμενος και τελευταίος σταθμός στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής υπήρξε η Μαγιόρκα, η οποία αγωνιζόταν στην Σεγούντα και είχε στόχο την άνοδο. Με προπονητή τον Βίκτορ Μουνιόθ, ο Βαλβέρδε αγωνίστηκε σε 18 ματς, σημείωσε 2 γκολ και η Μαγιόρκα κατάφερε να πάρει την τελευταία θέση που οδηγούσε στην Πριμέρα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ράγιο Βαγεκάνο στα μπαράζ. Το καλοκαίρι του 1997 ο 33χρονος Ερνέστο Βαλβέρδε «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έχοντας αγωνιστεί σε περισσότερα από 350 επίσημα ματς στις 3 κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, στο ισπανικό Κύπελλο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. (1997)

19. Ξεκίνημα στη Λεθάμα με τους πιτσιρικάδες

 



Αμέσως μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έπιασε δουλειά στις ακαδημίες της Μπιλμπάο, αναλαμβάνοντας την ομάδα των Νέων, με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία και το Nike Cup στο Παρίσι (το επίσημο Μουντιάλ συλλόγων σε επίπεδο Νέων). (1999)

20. Bilbao Athletic

 



Το καλοκαίρι του 2002 ο Βαλβέρδε ανέλαβε τον πάγκο της β’ ομάδας της Αθλέτικ, Bilbao Athletic, με βοηθό του τον Γιον Ασπιάθου. Εκεί ο Ερνέστο έφερε την ομάδα στην 4η θέση της Segunda B, χάνοντας την άνοδο στην Segunda A την τελευταία αγωνιστική για μόλις έναν βαθμό. (2003)

21. Athletic Bilbao

 



Ο Θουμπιθαρέτα ήταν αυτός που τον Ιούνιο του 2003, πρόσφερε στον Βαλβέρδε τον πάγκο της πρώτης ομάδας, μετά την αποχώρηση του Γιούπ Χάινκες. Ο Txingurri έμεινε εκεί για δυο χρόνια (5η & 8η θέση στην Πριμέρα). (2005)

22. Espanyol

 



Το καλοκαίρι του 2006 η διοίκηση της Εσπανιόλ του πρότεινε να αναλάβει προπονητής στη θέση του ήδη απελθόντα Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα. Ο Βαλβέρδε έμεινε εκεί δυο σεζόν (2006-08), με κορυφαία στιγμή την παρουσία των «περίκος» στον τελικό του ΟΥΕΦΑ τον Μάιο του 2007, τίτλος που χάθηκε στα πέναλτι απέναντι στη Σεβίγια. (2007)

23. Villarreal

 



Μετά το πρώτο του πέρασμα από τους «ερυθρόλευκους», ο Βαλβέρδε υπέγραψε το καλοκαίρι του 2009 στη Βιαγιαρεάλ. Ο «Βάσκος» πλήρωσε εκεί το ότι προσπάθησε να «συντηρήσει» την ομάδα του Πελεγκρίνι, αντί να «χτίσει» τη δική του. Τα αποτελέσματα δε βοήθησαν και η απόλυση – η πρώτη στην καριέρα του – ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. (2009)

24. Ολυμπιακός

 



Το καλοκαίρι του 2010 ο Βαλβέρδε επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας το δεύτερο πρωτάθλημα με τους «ερυθρόλευκους». Είχε προηγηθεί το νταμπλ του 2008-09. (2009)
  
Ευχαριστούμε τις εφημερίδες Mundo Deportivo, Deia & Diario de Mallorca για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησαν.

Βίντεο: Η επιστροφή του Βαλβέρδε στο «Καμπ Νόου» με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν 4-1, όμως ο Txingurri ήταν ο καλύτερος παίκτης των Βάσκων, σημειώνοντας μάλιστα ένα εκπληκτικό γκολ (6-10-1990). Το τέρμα του Βαλβέρδε στο 0:35.

  

 www.sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons